Nesmrteľná legenda sa ešte stále nemieni pobrať do dôchodku a prichádza s ďalším albumom najväčších hitov. Skupina Boney M by v tomto roku oslávila príjemné výročie a tak je celkom jasné, že takýto album je na mieste.

Nesmrteľná legenda sa ešte stále nemieni pobrať do dôchodku a prichádza s ďalším albumom najväčších hitov. Skupina Boney M by v tomto roku oslávila príjemné výročie a tak je celkom jasné, že takýto album je na mieste. Zvlášť, ak podrobne mapuje celkovú kariéru tejto formácie a pridáva i niečo navyše.

Samozrejme, Boney M už majú svoj zenit dávno za sebou. Hoci pod touto značkou neustále vystupuje (sporadicky) Liz Mitchell a na druhej strane zemegule zas jej kolegovia, v poslednom čase sa navyše vyrojilo ešte niekoľko „revival bandov“ s podobným zameraním, čo už presahuje mieru únosnosti. Na druhej strane (keďže sa im naozaj darí) sú jasným dôkazom toho, že repertoár tejto kapely je jednoducho nesmrteľný a bude sa hrávať ešte v mnoho ďalších generáciách.

Skupina Boney M s kontinentálnym zložením a ambicióznym nemeckým producentom odštartovala svoju kariéru vo veľkom štýle v druhej polovici sedemdesiatych rokov a úspechy žali až do druhej polovice osemdesiatych rokov.
Svojim bezprostredným, medzikontinentálnym popom, ktorý vznikal tvorbou všetkých členov formácie, ktorí pochádzali z rôznych kultúr, si získali srdcia fanúšikov na celom svete.
Hity ako Daddy Cool, Rovers Of Babylon, či Rasputin opantali svetové hitparády a dodnes sú hľadaným artiklom pre cover verzie. Ak by ste si vypočuli prvý album Rickyho Martina, tak ten v podstate tiež odštartoval svoju (vtedy ešte len domovskú kariéru) práve cover verziou hitu skupiny Boney M. A samozrejme nebol jediný.

O prínose tejto formácie pre hudobný trh nemožno pochybovať. Svojho času skupina nadchýnala tak kritiku ako (a to najmä) fanúšikov. Dnes už sa na ich tvorbu dá pozerať s ľahkým nadhľadom, no nikto im neuprie úspechy a nesmrteľnosť, ktoré po sebe zanechali. Spoločne ich už asi nikto nikdy neuvidí, faktom však je, že ak niekde vystupujú sólovo, tak sa ani nesnažia pretláčať svoj vlastný repertoár, ale program zostavujú zo svojich najväčších hitov. Už niekoľkokrát sme sa o tom mohli presvedčiť i na Slovensku.

No a prierez toho najlepšieho, čo kedy skupina vytvorila sa nachádza i na tomto albume. Rovných osemnásť hitov, pri ktorých si starší spomenú na svoju bujarú mladosť, stredná generácia na svoju diskotékovú pubertu a tí mladší si tu zas nájdu nesmrteľný zdroj zábavy. Boney M totiž nesklamú žiadnu generáciu. Na platni nájdete úplne všetko, čo táto kapela vytvorila a malo to úspech. Mimochodom, jednou zo svojich piesní vítali, za podpory tisícového davu, i samotného Pápeža. O nesmrteľnosti týchto skladieb svedčí i fakt, že plný príprav je i muzikál o skupine, ktorý pripravuje samotný manažér tejto formácie Frank Farian. Nič originálne, ale verím, že to poteší.

Album prináša i dva bonusy. Tým prvým je remix pesničky Sunny, do ktorej sa „obul“ samotný Mousse T. a druhá skladba je novinka, na ktorej participovala po dlhých rokoch i samotná Liz Mitchell. Nádherná balada má síce na míle od niekdajšej tvorby skupiny, no je jasným dôkazom, že najmä speváčka má stále úžasný hlas a je presvedčivá v každom odspievanom slove. Myslím, že keby sa táto formácia dala znova dohromady, úspech by mali jednoducho zaručený. Zatiaľ však ostávajú iba podobné CD. Album vychádza i vo forme veľmi kvalitné spracovaného DVD.

Vydavateľstvo: Sony BMG Music Entertainment, 2006
Celkový čas: 74:23
Linky: www.sonybmg.cz, www.dvdbest.sk 

Zoznam skladieb:
Daddy Cool
Sunny
Rivers Of Babylon
El Lute
Hooray! Hooray! It s A Holi-Holiday
No Woman No Cry
Rasputin
Painter Man
Belfast
Brown Girl In The Ring
Kalimba De Luna
Happy Song
We Kill The World
Marys Boy Child / Oh My Lord
Still Im Sad
Felicidad
Gotta Go Home
Baby Do You Wanna Bump
Sunny (Mouse T Remix)
A Moment Of Love

Zdroj: TS MusicServer