Speváčka Beáta Dubasová sa po ostatnom radovom albume Ako chutí ráno vracia na hudobnú scénu formou albumu svojich najväčších hitov, doplnených o niekoľko pre poslucháča rozhodne zaujímavých bonusov.

Speváčka Beáta Dubasová sa po ostatnom radovom albume Ako chutí ráno vracia na hudobnú scénu formou albumu svojich najväčších hitov, doplnených o niekoľko pre poslucháča rozhodne zaujímavých bonusov.

Osemdesiate roky, v ktorých slovenská populárna hudba dominovala a valcovala aj susednú českú, patrili i novým spevákom a speváčkam. Priestor tak dostala aj Beáta Dubasová. Už jej prvé hity ako Maznáčik, či Účesy, ktoré vyšli na singloch, sa stali veľmi žiadanými a neustále sa hrali v rádiách i v televízii. Dodnes si spomínam na videoklipy, v ktorých Beáta, dnes krásna a nežná žena, vtedy pôsobila veľmi chladne a odmerane.

Publikum si však získala okamžite a jej debutová platňa nazvaná jednoducho Beáta bola veľkým hitom. Akoby aj nie, keď priniesla také hity ako Dievča z reklamy, Prvý a posledný, no najmä singel Sme také, aké sme. Beáta so svojou vtedajšou sprievodnou formáciou Kamene a za asistencie „prísneho“, no najmä profesionálneho producentského oka Vaša Patejdla zanedlho pripravila ďalšie albumy, či už do zelena odetú Úschovňu pohľadov, alebo v tehlovej farbe distribuovaný album Za dverami mojej izby. Každá z týchto platní priniesla nejeden hit, ktorým sa dnes už dá hovoriť legendárne a je veľmi dobré, že konečne vychádzajú na jednom CD.

Ozvali sa už aj kuvičie hlasy, že Dubasová je momentálne v kurze vďaka televíznym reláciám Hit storočia a najmä Môj najmilší hit, v ktorom sa zhostila úlohy „glosátorky“ a práve to bol dôvod vydania jej najväčších hitov, avšak s tým nesúhlasím. Dubasová je v prvom rade speváčka, ktorá krok po kroku buduje svoju kariéru, nikdy nebola tou, ktorá by nutne potrebovala byť na výslní a naopak bola tou, ktorá si mohla dovoliť i nekonečne dlhú prestávku vo vydávaní albumov, čo zákonite navodilo dojem, že ako speváčka skončila, no jej fanúšikovia jej vždy ostali verní a s chuťou sa vrhali na každý jej nový projekt.

Absolútne všetky, vrátane ostatnej platne, mapuje práve tento výber najväčších hitov speváčky, ktorý na časovej ploche CD nosiča prináša dvadsať unikátnych skladieb jej dlhoročnej kariéry. Kompilácia najlepších skladieb výbornej slovenskej speváčky obsahuje (takmer – vysvetlím neskôr) všetky zásadné skladby jej takmer dvadsaťročnej speváckej kariéry. Od prvých hitov (spomínaných Maznáčik a Účesy), až po tohtoročný remake pesničky Nauč sa to odo mňa, z už spomínanej televíznej relácie Hit storočia. Práve táto skladba by mohla byť jednou z noviniek, ktoré zväčša obohacujú takéto albumy.

Vydavateľstvo však k tomu tento raz pristúpilo trochu inak a namiesto klasických noviniek ponúka poslucháčovi skladby, ktoré doteraz nikdy neboli vydané. Spomínanú skladbu tak nasleduje ešte pesnička Šálka z porcelánu, ale najmä zberateľská rarita, ktorá album uzatvára, viac ako osem minútový Megamix ´89. Oficiálne tento mix doteraz naozaj nevyšiel na žiadnom regulárnom nosiči. V roku 1989 sa pár kusov na klasickej platni dostalo do rúk účastnikom nejakého snemu, zrazu, či festivalu, už si to naozaj presne nepamätám, pričom na druhej strane sa nachádzal Patejdlov remix skladby Kaskadér od skupiny Elán. Osobne sa veľmi teším, že táto, na svoju dobu vtedy unikátna záležitosť, konečne vychádza na CD.

Beáta Dubasová v čase akéhosi úpadku a znovuzrodenia (ktoré dodnes nikto poriadne nepochopil) vydavateľstva Opus, krátko po revolúcii už jeden album najväčších hitov na trh dodala. Teda dodalo ho skôr vtedajšie vydavateľstvo Open Music Dana Junasa a hoci je platňa dávno vypredaná, tradujú sa historky, že speváčka z nej nevidela ani korunu a keďže vyšla v mizernom náklade. Po jej hitoch je neustály dopyt. Preto považujem Best Of Beaty Dubasovej za veľmi dobrú voľbu.
Zvlášť, keď si tam poslucháč nájde okrem hitov aj skutočné rarity, akou je bezpochyby duet s Vašom Patejdlom Muzikantské byty, pesnička, ktorá svojho času bojovala o Bratislavskú lýru a netrúfam si teraz tipovať, či vôbec niekedy vyšla na CD. Isté však je, že je fajn, že sa stala súčasťou výberu veľkých hitov speváčky, pretože v jej kariére bola zásadná.

Na záver snáď už len vysvetlenie, prečo som vyššie uviedol, že ide o skladačku takmer všetkých zásadných speváčkiných pesničiek. Osobne mi tam jedna chýba. Prečo v Opuse zabudli na Šumienky z Polomu, čo bol vo svojej dobe šialený hit, neviem. Mne osobne táto pesnička na albume chýba, ale inak mu nie je čo vytknúť.

Vydavateľstvo: Opus, 2007
Celkový čas: 78:51

Linky: www.opus.sk, www.forzashop.sk, www.dvdbest.sk


Zoznam skladieb:
01. Vráť mi tie hviezdy -3:33
02. Za dverami mojej izby - 5:04
03. Účesy - 2:52
04. Sme také, aké sme - 4:14
05. Prvý a posledný - 3:35
06. Muzikantské byty (duet s V. Patejdlom) - 3:45
07. Úschovňa pohľadov - 2:44
08. Nauč sa to odo mňa - 2:22
09. Ten príbeh je preč - 4:29
10. Prvá dáma - 4:43
11. Maznáčik - 2:55
12. Šálka z porcelánu - 4:19
13. Ako chutí ráno - 3:26
14. Svet na nočný prúd - 3:56
15. Vzlietni - 4:04
16. Dievča z reklamy - 3:33
17. Dreamlife - 3:28
18. Cháp ma - 3:04
19. Pár vianočných slov - 3:56
20. Megamix ´89 - 8:27
 

Zdroj: TS MusicServer