Posledný predrevolučný album českej legendy populárnej hudby Hany Zagorovej, ktorým sa uzatvára reedičný blok tejto speváčky vo vydavateľstve Supraphon.

Posledný predrevolučný album českej legendy populárnej hudby Hany Zagorovej, ktorým sa uzatvára reedičný blok tejto speváčky vo vydavateľstve Supraphon.

Album Dnes nejsem doma sa vo svojej dobe stal mierne nedoceneným, na trhu sa objavil v druhej polovici roku plného zmien, ktoré v konečnom dôsledku spôsobili, že o domácu produkciu prestal byť záujem.
Navyše, Hana Zagorová prichádza na tejto platni nielen s klasickým popovým repertoárom, ale dovolila si (veľmi dobre) zaexperimentovať v omnoho väčšej miere než kedykoľvek dovtedy so šansónom, čo však pre mnohých bolo prekvapením.

V konečnom dôsledku však ide o veľmi vyzretý projekt, ktorý má na trhu svoje miesto a je veľmi dobre, že sa v súčasnosti na trhu objavuje vo forme CD. Napriek všetkým záporom, ktoré tento projekt so sebou niesol, z platne sa uchytilo hneď niekoľko obrovských a nesmrteľných hitov.
Či už ide o tklivú úvodnú baladu Andělé s dojímavým posolstvom v texte od Jana Krútu, alebo „orientálnu“ Modrú čajovňu, jednu z mála dynamickejších skladieb na platni, titulnú Dnes nejsem doma, ktorú ako jedinú na platni otextoval Michal Horáček, ktorý iba rok predtým otextoval Zagorovej kompletne celý album Živá voda.
Dodnes však speváčka na koncertoch neopomína ani hitovku Rybičko zlatá, přeju si, ale legendou sa nakoniec stal šansónový Kufr, ktorý si speváčka otextovala sama a za ktorý si vo svojej dobe vyslúžila uznanie a chválu. Recenzenti v tom čase dokonca Zagorovej odporúčali, aby si pesničky textovala sama.

Album sa nesie vo veľmi príjemnej, ležérnej atmosfére, v ktorej zotrváva až do konca. To všetko samozrejme sprevádza nezameniteľný a vynikajúci spev Hany Zagorovej, ktorá už vlastne vtedy bola legendou, ktorá dokázala prežiť svoju slávu až do súčasnosti.

Dvanásť pôvodných skladieb na platni dopĺňa šesť bonusov v podobe pesničiek prevažne zo sedemdesiatych rokov, z ktorých rovná päťka doteraz nevyšla nikdy na žiadnom nosiči. Sú príjemným osviežením doby dávno minulej a úspešne uzatvárajú dokonalú sériu skvelých albumov nezabudnuteľnej Hany Zagorovej.

Vydavateľstvo: Supraphon, 2007
Celkový čas: 64:05

Linky: www.hanazagorova.cz, www.supraphon.cz, www.forzashop.sk, www.anarchy.sk

Zoznam skladieb:
01. Andělé
02. Modrá čajovna
03. A kdo jsem já
04. Měsíc je den ode dne krásnější
05. Dnes nejsem doma
06. Podivný bar
07. Buď vůle tvá (Where Is It Written)
08. Rybičko zlatá, přeju si
09. Půlnoc
10. Kufr
11. Stíny
12. Čas odejít
13. Láska prý je snadná věc (Do That To Me One More Time)
14. Píseň labutí (Lebedinaja vernosť)
15. Už nejsi můj milý
16. Ďábel
17. Nejlínější dívka na světě
18. Hej, pane režisér

Zdroj: TS MusicServer