Génius sa vracia! To je to najvýstižnejšie, čo sa dá povedať o novom albume speváka Princea, od ktorého už hádam nikto nečakal, že môže urobiť niečo tak geniálne, hoci zároveň každý bol presvedčený o tom, že to v ňom ešte niekde drieme.

Génius sa vracia! To je to najvýstižnejšie, čo sa dá povedať o novom albume speváka Princea, od ktorého už hádam nikto nečakal, že môže urobiť niečo tak geniálne, hoci zároveň každý bol presvedčený o tom, že to v ňom ešte niekde drieme. Všetci si totiž veľmi dobre pamätáme na osemdesiate a deväťdesiate roky minulého storočia, kedy sa Prince byl o post kráľa popu so stále o krok vedúcim Michaelom Jacksonom. Dnes je to jednoducho potvrdené. Prince v tejto "súťaži" jednoznačne víťazí.
Avšak potom, čo sa zmenil na Symbol a vo svojej muzike začal experimentovať omnoho viac, než to bolo komerčne prípustné, sa mohlo zdať, že zenit tohto malého veľkého muža dosiahol vrchol a jediné, čo si na ňom ešte dokážeme užiť bude extravagancia. Našťastie, nepotvrdilo sa to. Prince sa vrátil s novým albumom a neuverím nikomu, kto bude tvrdiť, že sa z neho neposadil na zadok a neustále ho dookola neomieľal v prehrávači.
Na uvedenie na trh si navyše Američan vybral veľmi netradičný spôsob. Dva týždne pred oficiálnym vydaním strčil svoje nové CD do dva a pol milióna výtlačkov najpredávanejšieho britského denníka a zadarmo ho rozdal ľuďom. Skvelé štartovacie číslo. Však kto za dvadsaťštyri hodín predá dva a pol milióna albumov. To však stále ostávame na teritóriu Veľkej Británie. Ostatný svet sa ešte dva týždne triasol nedočkavosťou nad tým, s čím to vlastne Prince opätovne príde na scénu.
Deň D napokon nastal a Planet Earth je jasným dôkazom toho, že hudobné nápady amerického génia sú jednoducho nepredvídateľné a v jeho malej hlave sa skrýva množstvo famóznych nápadov. Tie sú navyše natoľko rôznorodé, že ak by vám ich ponúkol niekto iný na plochu štyridsiatich piatich minút, v podobe desiatich skladieb, tak si jednoducho musíte klopať na čelo. V prípade iného umelca je totiž jasné, že takú rôznorodú hudobnú zmes by jednoducho nijakou formou neuniesol.
Prince je však na tom úplne inak. Do kolien padnete už z prvých tónov jeho úvodnej a zároveň titulnej skladby. Planet Earth je dunivá, je temná a zároveň príjemná. Pri jej počúvaní síce behajú po chrbte zimomriavky, ale to je dôkazom toho, že artista akým je Prince vás dokáže hneď v prvých sekundách strhnúť na svoju stranu a zaručujem vám, že vás odtiaľ nepustí až do skončenia platne. A to sme stále iba na začiatku.
Album Planet Earth akoby fanúšikov tohto speváka preniesol do čias jeho nejväčšej slávy a najlepších nápadov. Prince prostredníctvom desiatich skladieb ponúka všetko od temných balád, cez tanečné funky, z ktorého hudobní nadšenci musia dostávať orgazmy, nechýba línia čiernej muziky, ktorá sa spolu s nesmrteľnou gitarou hudobníka nesie celým, jednoducho geniálnym albumom.
Prince je šaman a uisťujem vás, že ak nad vymakaným obalom (nečakajte booklet, všetky základné fakty nájdete na internete) mávnete rukou s myšlienkou, že to ostatné už musí byť iba vata, urobíte obrovskú chybu. V tejto chvíli si dovolím tvrdiť, že Planet Earth je najlepším albumom roku 2007. Poctivá muzika, zrodená v hlave muža s neuveriteľne citlivým hudobným srdcom.

Vydavateľstvo: Sony BMG Music Entertainment, 2007
Celkový čas: 45:00

Linky: www.3121.com, www.sonybmg.czm www.dvdbest.sk

Zoznam skladieb:
01. Planet Earth
02. Guitar
03. Somewhere Here On Earth
04. The One U Wanna C
05. Future Baby Mama
06. Mr. Goodnight
07. All The Midnights In The World
08. Chelsea Rodgers
09. Lion Of Judah
10. Revelation
 

Zdroj: TS MusicServer