Dva roky od náhlej smrti satirika a humoristu Stana Radiča sa na trh dostáva 2CD je predpovedí „počasia“. Neuveriteľných deväťdesiat predpovedí o tom ako bolo, nezameniteľný humor človeka, ktorý mal zmysel jemne vnímať dianie okolo a poriadne uštipačne ho prezentovať verejnosti.

Dva roky od náhlej smrti satirika a humoristu Stana Radiča sa na trh dostáva 2CD je predpovedí „počasia“. Neuveriteľných deväťdesiat predpovedí o tom ako bolo, nezameniteľný humor človeka, ktorý mal zmysel jemne vnímať dianie okolo a poriadne uštipačne ho prezentovať verejnosti. Ide o nahrávky rádia Expres, v ktorom Radič niekoľko rokov pôsobil. Vynikajúci projekt, ktorý si bezpochyby nájde svojich poslucháčov nielen z nostalgických dôvodov.
Tešiť sa môžete na viac ako dve a pol hodiny bravúrnej zábavy. Pri príležitosti vydania tohto CD vám prinášame rozhovor s Ivetou Radičovou, manželkou skvelého humoristu, ktorý zomrel 8. apríla 2005.

Tak mi na úvod povedzte, ako to dopadne s tým Zákonníkom práce?
Pokúsime sa opraviť, čo sa bude dať.

Samozrejme, to bol vtip, aj keď musím priznať, pred nejakými dvoma rokmi som netušil, že ste verejne činná. Kde som Vás prehliadol pred manželovou smrťou? Alebo ste boli skôr ženou v domácnosti?
V archívnych záberoch z novembra 89, či obdobia 1990-92, ma objavíte v úlohe hovorkyne VPN. Celé ďalšie roky pri aktivitách mimovládnych organizácii a samozrejme za katedrou v rôznych krajinách, či v podobe zverejneného zoznamu publikácií a citácií.

Dnes mi je jasné, že u vás doma sa asi pravdepodobne dosť preberala situácia na Slovensku. Mám pravdu?
Áno. A nielen na Slovensku.

Boli ste v tomto smere naladení na rovnakú strunu, alebo dochádzalo i k hádkam?
V názore na usporiadanie sveta či politiku sme boli siamské dvojičky.

Boli ste prvou kritičkou manželových predpovedí, alebo ste ich počuli až v rádiu?
Mala som tú česť a dôveru, že som patrila medzi prvých poslucháčov Stanových príspevkov. Hlavne, ak si nebol istý. Rada som si ich potom vypočula aj v rádiu.

Zasahovali ste mu do príspevkov, alebo ste mu aspoň radili, že toto, alebo tamto by mohlo byť iné?
Snažila som sa mu rozprávať do príspevkov, niekedy viac niekedy menej úspešne. Mala som vždy sklony veci komplikovať. Čo on vyjadril v zjednodušenej forme a nadsázke som okamžite rozvetvovala o všetky ďalšie možnosti ako by to mohlo byť a ako to aj v živote je. Síce pravdivé, ale už by to nebolo vtipné.

Ako dlho pracoval na svojich príspevkoch, išli mu od ruky, alebo sa s nimi často trápil?
To nie je práca, že sadnete k počítaču a píšete. Ale neustále premýšľanie, hľadanie, zachytávanie situačných momentov. Naozaj je to permanentné nastavenie na vnímanie sveta a života cez jeho absurdnú či smiešno-krásnu stránku. Takže dozrievanie bolo dlhé a odtrhnutie plodu trvalo naozaj len okamih.

Pre takúto prácu musel mať váš manžel všeobecný prehľad. Povedzte mi, prosím, sledoval každé správy, surfoval po internete a čítal všetky noviny, alebo ako to fungovalo?
Áno. Úplne všetky. A museli sme mať vždy čo najrýchlejší internet.

Prišli ste niekedy za ním s tým, že do toho by bolo vhodné si rypnúť?
Priznám sa, áno. Niektoré výsledky „veľkých“ vedeckých výskumov boli naozaj skôr pre humoristov ako pre vedecké poznanie.

Čo ho vedelo v politike najviac vytočiť?
Cenzúra. Klamstvá. A hlúposť.

Plodné obdobie mali humoristi do roku 1998, obaja vieme prečo. Po nástupe novej politickej garnitúry akoby sa všetko zmenilo, istý čas akoby nebolo koho parodovať, alebo akoby sa toho humoristi stránili. Sťažoval sa niekedy váš manžel na toto obdobie?
Nemyslím si, že máte pravdu. Napokon dôkazom je aj výber predpovedí počasia z rokov 2002 až 2005.

Toto CD je dôkazom toho, že váš manžel bol bezpochyby vtipný a veselý muž. Bolo také aj vaše manželstvo?
Myslím si, že najväčší dôkaz Stanovho zmyslu pre humor bolo to, že si ma zobral.

Aké máte pocity pri počúvaní tejto nahrávky, čo vo vás vyvoláva?
Ako dobre, že tu bol, aká škoda, že tu nie je.

Dnes ste verejne činná vy. Ako sa s odstupom času pozeráte na manželovu prácu?
Nie je jednoduché stať sa známou osobou, tak trochu verejným majetkom, a žiť v rozdelenom svete kde stretávate aspoň toľko odporcov a neprajníkov ako priaznivcov či stúpencov. Stano chcel rozosmievať a určite ho trápilo, že namiesto smiechu u niektorých ľudí vyvolával hnev.

Na čo by sa podľa vás dalo v súčasnosti v jeho predpovediach najviac poukázať?
„Pluralitné a nezávislé počasie je pre mnohých mocných posledným dôkazom toho, že nemôžu poručiť slnku, vetru ani dažďu...“

Dobre, na záver dajme taký váš súkromný odhad, mimo nahrávky, dokedy tu bude Ficovláda?
Kým ľudia nepochopia, že sú to len prázdne slová, za ktorými nie sú žiadne činy. Našťastie.



Vydavateľstvo: Forza Music, 2007
Celkový čas: CD1: 77:29, CD2: 79:25


Linky: www.forzashop.sk, www.dvdbest.sk
 

Zdroj: TS MusicServer