Meky Žbirka je legenda. Dokonca taká, že si môže dovoliť experimentovať. A on to aj urobil. Opätovne vydal svoj minuloročný album Dúhy a keďže nie je trochár, pridal k nemu ďalší nosič.

Meky Žbirka je legenda. Dokonca taká, že si môže dovoliť experimentovať. A on to aj urobil. Opätovne vydal svoj minuloročný album Dúhy a keďže nie je trochár, pridal k nemu ďalší nosič. Tento raz ide o DVD, plné zaujímavých prekvapení.

Prvotná myšlienka speváka bola, že by už prvú verziu albumu v minulom roku vydal s niekoľkými videoklipmi, ale keďže v čase lisovania mal k dispozícii iba dva, nechal to tak. Následne prišla ponuka na „revitalizáciu“ a Meky sa vrátil nielen s výborným album, ale s ešte lepším bonusovým materiálom.

K samotnému albumu sa asi nebudem príliš obšírne vracať, kompletnú recenziu zhruba spred roka nájdete na našich stranách. Spomeniem len, že album Dúhy bol výborným počinom autora hudby, sporadického textára, výborného muzikanta, speváka i producenta. Mimoriadne vydarené dielo, ktorému dominoval duet s Marikou Gombitovou Tajnosľubná a jedna z najlepších pesničiek v Žbirkovej kariére, akou je bezpochyby skladba Domino, ktorú ešte aj po roku môžem počúvať stále dookola.

Dnes je však zaujímavejší druhý nosič, teda DVD, ktoré vychádza síce ako bonus k albumu Dúhy, no momentálne je to prvoradý produkt a ak by aj vyšiel samostatne, má šancu na prežitie a úspech. Žbirkovi sa totiž opäť podarilo niečo, čo na domácej scéne ešte nie je samozrejmosťou. Najskôr poprosil kameramana projektu Honzu Bartoňa, aby mu nakrútil veľkolepé turné pre účely domáceho videa. Keď však Meky zbadal jeho profesionálne odvedenú prácu, rozhodol sa, že nahliadnuť do zákulisia dovolí i svojim fanúšikom. A ono sa to naozaj oplatilo.

V tejto chvíli nechcem polemizovať nad tým, či Žbirka kráča v stopách Madonny a jej dokumentárneho videa s Madonnou v posteli, aj keď je jasné, že nápad, teda podobnosť nie je čisto náhodná. V domácich pomeroch však ide o výnimočný projekt, ktorý neradno s ničím porovnávať, žije si svoj vlastný život a keďže Meky je absolútny profesionál, nie je dôvod na akékoľvek zrovnávanie.

Na úvod k titulu hádam len toľko, aby ste ignorovali nálepku, ktorá je nalepená na titulnej strane obalu. Tam sa totiž píše, že film z turné trvá hodinu a pol, ale on v skutočnosti trvá dve hodiny. Nálepka ďalej ponúka dve nové pesničky, ale nech som sa snažil akokoľvek, našiel som tam iba jednu. To sú však iba malé chybičky krásy, ktoré sa dajú prehliadnuť.

Samotný film je naozaj dokumentom zo zákulisia, ktorý je popretkávaný živými vstupmi z koncertu. Dohromady šestnásť skladieb, so všetkými hosťami, ktorých Meky na turné mal. Kvalita obrazu i zvuku je excelentná a keďže všade srší Žbirkov povestný humor, je sa na čo tešiť. V ponuke nosiča to však ani zďaleka nie je všetko.

Na majiteľa ďalej čaká sedem videoklipov, medzi nimi i jedna z dvoch avizovaných noviniek (oni sú naozaj dve, ibaže iba jedna v audio stope a druhá vo forme videoklipu), videoklipy k pesničkám z albumu Dúhy a nechýba ani Balada o poľných vtákoch v podaní Žbirkových kamarátov, teda revival verzia, ktorá slávila úspechy i v tomto roku.

K dispozícii je i fotogaléria a už spomínaný nový audio song, ďalší duet so speváčkou Marthou nazvaný Náladový song. Booklet z pôvodnej verzie albumu neprišiel žiadnou zmenou, vynovená titulná strana je vložená do projektu formou kartičky.

Projekt, ktorý je vyšperkovaný do maximálnej možnej miery a určite nesklame.

Vydavateľstvo: Universal Music, 2006
Linky: www.zbirka.cz, www.universalmusic.cz, www.dvdbest.sk

Zoznam skladieb:
CD - Dúhy (album)
Niečo vymyslím * Kráľovná rannej krásy * Někdy stačí dát jen dech (feat. I. Fruhlingová) * Smútok * Už viem * Láskoliek * Mne sa páči * Domino * Čaj o piatej * Dúhy * Watch you slepp * Stále idem za tebou * Dievča mojich snov * Popolavá * Tajnosľub bonus: Někdy stačí dát jen dech (TV version) * Královná rannej krásy (radio edit)
DVD - the best of tour
22 dní * Denisa * Dr. Jekyll a Mr. Hyde * Bezchybná * Múr našich lások * Možno sa ti zdá * Milonkrát * Zima zima * Cesta zakázanou rýchlosťou * Ako obrázok * Balada o poľných vtákoch * Veľký sen mora * Co bolí to přebolí * Biely kvet * Atlantýda * Má videos: Někdy stčí dát jen dech * Láskoliek * Domino * Král´ovná rannej krásy * Mám ťa viac * Cesta zakázanou rýchlosťou * Balada o poľných vtákoch
Photogallery: Medley (V slepých uličkách, Katka, Prvá)
Extras: Náladový song (feat. Martha and Laco Deczi)


Zdroj: TS MusicServer