Tak uvažujem nad tým, či takýto projekt vôbec potrebuje na seba recenziu. Zvlášť preto, že mu v podstate niet čo vytknúť, pretože ide o záznam koncertu jednej speváckej veličiny, ktorej meno je zárukou kvality v každom momente.

Tak uvažujem nad tým, či takýto projekt vôbec potrebuje na seba recenziu. Zvlášť preto, že mu v podstate niet čo vytknúť, pretože ide o záznam koncertu jednej speváckej veličiny, ktorej meno je zárukou kvality v každom momente.

Hana Hegerová už príliš často nekoncertuje, nové albumy od nej sú pre poslucháča síce obrovským lákadlom, no zároveň utópiou, ktorá je síce reálnejšia ako u Mariky Gombitovej, no celkom normálne sa môže stať, že rozdiel rokov medzi vydaniami jednotlivých albumov dosiahne závratné číslo. Bohužiaľ.

A tak ostáva iba pri starých nahrávkach, ktoré sa poslucháčom v poslednom období kompletne dostávajú na CD v podobe remastrovaných pôvodných albumov, alebo rôznych skladačiek najväčších hitov. Najvýhradnejšou novinkou (avšak bez novej skladby) je koncertné CD Hany Hegerovej, ktoré k poslucháčovi prináša osemnásť dobou preverených skladieb v podobe záznamu dvoch koncertov v Olomouci.

A koncerty sú na druhej strane v prípade Hany Hegerovej ešte silnejšie, mocnejšie a emotívnejšie ako pôvodné platne. Speváčka dokáže totiž jednotlivé skladby okomentovať šarmantným spôsobom, čím im dodáva ešte väčší lesk, šmrnc a grandióznejšiu príchuť.

Speváčka na platni predstavuje tie najrozmanitejšie hity svojej kariéry, či už ide o preklady klasických francúzskych šansónov (nejaké však strihla i v pôvodnej verzii po anglicky, či francúzsky), pri čom sa však snaží vyhnúť takým tradicionálom, akým je bezpochyby napríklad pesnička Milord, ktorú na albume nenájdete.

V ponuke sú však i pôvodné autorské skladby, medzi ktorými samozrejme dominujú perly autorskej dvojice Petr Hapka a Michal Horáček, ktorí sú na platni zastúpení troma skladbami (Denim Blue, Levandulová a Potměšilý host). Posledná skladba sa stala titulnou pesničkou jediného albumu Hany Hegerovej, ktorý jej táto dvojica autorsky pripravila v roku 1989 a platňa nielenže dostala Hegerovú do povedomia širokých más (i vďaka miernej komerčnosti), ale najmä priniesla nespočetné množstvo hitov, ktoré sa stali legendami.

Hudobnú zložku tohto projektu uzatvára jediná slovenská skladba a hádam netreba nikomu pripomínať, že ide o nádherné Čerešne autorov Jaroslava Filipa a Milana Lasicu.

Na ploche viac ako sedemdesiat minút sa predstavuje Hegerová ako bravúrna speváčka, hoci len málokto od nej očakával niekto iné. Je predsa unikátom, ktorý nám môže závidieť celý svet. Obstála výborne, zaspievala dokonale a platňa tak nakoniec vyznieva ako perla, ktorá sa dá počúvať neustále dookola.

Jej súčasťou je samozrejme i booklet, ktorý je v tomto prípade výnimočný tým, že poskytuje širokú škálu fotografií, ktoré zachytávajú atmosféru počas skúšok na koncert, tesne pred koncertom i koncert samotný. Tým celý tento projekt získava ešte na väčšej hodnote a bez mihnutia oka ho možno označiť za stopercentný. Záznam koncertu vychádza i vo forme DVD.

Vydavateľstvo: Sony BMG Music Entertainment, 2006
Celkový čas: 72:52
Linky: www.hanahegerova.cz, www.liveproduction.cz, www.sonybmg.cz, www.dvdbest.sk

Zoznam skladieb:
01. Já ráda vzpomínám
02. Bože múj, já chci zpět
03. Co mi dáš
04. Blues o stabilitě
05. Denim Blue
06. Cesta
07. Levandulová
08. (I Love You) For Sentimental Reason
09. The Man I Love
10. Černá Jessie
11. Svatební píseň
12. Šťťastné slunce
13. Lásko prokletá
14. Lásko má
15. Mapa lásky
16. Čím dál tím víc
17. Potměšilý host
18. Čerešne
 

Zdroj: TS MusicServer