Už ani nerátam, koľkokrát Daniel Landa ohlásil odchod z hudobnej scény. Tento raz mi však jeho návrat po prvý raz neprekáža, pretože po druhý raz počas jeho kariéry mu verím absolútne všetko, čo mi ponúka.

Už ani nerátam, koľkokrát Daniel Landa ohlásil odchod z hudobnej scény. Tento raz mi však jeho návrat po prvý raz neprekáža, pretože po druhý raz počas jeho kariéry mu verím absolútne všetko, čo mi ponúka.

Prvý raz to bolo pri muzikáli Krysař, kde som mu zožral návnadu i s háčkom. Uveril som textu, hudbe i hereckým výkonom a dokonca aj tým hercom, ktorí toto predstavenie hrali na Slovensku. Krysař bol vlastne prvou Landovou odbočkou od jeho holohlavých úletov, ktoré som nikdy nedokázal poriadne pochopiť. Občas ma síce chytili jeho chytľavé refrény, ale to bolo asi tak všetko.

Kvasku som síce ešte nevidel ako film, ale hudba je geniálna. Rozumej, chytľavá. Landa  už hádam ani sám netají, že sa pri jej tvorbe chtiac – či nechtiac pohrával práve s motívmi z Krysařa, čo môže mať dva dôvody. Buď je to zámer, keďže Kvaska by mala byť hudobným filmom hovoriacim o zákulisí príprav muzikálu, alebo je to jasný dôkaz toho, že Landa ako autor zastal na mŕtvom bode a vykráda sám seba.

Ak by bol reálny ten druhý prípad, tak po prvý raz uznávam, že mi to neprekáža. Tie melódie sú totiž silné, dynamické, emotívne, dokážu poslucháča strhnúť. A to navyše i bez toho, aby vopred videl film. To všetko je korunované skvelými speváckymi výkonmi samotného Landu, ale najmä Jiřího Korna a famóznej Lucie Vondráčkovej, ktorá na albume dala ďalšiu dávku svojich schopností a obstála lepšie ako na výbornú.

Kvaska je soundrack, ktorý dokáže hravo prežiť i bez samotného filmu, ktorý však bude mať čoskoro premiéru i v našich kinách. Landa tu obstál ako autor, hudobník, textár a dokonca i ako spevák a ansábel hviezd, ktoré si prizval k spolupráci toto dielo ešte viac dominizujú. Vrelo odporúčam.

O čom je Kvaska? Prvý český film zo zákulisia muzikálu od režisérky muzikálových hitov Krysař a Tajemství s pôvodnou hudbou Daniela Landu. Hlavný hrdina príbehu, Micky (Filip Tomsa), sa ocitne nie svojou vinou vo väzení. Pri živote ho drží len jeho veľká láska k muzikálovej hviezde Karin (Lucie Vondráčková). Aby sa s ňou mohol zoznámiť, ujde z väzenia a rozhodne sa zúčastniť konkurzu na nový muzikál. Kurióznym spôsobom sa mu podarí ako utiecť, tak aj prejsť celým konkurzom. Konečne sa zoznámi s Karin a na vlastnej koži zažíva muzikálový dril. Deň premiéry sa pomaly blíži a polícia je Mickymu na stope. Keď sa ale dajú dokopy tie správne ingrediencie a nechajú sa dostatočne uležať, vznikne Kvaska a na tú je i polícia krátka.

Niekoľko jasných hitov, ktoré nemožno považovať za prvoplánové a ktorými Landa balansuje niekde medzi popom a jeho holohlavou tvorbou. Jednoducho výborný projekt.

Vydavateľstvo: Sony BMG Music Entertainment, 2007
Celkový čas: 38:38
Linky: www.www.kvaska.cz, www.sonybmg.cz, www.dvdbest.sk

Zoznam skladieb:
01. Kecy 1
02. Touha 
03. Kecy 2
04. Na útěku
05. Korepetice
06. Jdou
07. Opravdové utrpení
08. Romantický večer ve dvou
09. Vzpomínka na vězení
10. Noční Foyer
11. Kecy 3
12. Anticop I.
13. Kecy 4
14. Touha II.
15. Ve skrýši
16. Anticop II. 
17. Můra a motýl
18. Soud 
19. Kecy 5
20. Duet – Navždy 
21. Snílci
22. Samota 
23. Nadávky 
24. Padám hloub

Zdroj: TS MusicServer