Ďalší SuperStar projekt, tento raz víťaz druhej českej série, ktorý sa vrhá na trh so svojim druhým albumom. Vlasta Horváth, pre mnohých trochu nepochopiteľný víťaz súťaže, pre iných idol.

Ďalší SuperStar projekt, tento raz víťaz druhej českej série, ktorý sa vrhá na trh so svojim druhým albumom.

Vlasta Horváth, pre mnohých trochu nepochopiteľný víťaz súťaže, pre iných idol. Len pred pár dňami sa pokúsil o účasť v pesničkovej súťaži Eurosong, no príliš veľa šťastia nemal. Česko v tejto súťaži jednoducho reprezentovať nebude.

S druhou platňou prichádza Vlasta Horváth v relatívne krátkej dobe od vydania debutu na jednej strane, no na strane druhej v relatívne správnom čase na to, aby sa na neho nezabudlo. Otázkou je, či ešte svojou tvorbou má koho osloviť.
A tu nastáva najväčší problém. Prvotný ošiaľ po súťaži je už za horami za dolami, fanynky odrástli a čím osloví tento raz, keď je navyše ženatý, čo potencionálne fandiace dievčatá skôr odradí, než by ich to pritiahlo. A zaujať tvorbou? To bude pre Horvátha tento raz mierne povedané ťažké.

Od svojej platňovej prvotiny sa totiž príliš ďaleko neposunul. A to je veľká škoda a zároveň tragédia. Ako víťaz druhého kola súťaže mal na prípravu prvej platne relatívne krátky čas a osud bol k nemu relatívne milší. Debut tohto speváka bol napriek nedostatku času o dosť vydarenejší, než táto platňa.

Nie! Do peří nefoukej nie je zlý album, ibaže pri čase, ktorý mal Horváth na jeho prípravu, asi viacerí od neho očakávali viac. Trochu viac priebojnosti, života, originality. Pop – rockových spevákov je na hudobnej scéne viac než dosť a prísť v tomto smere s niečím výnimočným je naozaj veľký problém. A má ho i Horváth.
Jeho platňa sa síce dobre počúva, ale znie ako platne Michala Penka v rokoch osemdesiatych. Čím sa nechcem dotknúť ani jedného zo spevákov. Chcem tým naznačiť, že to, čo Horváth ponúka na svojej novej platni, tu už bolo a obtočilo sa to okolo ľudí hneď niekoľkokrát.

Na dvanásť piesňovom albume jednoducho chýba hit, ktorý by zarezonoval natoľko, že by si z neho poslucháč sadol na zadok. V niektorých skladbách sa Horváth ako autor hudby dokonca veľmi zreteľne vykráda a motá sa vo vlastných motívoch dookola. Autori textov sa síce snažili o to, aby texty tohto kvázi dospelého muža neboli zbytočným balastom, no nie vždy sa im to podarilo. Buď sú texty príliš lacné, alebo na druhej strane sú príliš zložité na to, aby na ne skočila veková generácia, ktorej je tento projekt určený.

V konečnom dôsledku by sa tak mohlo zdať, že najvydarenejším počinom na tejto platni je mimoriadne dobre spracovaný booklet. Nie je to však celkom tak. Novú Horváthovú platňu síce dokážete počúvať až do konca a potom ešte raz, no následne ju už na dlhú dobu strčíte do stojana s hudobnými nosičmi a budete hľadať úplne inú produkciu.
Škoda. Nie je to zlé, ale čakal som od toho trošičku viac.

Vydavateľstvo: Sony BMG Music Entertainment, 2006
Celkový čas: 45:39
Linky: www.vlastimil-horváth.cz, www.sonybmg.cz

Zoznam skladieb:
01. Adios
02. Púlměsíc
03. Do peří nefoukej
04. Kiss
05. Zoufale sám
06. Stačí si jen málo přát
07. Neumí lhát
08. Jsou
09. Kde umírají
10. Coming Home
11. Duše
12. BONUS: Láska stala se nám osudem

Zdroj: TS MusicServer