Ak sa niekto doteraz nezamiloval do Macy Gray, tak jej najnovší album pravdepodobne nebude dôvodom na to, aby sa tak stalo. Škoda. Šťastím však ostáva, že pre doterajších fanúšikov tejto speváčky bude album Big bezpochyby veľkým sviatkom, na ktorý dlho čakali a poriadne ho oslávia.

Ak sa niekto doteraz nezamiloval do Macy Gray, tak jej najnovší album pravdepodobne nebude dôvodom na to, aby sa tak stalo. Škoda. Šťastím však ostáva, že pre doterajších fanúšikov tejto speváčky bude album Big bezpochyby veľkým sviatkom, na ktorý dlho čakali a poriadne ho oslávia.

Štvrtý štúdiový album Macy Gray určite so sebou neprinesie revolúciu, tak ako to bolo v prípade jej debutového singla I Try z roku 1999. Príčina toho je jednoduchá. Nedostatok kvalitného a zodpovedného materiálu, na ktorého výber tento raz speváčka jednoducho nemala šťastie. Američanka, ktorej hrdlový, „škrečiaci“ hlas je považovaný za jedinečný, však stále priťahuje pozornosť a vzrušuje. Taká lahôdka jednoznačne nenechá poslucháčov chladnými, avšak ani neznamená istý úspech.

Napriek tomu však treba dať Macy Gray šancu. Zvlášť ak máte radi mix súčasného r´n´b zvuku, ochuteného štýlom funky a troškou klasického soulu. Album otvára klasická balada Finally Made Me Happy, v ktorej si ako hosť zaspievala Natalie Cole. Hlas Fergie zas počuť v pozadí ďalšej balady Glad You´re Here.
Menej klasická, no stále v soulovej nálade pláva ďalšia z pomalých skladieb One For Me, ktorá je jednoznačným kandidátom na ďalší dlhoočakávaný hit Macy Gray. Viac súčasných trendov v sebe ukrýva skladba Okay, ktorej producentom sa stali Justin Timberlake a Will.I.Am, ktorý na seba navyše zobral zodpovednosť za produkciu celého albumu Big.

Platňa Big je jednoznačne menej silná, než ktorýkoľvek jej predchodca. Ale tu si fanúšikovia tejto divy s jedinečným hlasom bezpochyby nájdu to svoje. Nechýba mu živelná funky nálada, ktorá sa najviac odráža v záverečnej skladbe Everybody.
Big je jednoducho projekt, na ktorý sa čakalo veľmi dlho, a ktorý sa konečne dostavil. Fanúšikovia si prídu na svoje a verím tomu, že ak sa niekto posnaží, podarí sa mu z tejto platne vytlačiť naozajstný hit. Pri troške dobrej vôle sa ich na platni nachádza skutočne niekoľko. Stačí iba nájsť chuť na to, stlačiť tlačidlo play a pustiť sa do prehrávania.
Verím, že hoci ste možno čakali viac, napriek všetkým vymenovaným nedostatkom, nebudete sklamaní. Big jednoducho stojí za pozornosť.

Macy Gray má 37 rokov, pochádza z amerického štátu Ohio a sedem rokov sa venovala štúdiu hry na gitare a hre na klavír. Jej idolmi sú Stevie Wonder, Marvin Gay, či Aretha Franklin. Najskôr nahrala hudbu k filmu, ktorá jej otvorila dvere k podpísaniu zmluvy na vlastný album. Ten debutový vyšiel v roku 1999 a aktuálna novinka Big je jej štvrtým radovým albumom. V júni môžete vzhliadnuť jej koncert v susednej Viedni. Album Big vychádza na Slovensku v regionálnej verzii, za slušné peniaze.

Vydavateľstvo: Universal Music, 2007
Celkový čas: 47:08

Linky: www.macygray.com, www.universalmusic.cz, www.dvdbest.sk

Zoznam skladieb:
01. Finally Made Me Happy featuring Natalie Cole
02. Shoo Be Doo
03. What I Gotta Do
04. Okay
05. Glad You’re Here featuring Fergie
06. Ghetto Love
07. One For Me
08. Strange Behavior
09. Slowly
10.  Get Out
11.  Treat Me Like Your Money featuring will.i.am
12.  Everybody
13. AEIOU

Zdroj: TS MusicServer