Skôr ako Vratko Rohoň z Inékafe zavesil gitaru na klinec a dal sa na lietanie, stihol ešte vyprodukovať zaujímavý album pre dievčinu, ktorá si hovorí Anawi.

Skôr ako Vratko Rohoň z Inékafe zavesil gitaru na klinec a dal sa na lietanie, stihol ešte vyprodukovať zaujímavý album pre dievčinu, ktorá si hovorí Anawi. Nevedno, aké ušľachtilé zámery tým sledoval, v každom prípade urobil dobre.

Levočanka Ivana Novotná, ktorá sa skrýva za prezývkou Anawi, nie je v slovenskom hudobnom svete úplným nováčikom, jej doterajšie spevácke snaženia však nenašli očakávaný ohlas u poslucháčov. Usmievavá blondínka na obale cédečka síce evokuje ďalší zbytočný naivný album, pravda je však kdesi inde. Nieže by Staré časy boli nejakým unikátnym veľdielom s bohvie akou výpovednou hodnotou, nabitý originalitou či náročnými inštrumentálnymi výkonmi, to vôbec nie. Skôr naopak, 14 sviežich rockových skladieb s neprehliadnuteľným Vratkovým rukopisom majú zjavný relaxačný zámer – vypočuť si ich, pobaviť, zahmkať si refrén, nepremýšľať ani nad nimi, ani nad životom, rýchlo si pustiť ďalšiu, tešiť sa so života -  skrátka šantiť a baviť sa. Nevýhodou takejto rekreácie je však to, že ako jednoducho pesničky prichádzajú, tak ľahko i rýchlo sa na nich aj zabúda, takže ich reunion v podobe ďalšieho albumu  je priam nevyhnutný. Pravda, ak len nechcete zostať jedným z miliónov „one-hit wonderov“.

Pri niektorých pesničkách mám taký pocit, akoby Vratko len pošmátral rukou niekde hlboko v šuplíku a vytiahol staré skladby určené pre Inékafe, ktoré sa z nejakých nezištných dôvodov nedostali na album (Prišiel čas, Zastaviť stáť!, Žiadny dobrý deň, Je mi jedno). Sú tak Vratkovsky autentické, že by ste takmer vzali jed na to, že ste tieto pesničky už niekde počuli v prevedení Inékafe. Ak ste mali radi túto neo-punk-rockovú kapelu, určite si prídete na svoje aj teraz. Paradoxne práve tieto sú (boli) najviac točené v rozhlasových éteroch (aj keď až na samé vrcholy rebríčkov prekvapujúco nikdy neprenikli). Ich protipólom sú skladby ako Sekunda alebo Najlepšou na svete, kde melodickosť vyznieva dosť trápne silene a zámer vnútiť sa za každú cenu je až príliš priehľadný.

Sympatické na Anawi je, že si prostoduchosť svojej tvorby so skromnosťou sebe vlastnou uvedomuje, nehrá sa zbytočne na „veľkú“ speváčku (ako mnohé jej kolegyne), je cítiť, že si pesničky spoločne s poslucháčmi užíva plnými dúškami a celý grafikon berie so závideniahodným nadhľadom. Koniec koncov ste sa o tom sami mohli presvedčiť na niektorom z jej početných vystúpení v rámci koncertnej šnúry s Horkýže slíže, kde účinkovala ako predskokanka. Hlasovo je na tom slušne, svoje si odspieva a do polôh, ktoré by nezvládala sa zbytočne nepúšťa. A hlavne – nepotrebovala trápne šaškovať v žiadnej Superstar, aby sa zviditeľnila.

Melodické pesničky s chytľavými refrénmi okrem Vratka skvele servírujú ďalšie známe tváre zo slovenskej inštrumentálnej scény: Roman „Fernet“ Slávik, Peter „Sanchéz“ Saniga  či bubeníci Jano Škorec a Peťo Macháň, ktorých striedanie v jednotlivých skladbách dodávajú navonok homonymným skladbám pestrejšiu vizáž. Medzi primerane naivnými veršami, o ktoré sa taktiež postaral Vratko, sa nájdu aj farbistejšie fragmenty (Do bielej obálky zatvorím tento svet/Pošlem ho do diaľky bez adresy späť) a pre úplnosť dodávam ešte informáciu o videoklipoch: okrem titulnej skladby vďaka Cukerke bola na video zvečnená aj pesnička Zbytočná, ktorý onoho času tiež rotoval medzi hudobnými programami rôznych televízií.

Kocky sú vrhnuté, šarmantná Anawi odštartoval svoju kariéru sviežim debutom, ktorý padne hrejivo, pretože dobrých punk-rockových speváčok u nás stále akosi nie je dosť a práve Anawi by mohla túto markantnú dieru úspešne zaplátať. Vratko bol na začiatok dobrou pomocnou rukou, teraz sa už ale musí postaviť na vlastné nohy a práve jej druhý počin by mohol vo veľkej miere ukázať, či zamieri pomyselným rockovým výťahom na vyššie poschodia, alebo skončí, podobne ako mnohé iné speváčky, v suteréne.

Zoznam skladieb:
1. Staré časy
2. Zbytočná
3. Prišiel čas
4. Sekunda
5. Let
6. Zastaviť stáť!
7. Najlepšou na svete
8. 14.dní
9. Nechce to odísť
10. Žiadny dobrý deň
11. Rieky
12. Je mi jedno
13. Na kúsok papiera
14. Spolu naveky
15. Zastaviť stáť! (demo)
16. Zbytočná (remix).

Vydavateľstvo: Forza Music
Celkový čas: 46:58
Žáner: pop-rock-punk
Web: www.anawi.sk

Zdroj: TS MusicServer