České muzikálové nebo je obohatené o ďalší muzikál. Tento raz sa v dielni Michala Davida a Lou Fanánka Hagena (hudba – text – Kleopatra a Traja mušketieri) ocitla krásna markíza Angelika so svojou láskou, no najmä so starými muzikálovými spevákmi a mierne prešedivelými hudobnými motívmi.

České muzikálové nebo je obohatené o ďalší muzikál.

Tento raz sa v dielni Michala Davida a Lou Fanánka Hagena (hudba – text – Kleopatra a Traja mušketieri) ocitla krásna markíza Angelika so svojou láskou, no najmä so starými muzikálovými spevákmi a mierne prešedivelými hudobnými motívmi.

Ak sa v prípade Karla Svobodu a jeho hudbe k muzikálu Golem hovorilo o autorskej vyčerpanosti, netuším už, čo by bolo možné povedať o tvorbe Michala Davida. Ten totižto pri tvorbe Angeliky akoby zaspal na vavrínoch. Jeho hudba nemá nič spoločné s 21. storočím, ktoré práve prežívame. Autorské nápady tohto skladateľa a speváka ustali niekde v období, keď sám prežíval vrchol svojej kariéry. Prípadne ešte možno povedať, že Michal David je stále v období, keď skladal svoj prvý muzikál, teda Kleopatru.

Davidove hudobné motívy totiž akoby z oka vypadli pesničkám, ktoré sa už objavili v oboch jeho predstaveniach, len sú akoby odeté do jagavejšej látky. Ani to však neodvráti pocit, že všetko už ste niekde počuli a spevák a skladateľ akoby len zmixoval dva predošlé muzikály dohromady.
Nič nové, žiadna invenčnosť. Chýba dravosť. Navyše David bez mihnutia oka do muzikálu použil šestnásť rokov starú pesničku, ktorú v roku 1991 na svojom albume Natur spievala Iveta Bartošová.

Napriek všetkému sa však podarilo Davidovi vyskladať Angeliku silnými melódiami, ktoré majú pred sebou bezpochyby veľkú budúcnosť, opretú navyše o silný romantický príbeh, ktorý určite bude lákať divákov na predstavenie. Tí sa však dajú ľahko obalamútiť. Po profesionálnej stránke, však autor hudby tohto diela stagnuje.

Autor textu Lou Fanánek Hagen je zas človek, ktorý od má dar od Boha. V jeho hlave sa pravdepodobne rojí množstvo záhadných myšlienok, ktoré dokáže celkom šalamúnsky pospájať do netradičného, hoci na druhej strane veľmi známeho príbehu a celému dielu tak dodať úplne iný šmrnc a glanc. Fanánkovi sa v mierne infantilnom projekte podarilo opäť vyčarovať záludný príbeh plný slovných hračiek a i vďaka nemu má česká hudobná scéna hneď niekoľko nových nesmrteľných muzikálových hitov.

Ako to už pri muzikáloch býva zvykom, spevácke obsadenie býva veľmi rôznorodé. Inak tomu nie je ani v prípade Angeliky. Bohužiaľ, omieľanie dookola tých istých mien už začína byť trochu nudné. Zvlášť, ak sa v každom muzikáli Michala Davida objavuje Monika Absolonová, ktorá keby nemala v sebe trochu Davidovej krvi a teda „bohatého strýčka“, ktorý ju pretlačí všade tam, kde je to čo len trochu možné, tak si už dávno neškrtne.

Aj spevák skupiny Kabát Josef Vojtek je už namočený do toľkých predstavení, že mu už akosi prestávam veriť, že to robí zo srdca a že sa muzikál pre neho nestal iba výnosným biznisom. Ani návrat Leony Machálkovej na muzikálovú scénu prostredníctvom CD s hudbou z muzikálu nie je nič priebojné. A to zdôrazňujem, že ide o štúdiové nahrávky.

Jedinou skutočnou perlou na platni je bezpochyby Linda Finková, ktorá sa síce tiež objavuje v každom muzikáli v Čechách, no stále ma neopúšťa pocit, že jej talent je neuveriteľne nedocenený a speváčka má na viac, než na druhoradé úlohy. Avšak možno práve tie z nej ešte neurobili zbytočnú hviezdu. Linda má totiž svoje dni predpokladám ešte stále pred sebou.

Ak si pustíte CD s pesničkami z muzikálu Angelika bez toho, aby ste videli samotné predstavenie, bez problémov pochopíte známy príbeh, ktorý je navyše plný chytľavých, no ničím výnimočných melódie, ktoré vám už po druhom vypočutí prídu ako mierne zbytočné.

Vydavateľstvo: Popron Music, 2007
Celkový čas: 67:38

Linky: www.angelika-muzikál.cz, www.forzashop.cz

Zdroj: TASR