V prvom rade treba povedať, že za to, že si Tomáš v ktoromsi finálovom kole SuperStar požičal pesničku Malý princ od skupiny AYA, uviazal si tým na krk akýsi pomyselný balvan, ktorého sa už nikdy nezbaví.

V prvom rade treba povedať, že za to, že si Tomáš v ktoromsi finálovom kole SuperStar požičal pesničku Malý princ od skupiny AYA, uviazal si tým na krk akýsi pomyselný balvan, ktorého sa už nikdy nezbaví.

Ten balvan sa volá AYA, ktorá sa veľmi silno a citeľne podpísala i pod Tomášov druhý album. A vďaka spolupráci s Tomášom sa kapela stala skokanom, či objavom roka (je mi to pomerne jedno) na tohtoročnom Slávikovi, za čo mohli mladému Žilinčanovi aspoň poďakovať, pretože je to v prvom rade jeho zásluha.
Keby totiž nebolo Tomáša Bezdedu, tak Aya už hnije na smetisku hudobných dejín a hrá maximálne v okresoch Dolný Kubín a Žilina, pred maximálne desiatkou návštevníkov.

Bohužiaľ, autorský potenciál tejto žilinskej skupiny je tak silný, že je jednoducho neprehliadnuteľný a ich hudobne linky, nápady a všetko, čo z nich lezie sa neustále opakujú a vracajú v miernych zmenách, rotujúc stále dookola. Rukopis Borisa Lettricha je jednoducho jasný, tuctový a jednoducho neprehliadnuteľný, navyše akoby robený cez kopirák.

Napriek tomu však nemožno tvrdiť, že Tomáš vydal zlý album. Ostrov je kvalitatívne na hony vzdialený jeho mierne nevykvasenej prvotine. Tomáš sa posunul míľovými krokmi vpred a predstavuje sa v omnoho silnejšej polohe. Už to nie je ten sladký chlapec, ktorý viac ako na spev chce dievčatá zvábiť na svoj sladký výzor a úsmev.
Samozrejme, Tomáš má 21 rokov a jeho sympatický vzhľad je pre neho devízou, no on sa chce prezentovať najmä hudbou. O tom svedčí i fakt, že starostlivo vyberal fotografie do bookletu svojej platne a snažil sa vybrať tie, na ktorých nevyzerá až tak sladko. Hm, nepodarilo sa. Drsný chlapec z neho nikdy nebude, ale už to nie je ani ten sladký „ťuťo“ ako pred rokom.

Veľmi rád konštatujem, že nové Bezdedove hudobné dieťa je omnoho vyzretejšie než jeho predchodca, pesničky sú živšie, nedominujú slaďáky, ale energickejšie pesničky, plné gitarových reefov. Tomáš sa polepšil i ako spevák a za ten rok sa mu podarilo vyspievať sa a to dokonca natoľko, že sa mu dá uveriť to, o čom spieva.

A čom spieva? Samozrejme, o láske v akejkoľvek podobe. Pochybujem, že by niekto od neho čakal niečo iné. Dôležitejšie však je, že medzi trinástimi pesničkami na platni sa dá nájsť niekoľko takých, ktoré majú šancu stať sa hitmi. Odporúčam vyberať rýchlejšie skladby, v tých znie Tomáš omnoho presvedčivejšie. Pri počúvaní slaďákov je to ešte stále ten istý macko ako donedávna. Navyše tie pesničku neprinášajú nič nové. Producentská Lettrichova ruka je všade prítomná a miestami až neznesiteľná. Pomalé pesničky na platni nemali jednoducho byť.

A možno tam nemal byť Lettrich a Aya. Za jednu požičanú pesničku je tá cena privysoká. Prostredníctvom Ostrova Tomáš odkazuje všetkým, že je na najlepšej ceste stať sa skutočným spevákom. Ak totiž druhý album naozaj potvrdzuje spevákove kvality, Tomáš Bezdeda obstál. O tíme ľudí okolo neho sa to však povedať nedá, preto by stálo za zváženie, či by nebolo na mieste konečne ich vymeniť.

Vydavateľstvo: Sony BMG Music Entertainment, 2006
Celkový čas: 51:53
Linky: www.tomas-bezdeda.com, www.sonybmg.sk, www.dvdbest.sk

Zoznam skladieb:
01. Aj to sa stáva
02. V hlave ťa mám
03. Ostrov veľkých prevratov
04. Slepá, nemá, hluchá
05. Nevrav to nejde
06. Čas
07. Slová sú zbytočné
08. Pár správnych ľudí
09. Keď budem sám
10. Moje prízemie
11. Brehy
12. Koža
13. Krásne krásna

Zdroj: TS MusicServer