Na hudobnej scéne ho registrujem od nejakého roku 1992, ako jazzmana prvej triedy, nekomerčného autora i hráča, dokonalú postavičku solídneho umenia.

Na hudobnej scéne ho registrujem od nejakého roku 1992, ako jazzmana prvej triedy, nekomerčného autora i hráča, dokonalú postavičku solídneho umenia. Na scéne sa zjavil celkom nečakane, avšak rovno ako hotový vyštudovaný hudobník, ktorý ma cítenie pre hudbu a vie s ňou čarovať.

Hudobnú školu začal navštevovať ako päťročný, neskôr sa dostal na Harvard, ktorý ukončil v roku 1991. Práve na tejto škole sa po prvý raz stretol s džezom ako takým a v poriadne silnej miere, začal sa ním zaoberať a našiel v ňom svoju budúcnosť.
Po skončení školy začal navštevovať džezové kluby ešte intenzívnejšie a ešte v roku 1991 vyhral saxofónovú súťaž a odrazu sa ocitol v kruhu uznávaných hudobníkov, s ktorými začal hrávať. Jeho úspechy korunovali vysoké umiestnenia v ankete prestížneho džezového časopisu. Debutový album vydal v roku 1993.
V súčasnosti sa na hudobnú scénu vracia s dokonalým projektom Back East, na ktorom opäť ponúka poslucháčom všetky svoje schopnosti vložené do viac ako hodinového projektu, ktorý je chutný ako tá najmilovanejšia laskota, na ktorú si dokážete v prvom momente spomenúť, aj keď vás zobudia o polnoci.
Aj pri príprave tohto projektu sa Redman obklopil hudobnou špičkou svojho žánru a presne tak tento projekt aj vyzerá. Samozrejme, nie je to nič pre komerčné publikum. Tento album je náročný, mierne ťažký, hudobne však krásny. Ide o hudbu, spev absentuje. Hoci použiť na tento projekt slovo hudba je viac menej neodpustiteľným hriechom.
Bezpochyby ide o výkvet svojho žánru a jeden z najsilnejších projektov, aký som v ostatnom čase držal v rukách. Aj napriek tomu, že džez príliš nemusím, tento album som ani náhodou nemusel stopnúť po prvých dvoch skladbách. To, čo sa z neho rúti na poslucháča je jednoducho bravúrna symbióza umenia a umeleckej šikovnosti, ktorá jednoducho musí nadchnúť, aj keby to niekto prvoplánovo odmietal.
Užite si ho plnými priehrštiami, pretože na ďalší tak skvelý projekt sa bude čakať poriadne dlho.

Vydavateľstvo: Warner Music, 2007
Celkový čas: 61:29

Linky: www.joshuaredman.com, www.forzashop.sk, www.anarchy.sk

Zoznam skladieb:
01 The Surrey With The Fringe On Top
02 East Of The Sun (And West Of The Moon)
03 Zarafah
04 Indian Song
05 I’m An Old Cowhand
06 Wagon Wheels
07 Back East
08 Mantra #5
09 Indonesia
10 India
11 GJ

Zdroj: TS MusicServer