Tak nám Prešov vypľul ďalšiu hudobnú formáciu. Treba tiež prízvukovať, že ďalšiu rockovú formáciu. Po IMT Smile a Pehe (a kedysi ešte Nude) tu dnes máme Komajotu a zjavne svieži hudobný závan z východného Slovenska.

Tak nám Prešov vypľul ďalšiu hudobnú formáciu. Treba tiež prízvukovať, že ďalšiu rockovú formáciu. Po IMT Smile a Pehe (a kedysi ešte Nude) tu dnes máme Komajotu a zjavne svieži hudobný závan z východného Slovenska.

Púť tejto formácie do povedomia širokej verejnosti by sa dal prirovnať k rozprávke. Druhé miesto v istej súťaži, videoklip, ktorý si všimli kompetentní z veľkého vydavateľstva a ponuka na celú platňu a celé to mecheche, ktoré s tým súvisí, keď vás má pod palcom nadnárodný koncern. Komajota má pred sebou určite úspešnú cestu po luhoch a háhoj domácej hudobnej scény.

A určite to nie je iba kvôli veľkému vydavateľstvu, ktoré má prostriedky na propagáciu, ale preto, že album Časopriestor si jednoducho zaslúži pozornosť. Martina Husovského asi pravdepodobne mnohí zaregistrovali ako jedného z členov sprievodnej kapely prvej superstar Katky Koščovej.
K hudbe mal oddávna blízko a oddelenie sa od niečoho, čo pre neho pravdepodobne nebolo to pravé orechové a vydanie sa vlastnou cestou bolo iba otázkou času. Jeho hudobné cítenie a tiež cítenie jeho dvoch súputníkov sa odráža v štrnástich skladbách ich debutovej platne.
Je úžasné, že celý materiál, ktorý sa objavuje na tomto albume je v slovenčine. Poteší tiež zistenie, že texty pesničiek majú zmysel, hlavu i pätu a nie sú to iba bezduché zlátaniny, ako to mnohokrát v prípade slovenských pesničiek býva. Na dôvažok, texty formácie Komajota sú i zrozumiteľné. Poslucháč sa dokáže pohrávať s týmito básničkami natoľko, že si ich veľmi rýchlo a ochotne prisvojí a dokáže sa s nimi stotožniť.

Hudobne Komajotu často porovnávajú s kapelou Team. Trom východniarom to vraj vadí, hoci to porovnanie tu má svoje miesto. Na jednej strane sa síce snažia, aby ich hudobné okolie vnímalo ako ojedinelý a originálny produkt, na druhej strane si však treba uvedomiť, že hudba už so sebou toho priniesla toľko, že nejaká podobnosť sa nájde u každého bez výnimky. Faktom tiež je, že Team sa už natrvalo zapísal do histórie populárnej hudby zlatým písmom, takže keby podobný osud stihol i túto kapelu, určite by to nebolo od veci.

Smelo však možno povedať, že s Komajotou prišiel na hudobnú scénu príjemný svieži vánok, ktorý by mohol konečne pohnúť stojaté vody slovenskej hudobnej scény. Ak to mladíkom z Prešova neprerastie cez hlavu, tak tu bezpochyby máme objav roka. To ostatné samozrejme ukáže a čas.

Vydavateľstvo: Universal Music, 2007
Celkový čas: 54:26
Linky: www.komajota.sk, www.universalmusic.cz, www.dvdbest.sk

Zoznam skladieb:
01. Ticho má hlas
02. Ráno v novinách
03. Blbý deň
04. Tieň
05. Nič
06. Ukradnutý
07. Žolík
08. Časopriestor
09. Anjel
10. Budík
11. Kŕdeľ
12. Prach
13. Dážď z dvoch duší
14. To chce čas

Zdroj: TS MusicServer