Úvodná skladba Hark The Herald Angel Sing zaháji album s fanfárovým úvodom v duchu plesového defilé prichádzajúcich hostí. Témou však nie je macochou diskriminovaná Popoluška a hľadanie ženícha pre nezbedného princa, ale narodenie toho, čo sa neskôr prehlási za židovského kráľa. Novinu svojím anjelskym hlasom zvestuje speváčka Candice Night. Ako v jednej z mála skladieb na albumu si tu môžeme naplno vychutnať tón elektrickej gitary Ritchieho Blackmora.

Úvodná skladba Hark The Herald Angel Sing zaháji album s fanfárovým úvodom v duchu plesového defilé prichádzajúcich hostí. Témou však nie je macochou diskriminovaná Popoluška a hľadanie ženícha pre nezbedného princa, ale narodenie toho, čo sa neskôr prehlási za židovského kráľa. Novinu svojím anjelskym hlasom zvestuje speváčka Candice Night. Ako v jednej z mála skladieb na albumu si tu môžeme naplno vychutnať tón elektrickej gitary Ritchieho Blackmora. Jej naturálny zvuk zaznie v sóle i na pozadí, kde vytvára aj vrstvené harmonické sadzby v duchu súzvuku plechových dychov.

I Saw Three Shios je skočná melódia v renesančno-škótskom duchu s unisono jigmi gájd s píšťalami a gitarou, ktoré sa striedajú so spievanými slohami. Pesnička končí perfektným hadom ktorý maestro Ritchie na akustickej gitare vykúzli s priam hodinárskou presnosťou.

Prvou pôvodnou skladbou je tretia v poradí Winter (Basse Dance). Jedná sa o inštrumentálnu skladbu s akustickou gitarou a orchestrálnym pozadím v trojštvrťovom rytme. Ezoterická atmosféra sa tu kĺbi s decentným tanečným rytmom.

Štvrtý je opäť spievaný tradicionál Ding Dong Merrily On High s kolorovaným refrénom Glo-o-o-o-o-oria. Jednoduchá melódia a povedomá téma z komorného, vianočne chlácholivého začiatku vygradujú postupne, vďaka harmonickej modulácii a postupne košatejúcemu aranžmánu až k oslavnému chorálu chrámových parametrov.  

Dvojjazyčná Ma-O-Tzur načrie do hĺbky času. Zatiaľ čo akademická harmónia a zvuk neznámeho jazyka v tejto skladbe evokujú štýl, ktorý preslávila Enya, nasledujúca, opäť tradičná skladba Good King Wenceslas začína v duchu Dead Can Dance. Skoro však prevládne vianočná atmosféra a kontra v pozadí pripomína skôr hudbu k večerníčkom Pásli ovce valasi. S týmto dojmom však kontrastuje prefíkaná, zdanlivo jednoduchá melódia, ktorá radí túto skladbu k tomu najlepšiemu čo album priniesol.

Lord Of The Dance (Carter/Brackett) naväzuje na zámockú atmosféru a fanfárový zvuk akcentuje v refrénoch to pod hlasom speváčky a zboru. Nie len názvom, ale aj hudobnou tematikou a rytmom nasmerováva azimut na sever do Írska.

Atmosféru skľudní baladický úvod We Three Kings pripomínajúci Scarborrow Fair, ktorý sa však zanedlho rozjasní a prevedie skladbou do popovej atmosféry.
V podobnom, skôr súčasnom duchu pokračuje Wish You Were Here (Teijo). Opodstatnenie tejto skladby sa nachádza v kontexte s ostatnými trackmi, ktoré obohacuje a vytrháva z nastoleného predvianočného úzusu. Inak Wish You Were Here nepatrí k najinvenčnejším piesňam albumu. Aspoň že záver zdobí Ritchieho Stratocaster.

Emmanuel upúta už introm akustickej gitary a ďalej by bolo vhodné sledovať text. Kto nevie anglicky a rozumie iba slovo Izrael, môže sa nechať unášať výrazom speváčky a držať palce, aby altová flauta udržala intonáciu. Melódia patrí k tým chudobnejším.

Christmas Eve, autorská pieseň dua Blackmore/Night, je opäť v optimistickom trojštvrťovom rytme s množstvom slov a trochu pridlhým exposé, ktoré však neomylne vedie k rovnomennému refrénu. Rolničky cinkajú, zvony zvonia, postupne sa pridáva zbor, baroková trúbka, činely a všetky ostatné ingrediencie z vianočného hudobného receptu.
Aby bolo jasné o čo tu ide, napokon nám ešte Candice v tradičnom duchu a v mene všetkých zúčastnených zaželá We Wish You A Merry Christmas.
 
Od vianočného albumu Blackmore’s Night sa nedajú očakávať žiadne veľké prekvapenia, ale ani sklamania. Winter Carols sú kvalitne a vkusne spracované tradičné skladby, obohatené niekoľkými cocer-verziami a autorskými príspevkami, interpretované s gráciou a nenápadným majstrovstvom. Blackmore’s Night baví, čo robia a je to z toho i poznať. Kto si túto kolekciu vianočných kolied pustí na Štedrý večer, nechybí ani neobanuje. 
Vydavateľstvo: Warner
Žáner: Rock, Folk,
Štýl: Vianočné koledy, Ethno
Celkový čas: 42:37

Zdroj: TS MusicServer