Je to neuveriteľné, ale Para má už dvanásť rokov. Za ten čas stihli vydať štyri albumy, jedno megaúspešné DVD, ktoré sa stalo platinovým a momentálne kapela prežíva obdobie, kedy si môže bez problémov povedať, že je v kurze.

Je to neuveriteľné, ale Para má už dvanásť rokov. Za ten čas stihli vydať štyri albumy, jedno megaúspešné DVD, ktoré sa stalo platinovým a momentálne kapela prežíva obdobie, kedy si môže bez problémov povedať, že je v kurze.

Ich aktuálny štvrtý album síce nemá názov, ale netreba pátrať po názvoch, treba sa oddať tvorbe a tá je v tomto prípade vskutku výborná. Dovolím si konca tvrdiť, že Para bezpochyby vydala svoj najlepší album.

A hoci Lasky o sebe tvrdí, že je „chodiacou depkou“ nemožno sa s tým stotožniť, či prinajmenšom, tento album toho ani náhodou nie je dôkazom. Bude vás totiž baviť od prvej po poslednú minúty a ani na chvíľu nebude mať pocit, že ho chcete vypnúť.
Novinka skupiny Para so sebou prináša jedenásť pesničiek, z ktorých dve (Abstinent a Ako najlepšie viem) sa už dávno stali hitmi a opantali si slovenský rozhlasový éter. Ponuka na platni je však tak obsiahla, že to ani zďaleka nebudú posledné single.

Nie je totiž vôbec nereálne, že kapela vypustí zo svojej aktuálnej novinky aj dobrých šesť singlov, tak ako to bolo v prípade predchádzajúcej platne. Materiál na tejto platni je totiž tak silný, že je to absolútne reálne.

Para sa na svojej hudobnej novinke predstavuje v tej najlepšej forme, v akej sme ich doteraz mohli počuť. Sú zábavní, veselí, texty majú hodnotu a hoci sa miestami snažia prehovoriť „o niečom“, v konečnom dôsledku sú pre poslucháča vtipné.
Navyše formácia okolo Laskyho prináša väčšinou veselé, dynamické, rytmické skladby, v ktorých sa mieša hneď niekoľko hudobných žánrov a tak okrem moderného popu či tanečnej hudby, sem – tam zaznie a nejaký ten hip hop.

Príjemným je bezpochyby i zoznam hostí, medzi ktorými samozrejme dominuje Jana Kirschner, ktorá s chlapcami nahrávala v čase, keď sama zápasila so svojou neistou slávou za hranicami a venovala sa dokončovaniu svojho svetového albumu. Spolupráca s Parou nebola prvá, vyšla na výbornú a Jana album dokonca pokrstila.
Avšak medzi hosťami sa objavujú aj ďalšie zvučné mená, od Zdenky Prednej, cez Michala Kaščáka až po tú najnetradičnejšiu speváčku na Slovensku, herečku Petru Polnišovú. Bez urážky prosím, ale to je tak zábavná zostava, že album ako komplet musí byť veselý.

Až do vydania tohto albumu som vedel, že existuje Para, ale z komerčného hľadiska som mal pocit, že jednoducho nevytŕča z davu. To znamená, že mala stálu základňu fanúšikov, no akosi sa im nedarilo preraziť do širokého éteru. Možno je to iba môj subjektívny názor, ktorý však po vydaní aktuálneho albumu jednoducho mením. To preto, že novinka Pary je jednoducho skvelá a dokonalá a má pred sebou veľmi úspešný život.

Vydavateľstvo: Sony BMG Music Entertainment, 2007
Celkový čas: 37:45

Linky: www.para.sk, www.sonybmg.sk, www.dvdbest.sk


Zoznam skladieb:
OTEC 2
ABSTINENT
AKO VEĽMI
OKNÁ DVERE THEME
OKNÁ DVERE
ANI NÁHODOU (PRE LINDU)
SMUTNÝ CHLAPEC
AKO NAJLEPŠIE VIEM
NÁLADA
DOMA DOBRE
O MNE A O TEBE

Zdroj: TS MusicServer