Už ani poriadne netuším, ako mám pristupovať k tomuto chlapíkovi. Ak už však niekto kedysi pred časom nazval Karla Gotta zombiem, čo už je potom Michal David? Alebo že by sa táto kategória spevákov rozrastala na špeciálnu odnož geriatricky postihnutých umelcov ďalej?Priznám sa však, že v osemdesiatych rokoch som celkom mohol jeho uletené hity s talianskym nádychom a českým prepychom (tým hudobným), ktorý bol v tom čase poslucháčovi servírovaný.

Už ani poriadne netuším, ako mám pristupovať k tomuto chlapíkovi. Ak už však niekto kedysi pred časom nazval Karla Gotta zombiem, čo už je potom Michal David? Alebo že by sa táto kategória spevákov rozrastala na špeciálnu odnož geriatricky postihnutých umelcov ďalej?

Priznám sa však, že v osemdesiatych rokoch som celkom mohol jeho uletené hity s talianskym nádychom a českým prepychom (tým hudobným), ktorý bol v tom čase poslucháčovi servírovaný. Ibaže je rok 2006 a pred dvadsiatimi rokmi to bolo iné. Dnes si muzika žiada iné trendy, iné smerovanie a takých Michalov Davidov je na scéne viac než dosť. Navyše, ak už po niekoľký raz prekopáva svoj vlastný archív a v kvázi luxusnej podobe ho opätovne ponúka fanúšikom.

Ono totiž hneď po revolúcii Michal David zmizol zo scény a slávny návrat zaznamenal dvoma výbermi svojich najväčších hitov, vydaných s jednoročným odstupom. Odvtedy sa niekoľkokrát pokúsil vrátiť i s novou pôvodnou tvorbou, no zakaždým išlo o absolútne prepadáky a tak spevák, skladateľ a inštrumentalista stále hľadá spôsoby ako poslucháčovi naivne servírovať svoje vykopávky vo forme, ktorú mu zhltne i s háčkom.

A tak sme sa už mohli dočkať úspešných filmových pesničiek Michala Davida, duetov i megamixov a ďalších nezmyslov, ktorých nepochopiteľný úspech zaklincoval spevák prerábkami veľkých talianskych hitov. Nič strašnejšie na domácej hudobnej scéne už dlhé roky nevzniklo, čo však nevylučuje, že sa národ nezbláznil. Tie CD sa totiž kupovali ako čerstvé pečivo. A všetko nasvedčuje tomu, že autor muzikálov Kleopatra, Traja mušketieri a pripravovanej Angeliky si na sklonku minulého roka zarobil na ďalší úspech.

Uznajme si totiž, že jeho pomalé balady boli a zdá sa, že navždy budú v kurze. A to treba predsa náležito využiť. A tak sa z večne poskakujúceho šaša s „klávesovým hrebeňom“ omotaným okolo krku stáva solídne vyzerajúci pán (v tom veku je už aj na čase), ktorý však opäť oprášil svoju zašlú slávu a balamutí ňou poslucháčov.

Niekto síce môže protestovať, že hoci sú na albume aj staré známe skladby, sú prepracované a v novej verzii. Bohužiaľ, kvázi nové verzie legendárnych skladieb ako:  „Každý mi tě lásko závidí, Nikdo nepřišel, Nenapovídej, Největší z nálezú a ztrát“, či „Pár přátel“ (pozná niekto od Davida aj iné hity?) znejú nepresvedčivo, hudobne sú iba lacnou zlátaninou hudbu látajúcich počítačových programov. V pôvodných verziách znie totiž omnoho presvedčivejšie a možno i mierne drsnejšie, čoho sa v nových nahrávkach nedočkáme. Tie znejú až príliš ležérne, nudne a jednotvárne.

Album síce poskytuje i niekoľko noviniek, ale povedzme si úprimne, koho tie od Michala Davida ešte zaujímajú. Zvlášť, ak je už po prvom vypočutí jasné, že špičku svoje tvorby má tento spevák už dávno za sebou, nič prevratné už neprinesie a zbytočne smiešne kopíruje sám seba. Ochutnávka z Angeliky je jasným dôkazom toho, že aj na tomto poli sa Michal David už dávno vyčerpal a fakt, že všade pchá „svoju krv“ Moniku Absolonovú je trápny. Anglická pesnička, ktorá sa pripravovala pre Troch mušketierov je dávno za zenitom (hoci ešte pred pár rokmi z nej mohol byť hit) a záverečná talianska skladba je vrcholom zbytočnosti, ktorý zbytočne pripomína spevákovu úbohosť.

A tak z honosného projektu, na ktorým neviem, či mám plakať skôr zo šoku z gýču, alebo nad spevákov ľútosťou, ostáva ďalšia archívna zlátanina, ktorou spevák oprášil svojich fanúšikov a z ich dôchodkárskeho vrecka vytiahol ďalšie peniaze, za ktoré si radšej mohli kúpiť potraviny, alebo zaplatiť plyn. Obal vytlačený na luxusnom papieri je len ďalším výsmechom tých, ktorí Davidovi opäť naleteli. A verím tomu, že ich bude požehnane.

Vydavateľstvo: Sony BMG Music Entertainment, 2006
Celkový čas: 71:21
Linky: www.michaldavid.cz, www.sonybmg.cz, www.dvdbest.sk

Zoznam skladieb:
Mám na to grif
Každý mi tě lásko závidí
Nelži mi
Lásko, to bejval čas
Nikdo nepřišel
Proč máme lásku krást
Jak snadno uvěří se lhářům
Jsou rána tíživá
Tak se, lásko, měj
Nenapovídej
Zas vyhráváš
To ti nikdy neslíbím
Největší z nálezů a ztrát
Pár přátel
Až mi jednou nezavoláš
Je to zázrak
I Wanna Be (Loved By You)
Amici mai

Zdroj: TS MusicServer