Mám pocit, že sme jej dali dostatočne veľký priestor a mali sme obrovskú trpezlivosť pri nekonečných prípravách jej nového albumu, tak sa teraz poďme bližšie pozrieť na to, čo Jana Kirschner vytvorila v Londýne počas nekonečných troch rokov.

Mám pocit, že sme jej dali dostatočne veľký priestor a mali sme obrovskú trpezlivosť pri nekonečných prípravách jej nového albumu, tak sa teraz poďme bližšie pozrieť na to, čo Jana Kirschner vytvorila v Londýne počas nekonečných troch rokov.

V prvom rade hádam toľko, že keď som čítal všetky tie recenzie v českej i slovenskej tlači, alebo na internete, začínal som nadobúdať pocit, že sú zaplatené. Toľko chválospevov, toľko radosti, pre jedno dievča zo Slovenska, ktorej sa pošťastilo, náhodou si všimli zahraniční producenti a pokúsia sa z nej urobiť svetovú hviezdu. Veľa kriku v podstate pre nič, respektíve pre niečo, čo naberalo reálne obrysy nekonečné tri roky, stále sa o tom iba hovorilo, vydanie sa odkladalo a konečný výsledok nebol žiadny. Mnohí už dokonca ani neverili, že tento album niekedy vyjde.

A ten album je odrazu na svete a už druhý deň ho omieľam v prehrávači, čo by som nikdy predtým v prípade Jany Kirschner nebol urobil, pretože mi ako speváčka nikdy nesedela a každý jej predošlý album bol pre mňa zbytočný.

V prípade Shine to však hádam nie je ani Kirschnerová. Priznávam, že keby som túto muziku dostal do rúk a uší bez toho, aby som vedel o koho ide, tak si poviem, že je to veľmi slušná hviezdička s veľkými ambíciami a nádejami. Jane Kirschner sa jednoducho zadarilo.

Shine je bezpochyby stopercentný album, aj napriek maličkostiam, ktorí mi na ňom prekážajú. V prvom rade je to štýl, do ktorého Janu navliekli svetoví producenti, ktorí v nej pravdepodobne zočili novú hviezdu štýlu country, jemne šmrncnutého popom. Pri počúvaní pilotného singlu som mal totiž pocit, že toto nie je ten pravý žáner pre Janu Kirschner. Mýlil som sa a som rád, že napriek svojim obavám môžem konštatovať, že Jana sa v tejto muzike jednoducho našla.
Druhá vec, ktorá mi vadí je ležérny sound celého projektu. Na speváčku, ktorá to vie poriadne roztočiť najmä na pódiu mi príde platňa ako celok pomalá. Avšak aj napriek tomu, že ju tvoria prevažne pomalé skladby, v ktorých dominuje akustická gitara, čo by dominantný hudobný nástroj, pesničky na ňom sú akýmsi zázrakom čisté, priezračné, zakaždým iné a v konečnom dôsledku sa nezlievajú do nudnej a stále sa omieľajúcej masy. Dá sa to považovať za zázrak.

Navyše Jana ako speváčka je obrovským prekvapením, pričom si dovolím tvrdiť, že ešte nikdy nespievala tak čisto, s takou pohodou a nikdy nebola tak presvedčivá ako na tejto platni. Pri počúvaní pesničky Special sa jednoducho posadíte z toho, čo Kirschner predvádza. Čo sa týka technickej stránky nahrávky, tak tu hádam nie je čo dodať. Je vidieť a teda hlavne počuť, že tento album vznikal za iných podmienok.

Ostáva už teda vyriešiť iba rébus, či sa Jane podarí preraziť aj na medzinárodných trhoch. Isté totiž je, že jej album je doslova sterilný, teda v podstate bez jedinej chyby a šanca na úspech tu je. Otázkou ostáva, že či pri počte speváčok s omnoho výraznejším hlasom, než má Jana a s podobným hudobným vnímaním, je svetový trh pripravený na ďalšiu ikonu. Nad týmito šancami som vždy mával rukou, po vypočutí platne Shine to však Jane úprimne želám. I napriek tomu, že platni chýba klasický rádiový hit, s čím však bude mať problém hlavne u nás doma. Pretože pre náš éter je aktuálna Kirschnerová až príliš dobrá.

Vydavateľstvo: Universal Music, 2007
Celkový čas: 44:15

Linky: www.janakirschnershine.com, www.universalmusic.cz, www.dvdbest.sk

Zoznam skladieb:
01. Another Day
02. Shine
03. River
04. Sun
05. Where Did You Go
06. Simple Song
07. Special
08. I Can´t Go
09. Sometimes
10. Bride Song
11. Finally

Zdroj: TS MusicServer