Ďalšia značka do zoznamu kvalitných hudobných diel slovenskej produkcie. Aj tak by sa dal stručne a hneď na počiatku opísať nový album formácie Cliche, ktorý sa pred pár týždňami dostal na hudobný trh.

Ďalšia značka do zoznamu kvalitných hudobných diel slovenskej produkcie. Aj tak by sa dal stručne a hneď na počiatku opísať nový album formácie Cliche, ktorý sa pred pár týždňami dostal na hudobný trh. Je isté, že tretí album tejto formácie je vizitkou posunu v tvorbe i prejavu kapely a to priam míľovými krokmi.
Čo je v súčasnosti obrovským plusom pre túto formáciu, to sú slovenské texty vo všetkých dvanástich pesničkách, ktoré skupina na platni ponúka. Vyzretosť je po temer deviatich rokoch na hudobnej scéne samozrejmosťou, avšak pre mnohých môže byť posun tejto formácie doslova šokom. Miestami totiž bezpochyby nadobudnete pocit, že to, čo počúvate hádam ani nie je Cliche.

Avšak je to Cliche, v tej najlepšej forme akú si len vieme u tejto kapely predstaviť. Dokonalá hudobná súhra, príjemné texty s hlavou i pätou, nad ktorými síce treba trochu premýšľať, ale hoci by ste sa na to aj nepodujali, tak si ich zamilujete. Slovné hračky a zvraty, ktoré v nich nájdete, vás musia jednoducho nadchnúť.

Prejav speváka tejto formácie je čistý, je mu rozumieť všetko o čom spieva a keďže ide prevažne o príbehy zo života (aspoň myslím), tak je jasné, že je to presvedčivé a dá sa uveriť každému jednému textu. Album ponúka štyridsať minút hudobného materiálu, ktorý ani náhodou nenudí a je príjemným spestrením domácej hudobnej scény.

Kapele sa v poslednom čase mimoriadne darí i v zahraničí a je celkom možné, že aj vďaka tomuto albumu sa im pomyselné hranice otvoria ešte viac.
Ak by vám navyše nestačila iba hudba, tak na platni je k dispozícii i dátová stopa, ktorá obsahuje dokument o platni, v ktorom chalani vysvetľujú svoje pohnútky k výberu názvu (s rovnomenným filmom má pramálo spoločné), rozprávajú o vzniku skladieb, o ich samotnom obsahu.
Kapela Cliche vznikla v roku 1999, len po roku fungovania vtedy ešte 4-členná skupina podpísala zmluvu na prvý album u vydavateľstva Millenium records, prvý album produkoval aj krstil Juraj Kupec. Po zmenách v kapele t. j. výmene bubeníka a náboru nových členov bolo v skupine 8 ľudí, po posledných zmenách je členov 6, druhý album skupina nahrávala v roku 2005, produkoval a krstil Tomáš Sloboda (Le Payaco) s názvom Elpíčko. Skupina má za sebou viac ako 250 vystúpení, vystupovala tiež v Luxembursku, Srbsku a Čechách. Cliche bolo k videniu aj na Slovenských festivaloch ako Duchonka, Červeník, Rudava, Topvar Zelená voda rock fest, Domaša a účinkovala aj na turné Para, Lavagance, Cliche ktoré sa odohralo roku 2006. Tento rok odohrali spoločné turné s kapelou Vetroplach.

Cliche:
Juraj Podmanický: spev, gitara
Filip Siro Goldberger: gitara
Robert Dando: bicie
Tomas Janečko: basa
Dychová sekcia:
Jozef Chorvath: pozaun
Samuel Šimek: trubka
predstavenia27. 7. 2007 - Rudava festival

Vydavateľstvo: Monitor / EMI, 2007
Celkový čas: 40:49

Linky: www.cliche.sk, www.emimusic.cz, www.dvdbest.sk


Zoznam skladieb:
01. Malý výlet pred večerou
02. Môže sa stať viac
03. Hlavou ti znie
04. Teória popu
05. Červený mak
06. Šajs
07. Rána s nocou prebdenou
08. Údolie
09. Vydrica
10. Nie som taký hlúpy
11. Trávička
12. Stačí keď hudba hrá

Zdroj: TS MusicServer