Priznám sa, že som v rozpakoch. Neviem, či mám vydanie trinásteho albumu skupiny Metalinda považovať za marketingový ťah roka, alebo za povestnú slamku, ktorej sa chytá topiaci.

Priznám sa, že som v rozpakoch. Neviem, či mám vydanie trinásteho albumu skupiny Metalinda považovať za marketingový ťah roka, alebo za povestnú slamku, ktorej sa chytá topiaci.
Ak totiž Prince vloží do britského denníka tri milióny kusov svojho nového albumu, je mi jasné, že minimálne rovnaký počet kusov predá v oficiálnom predaji. Ak to však urobí niekto u nás, navyše s dovetkom, že album sa bude dať kúpiť iba v jedinom čísle jediného časopisu (a zadarmo), nerozumiem tomu. Navyše, žijeme predsa na Slovensku. Tu každý ráta každý zarobený halier.

Ale pekne po poriadku. Trinásty album skupiny Metalinda vychádza ako príloha týždenníka Život, za nezmenenú cenu, teda CD dostane každý (!) čitateľ úplne zadarmo. Skvelé. Metalinda si zabezpečila nesmrteľnú „predajnosť“ svojho titulu, pretože Život si bezpochyby kúpi aspoň stotisíc pravidelných čitateľov. Čo by iní dali za také čísla. Samozrejme, Metalinda sa nestane najpredávanejšou kapelou na Slovensku, pretože ak je ich album segmentom iného produktu, do rebríčkov predajnosti sa jednoducho nezaratúva.
Čo teda ťahalo takmer zabudnutú kapelu k takémuto kroku? Finančný zisk to jednoznačne nebol. Pri myšlienke, že by sa predal celý náklad a za každý predaný kus by Metalinda dostala jedinú korunu, zárobok by bol 150 tisíc korún, čo je mizéria. To sa neoplatí. Zvlášť, keď aj na takýto počin je potrebný bohatý „liehový“ sponzor, ktorý skôr musí uhradiť náklady na balenie a podobné „drobnosti“, ktoré menia minimálny zisk rovno na stratu.

Ostáva potom jediná možnosť. Metalinda potrebovala promo a tento na Slovensku zatiaľ originálny nápad im ho zaručí. O ich novej platni sa diskutuje, hoci teda najmä o spôsobe jej distribúcie a mnohí dumajú nad tým, či je to ojedinelý krok, alebo prípadne lastovička, za ktorou priletia ďalšie. Uvidíme.

Aké to má nevýhody? Ostal som v šoku, keď som rozbalil „sáčkový obal“ časopisu Život a odtiaľ vypadlo do ničoho nezbalené CD. Samozrejme, na jeho zadnej strane sa objavili chyby, škrabance a nebezpečne vyzerajúce fľaky. Našťastie, po spustení v prehrávači všetko funguje tak ako má. Avšak to, že album nebol zabalený aspoň do papierového obalu z tvrdého papiera, alebo, že v časopise nevyšiel kvázi booklet na vystrihnutie, vďaka ktorému by si poslucháč urobil akože vlastné CD, je na smiech. To by až tak razantne náklady nezvýšilo.
Aké to má výhody? Jediná, ktorá je však najpozitívnejšia je tá, že za 25 korún máte plnohodnotné CD so štrnástimi skladbami a troma videoklipmi v bonusovej CD ROM stope. To sa naozaj oplatí, aj napriek tomu, že ide o Metalindu.

Slovo na záver:
Nech sa na mňa nikto neurazí, ale kedy súčasný poslucháč prestal vnímať pojem Metalinda? Dovolím si tvrdiť, že pred pätnástimi rokmi, po albume Svetlo na druhom brehu a hitoch Angie a Slnko nevychádzaj. Potom to už išlo dolu vodou, čo vyvrcholilo odchodom Pavla Drapáka z postu speváka.
Nahradil ho mladík s podobným hlasom a skupina sa snažila prežiť ďalej. Akýmsi zázrakom sa o ich produkcii aktuálne viedli dlhé polemiky, čo však malo za následok, že o ich novinky bolo mediálne dobre postarané. A uznávam tiež, že ak si ich fanúšik, ktorý s nimi vyrastal, kúpil ich nový album, asi nebol sklamaný. Pravdou však je, že kapela od albumu k albumu „mäkla“ a aj tých fanúšikov bolo pomenej.

Dnes však vyšiel trinásty album skupiny, v predaji bude týždeň a predá sa ho stopäťdesiat tisíc kusov. Čo by iný dali za to, keby vedeli takéto čísla o svojej budúcnosti. Nesledujem síce kariéru Metalindy pravdepodobne od roku 2002, ale aj tak mám pocit, že trinástka Metalindy je však v konečnom dôsledku výberom akože najväčších hitov. Vychádzam z toho, že sú na nej zaradené aj pesničky s Pavlom Drapákom. Alebo je to ďalší marketingový ťah, keďže Drapákov popol vďaka tunelu Celebrity Camp opäť slabo vzplanul?

Či je to skutočne výber hitov neviem overiť, keďže k albumu neexistuje booklet, kde by mohli byť fakty o jednotlivých skladbách a behať po stránkach Metalindy nemám chuť. Ak je to však tak, tak náklady boli minimálne a obrovská marketingová bublina tak mierne povedané spľasla. Avšak ak sa dokážete prepnúť na retro štýl minulého desaťročia, tak sa to počúva veľmi dobre.

Vydavateľstvo: MetaMusic, 2007
Celkový čas: 44:47 + video


Linky: www.metalinda.sk 


Zoznam skladieb:
01. Svet anjelov
02. Mega (Pre teba žijem)
03. Na plný plyn
04. Veget
05. Dve rany v srdci
06. Všetko bude ...
07. Láska je v nás
08. Za mnou ...
09. Šoubiznis
10. Vojdi dnu
11. Kde ťa mám
12. Tak si tu žijeme
13. Maj May
14. BONUS: Nebo zastav dážď (duet J. Ráž)
CD ROM VIDEO:
Slnko nevychádzaj
Nebo zastav dážď (duet J. Ráž)
Veget

Zdroj: TS MusicServer