Tak a je to tu. Viac ako desať rokov trvalo chlapcom z kedysi najvplyvnejšej chlapčenskej skupiny, ktorá bola vlastne odpoveďou na megaúspech amerických New Kids On The Block, aby pochopili, že sólová cesta pre nich nie je tou správnou a že ako sóloví speváci sú jednoducho stratení.

Tak a je to tu. Viac ako desať rokov trvalo chlapcom z kedysi najvplyvnejšej chlapčenskej skupiny, ktorá bola vlastne odpoveďou na megaúspech amerických New Kids On The Block, aby pochopili, že sólová cesta pre nich nie je tou správnou a že ako sóloví speváci sú jednoducho stratení.

Jason Orange so svojim kolegom Howardom sa ani nepokúšali o sólový návrat, aspoň som nič také nezaregistroval. Mark Owen sa ako sólový spevák mohol cítiť ako na hojdačke. Prvý album sa predal v katastrofálne nízkom náklade a vydavateľstvo s ním ani len nepodpísalo zmluvu na ďalšie projekty. Po niekoľkých rokoch to s ním riskol iný vydavateľ, no moc nadšený z toho nakoniec nebol. Najlepšie teda nečakane dopadol Gary Barlow, ktorý si svojimi dvoma sólovými projektmi zarobil aspoň na slanú vodu.

A tak si chlapci povedali dosť a v minulom roku začali spriadať plány. Ale ak najskôr niekto absolvuje turné s tým, že časom vydá nový album, príde mi to ako podraz voči fanúšikom, od ktorých sa rozhodli trhnúť ešte posledné peniaze. Priznám sa, neveril som totiž tomu, že nový album Take That ešte uzrie svetlo sveta. Zvlášť, keď napriek mnohým žiadostiam Robbie Williams úspešne atakoval prosby svojich kolegov a odmietol s nimi platňu i turné. Veril som, že zvyšná zostava odrastených mladíkov si uvedomí, že nastal čas na odchod.

Ibaže sa zdá, že vypredaná šnúra koncertov ich ešte viac hnala dopredu a už im bolo jedno, či to s nimi nejaký Robbie absolvuje, alebo nie. Ich ego bolo natoľko veľké, že uverili vo svoju vlastnú genialitu a nakoniec sa skutočne zavreli do štúdia. Koncom minulého roka vrhli do predajní projekt Beautiful World.

No a relatívne nádherný svet to bol do momentu, kým sa táto kapela nerozhodla vrátiť na výslnie. Žartujem, samozrejme! A na rovinu poviem, že keby som nezažil pred niekoľkými rokmi ošiaľ okolo Take That a nejaká takáto skupina mi predloží na počúvanie tento album bez predchádzajúcej sračkovej minulosti, tak som nadšený. Ide totiž o projekt, ktorý je pripravený maximálne precízne. Všetko je na ňom dotiahnuté do poslednej sekundy. Skvelá práca hudobníkov, aranžérov, producentov a dokonca i samotných spevákov. Absolútne dokonalé melodické pesničky, ktoré majú nádych modernej doby, no popri tom ide o jednoduché popové melódie, ktoré majú šancu na úspech bez toho, aby niekoho urážali. A tie vokálne party. To je niečo úžasné.

Ibaže nad Take That už naveky visí komerčný tieň. Táto skupina dopadla presne tak ako chlapci z Bostonu, ktorých boli nasledovníkmi. Na záver kariéry vytvorili absolútne profesionálny album, ktorého sa veľmi ťažko vyťahovali hity a skupina prepadla. Toto čaká i Take That. Beach Out je síce geniálna skladba, no ťažko hrateľná. Zvlášť s nálepkou Take That. Kto tomu uverí? Štrnásťročné dievčatá? Tie už majú predsa iné idoly. A generácia fanúšikov, ktorá nad chlapcami z tejto kapely vlhla v čase ich najväčšej slávy? Tie slečny už dávno kočíkujú svoje deti a majú úplne iné starosti. A tak Take That ostali v akomsi pomyselnom vákuu, v ktorom sa mladí z nich smejú a starší na nich kašlú. Bohužiaľ. A pritom tento album ponúka jedenásť absolútne skvelých pesničiek, ktoré majú ďaleko do sladkej komercie v štýle Babe, či iných niekdajších hitov skupiny. Keď už nie kvôli šialenstvu, aspoň pre zaujímavosť sa tento album oplatí.
Vydavateľstvo: Universal Music, 2006
Celkový čas: 43:05
Linky: www.takethattv.com, www.universalmusic.cz, www.dvdbest.sk

Zoznam skladieb:
01. Reach Out
02. Patience
03. Beautiful World
04. Hold On
05. Like I Never Loved You At All
06. Shine
07. ID Wait For Life
08. Aint No Sense In Love
09. What You Believe In
10. Mancunian Way
11. Wooden Boat

Zdroj: TS MusicServer