A predsa žijú! Keď kapela Smashing Pumkins ukončila pred šiestimi rokmi svoju činnosť, vynárala sa otázka, či je to trvalé, alebo dočasné.

A predsa žijú! Keď kapela Smashing Pumkins ukončila pred šiestimi rokmi svoju činnosť, vynárala sa otázka, či je to trvalé, alebo dočasné. Dnes je odpoveď jasná. Bolo to dočasné a kapela je späť s novým materiálom.

Album Zeitgeist je prvou platňou kapely od roku 2000, kedy skupina vydala platňu Machina: The Machines Of God. Prvým singlom promujúcim toto dielo sa stala skladba Tarantula, ktorý hudobne naväzuje na album Siamese Dream a zároveň berie inšpiráciu zo zvukov kapely Zwan, v ktorej Billy Corgan pôsobil po ukončení činnosti skupiny Smashing Pumpkins.
Na albume však chýbajú hudobníci, ktorý svojho času tvorili gro Smashing Pumpkins. Ich post zastúpili noví hráči, gitarista Jeff Schroeder, basistka Ginger Reyes a na klávesy hrajúca Lisa Harriton.

Zeitgeist pôsobí ako veľký album, deklarujúci veľký návrat na hudobnú scénu. Billy Corgan sa vrátil tam, kde bol vždy považovaný - za samotára, individualitu. Ako osobnosť ho v branži nemali príliš v láske. Ani to mu však nezabránilo pripraviť albumy, ktorými si získal zástupy fanúšikov, a ktoré sa predali v tridsaťmiliónovom náklade. Tento raz opäť chytil šťastie za pačesy a využíva druhú šancu.
Ako sa mu darí? Na jednej strane treba povedať, že sa mu síce nepodarilo prekročiť vlastný tieň a dovolím si tvrdiť, že na novej platni svojej formácie neprináša nič nové oproti tomu, čo produkoval pred rokmi. Na druhej strane však treba povedať, že Zeitgeist je album, ktorý hrdo kráča v stopách toho najlepšieho, čo kapela svojho času vytvorila.

Predchádzajúce albumy Smashing Pumpkins sú dnes označované za rockovú klasiku. Nastáva teda samozrejme otázka, či sa takéto označenie dostane aj najnovšiemu dielu kapely. Samozrejme, nepríde to hneď. Album vyšiel v lete a nejaký čas si bude musieť hľadať cestu k svojim poslucháčom. Na nálepku „Legendárny“ si nejaký čas bude musieť počkať, ale je zjavné, že sa jej môže dočkať.

Kapela, napriek tomu, že sa na scénu vrátila v novom zložení, teda ukrátená o zohraných spoluhráčov, ktorí mohli dohromady vytvoriť skutočné divy, sa však dokázala priblížiť svojim autorským hraniciam a Zeitgeist je v konečnom zúčtovaní veľmi dobrý album. Fanúšikovia hutnej rockovej muziky si jednoznačne prídu na svoje.

Keby bol Corgan túto platňu vydal ako svoj sólový projekt, verím tomu, že kritika z neho padne na zadok. Je však pochopiteľné, že po šiestich rokoch „oddychu“ sa práve kritika bude v skladbách, ktoré Zeitgeist ponúka, hrabať detailnejšie a hľadať aj tie najmenšie chyby. Nie je dôvod. Zeitgeist je dobrý album. Dovolím si len prikloniť sa k úvahám, že keby bol Corgan chvíľu vydržal a dohodol sa na spolupráci aj s ostatnými bývalými členmi kapely, mohlo to byť ešte o niečo lepšie. V situácii aká tu je, je však Zeitgeist dielo hodné označenia: veľký hudobný návrat.

Vydavateľstvo: Warner Music, 2007
Celkový čas: 52:27

Linky: www.smashingpumpkins.com, www.forzashop.sk, www.dvdbest.sk

Zoznam skladieb:
01. Doomsday Clock
02. 7 Shades Of Black
03. Bleeding The Orchid
04. Thats The Way (My Love Is)
05. Tarantula
06. Starz
07. United States
08. Neverlost
09. Bring The Light
10. (Come On) Lets Go!
11. For God And Country
12. Pomp And Circumstances

Zdroj: TS MusicServer