Tak odkiaľ to spustiť? Na úvod hádam trochu rekapitulácie. Barbara Haščáková slávila najskôr obrovské úspechy v spojení s MC Erikom, následne odštartovala veľmi úspešnú sólovú kariéru, ktorá jej vyniesla dva mimoriadne žiadané sólové albumy.

Tak odkiaľ to spustiť? Na úvod hádam trochu rekapitulácie. Barbara Haščáková slávila najskôr obrovské úspechy v spojení s MC Erikom, následne odštartovala veľmi úspešnú sólovú kariéru, ktorá jej vyniesla dva mimoriadne žiadané sólové albumy. Doslova na vrchole slávy si zbalila veci a odišla do Ameriky. Odvážny krok. Koľko je pravdy na jej rečiach o úspechu a práci, ktoré tam zažila a vykonáva ich tam, nad tým nemienim polemizovať. Je to jej vec a tak isto vec každého, kto jej to ako zhltne. Ak navyše opomeniem jej nešťastnú prezentáciu svojej vlastnej osoby na jeseň tohto roku v televíznom Inkognite, stále ju môžem považovať za pani speváčku, od ktorej mám veľké očakávania.
A dočkal som sa. A spolu so mnou všetci tí, ktorí dlhé roky čakali na jej návrat. Bezpochyby ide o najočakávanejšie slovenské CD tohtoročného vianočného trhu, čo je celkom pochopiteľné. Haščáková je totiž momentálne v postavení, kedy si dokonca môže dovoliť podpísať zmluvu s relatívne malým vydavateľstvom, ktoré má však dobre vyvinuté chápadlá a Barbara tak má zaručenú veľmi slušnú distribúciu. Navyše viem, že aj v tomto vydavateľstve považujú tento strieborný produkt za svoje veľké dieťa, takže Barbara, ktorá už medzičasom opäť odcestovala do Ameriky, sa o budúcnosť svojho CD nemusí báť.

Ostáva už teraz iba nájsť odpoveď na otázku ako poslucháči príjmu nový produkt Barbary Haščákovej. Na počiatku si treba uvedomiť jednu vec. Barbara už nie je ani súčasťou dua, s ktorým odštartovala svoju kariéru a nebaví ju byť už ani komerčne popovou divou. V Amerike bezpochyby upadla do vplyvu tamojšej čiernej muziky a tú sa snaží podsúvať svojim priaznivcom. Je dobré, že si však v konečnom dôsledku uvedomuje, že jej platne nakoniec predsa len vychádza na Slovensku a s čisto čiernou muzikou by tu moc nepochodila. A keďže Barbara si pripravila celý album takmer sama, je fajn, že do black music strčila kus toho slovenského komerčného cítenia, ktoré robí jej album pre slovenského poslucháča stráviteľnejším.
Faktom totiž ostáva, že pesničky ako Srdce, kotva, kríž, či Hral na trúbku bude poslucháč na projekte hľadať márne. Barbara je v hudobnom ponímaní už omnoho ďalej. Je vážnejšia a dospelejšia. A odráža sa to aj na jej muzike. Veselé pesničky (ak nerátam pár houseových pokusov) sú utlačené do úzadia a komerčný hit na platni jednoducho nie je. Na druhej strane sú tu však prepracované pomalé balady, v ktorých úžasne vyniká Barbarin hlas. Hoci sa prvým singlom z platne stala skladba Akoby sa nič nestalo, stalo sa toho nadmieru dosť. Haščáková je už totiž speváčka – dáma, ktorá je ochotná ísť do rizika i napriek tomu, že to poslucháč nemusí stráviť. O to väčšiu kvalitu má jej produkt a aj to plus z mojej strany. Priznávam, že pri skladbe Like Nobody Else som skapíňal, taká je dobrá. A mimoriadne vydarená je i úvodná a titulná skladba.
V každom prípade teda ide o projekt, ktorý bol túžobne očakávaný, ktorý konečne vyšiel a na ktorý si bude musieť pravdepodobne poslucháč chvíľu zvykať. Ale potom ho zhltne i s háčkom.

Súčasťou projektu je i DVD, na ktorom nájdete všetky videoklipy Barbary Haščákovej, ktoré kedy vytvorila, vrátane toho najaktuálnejšieho. Takže okrem počúvania vydarenej novinky máte šancu i na nostalgický návrat. A práve toto DVD je dôkazom toho, že vydavateľ si dal záležať na tom, aby pre poslucháča pripravil skutočnú lahôdku.

Vydavateľstvo: Monti Records, 2006
Celkový čas: 79:02
Linky: www.montirecords.sk, www.dvdbest.sk

Zoznam
skladieb CD:
01. Me &# My Music
02. Akoby sa nič nestalo
03. Before Your Love
04. Youre Calling You Say
05. One True Thing
06. For My Girl
07. Fly With Me
08. Ak chceš
09. It Is Worth It
10. About Life
11. Ako žiadna iná
12. Nech šťastie máš
13. Christmas Time
14. Môj Exupéry
15. You Will Not
16. Like Nobody Else
17. The Light Of My Life

Zoznam skladieb DVD:
Maduar
01. I Feel Good
02. Do It
MC Erik & Barbara
03. U Cant Stop
04. Summer Nights 95
05. Save The Jungle
06. Ked príde laska
07. Anjel
08. Dancing Queen
09. Never Gonna
10. Its Your Day
11. Sen
Barbara
12. To, čo je vzácne
13. Ty a ja (plus Miro Žbirka)
14. Srdce, kotva, kríž
15. Hral na trúbku
16. Môj Exupéry (plus Richard Rikkon)
17. Akoby sa nic nestalo

Bonusy:
5 klipov z produkcie Monti Records

Zdroj: SITA