Keď prvá dáma českej populárnej hudby Lucie Bílá vydala pred štyrmi rokmi album Jampadampa, postavila samej sebe latku poriadne vysoko. Na jej hlavu sa vtedy zosypalo more pozitívnych reakcií od kritiky, ale aj od fanúšikov, ktorí si album kúpili v neuveriteľnom náklade okolo osemdesiattisíc kusov.

Keď prvá dáma českej populárnej hudby Lucie Bílá vydala pred štyrmi rokmi album Jampadampa, postavila samej sebe latku poriadne vysoko. Na jej hlavu sa vtedy zosypalo more pozitívnych reakcií od kritiky, ale aj od fanúšikov, ktorí si album kúpili v neuveriteľnom náklade okolo osemdesiattisíc kusov. Na domáce pomery enormné číslo. Jampadampa bolo jasným dôkazom toho, že pre Luciu Bílú je najlepšie spojenie s autorskou dvojicou Ondřej Soukup a Gabriela Osvaldová, a tiež toho, že táto trojica bude musieť poriadne makať, aby mal nový album aspoň rovnaké kvality, pretože prekonať tie predošlé, bude veľmi náročné a ťažké.

Asi aj to bol dôvod, prečo speváčka prichádza s novou platňou až po štyroch rokoch, aj keď práve Lucka nebola nikdy speváčkou, ktorá každoročne súka nové platne a aj tak dlhý časový úsek medzi jednotlivými albumami je pre ňu celkom normálny. O to viac následne poteší fakt, že o novej platni speváčky Lucie Bílej je možné bez začervenania povedať, že je bravúrna. Presne tak!

Platňa Woman je dôstojným následníkom predchádzajúceho projektu speváčky a je veľmi dobré, že autorská dvojica prestala na Bílej experimentovať a s každou novou platňou ju tlačiť do nejakej inej polohy. Príjemný, stráviteľný pop, s nádychom modernej nahrávacej a programovacej techniky, s príjemne šteklivými textami, nad ktorými sa jednoducho treba zamyslieť a bezkonkurenčný hlas Lucie Bílej, to je kombinácia, ktorá Bílej naozaj sedí a je v nej ako doma. Woman je toho jasným dôkazom.

Istý posun oproti predošlej platni tu samozrejme je, a aj vzhľadom na výpravné texty sa album hudobne posúva do roviny akéhosi šansónu. V tomto prípade je nutné podotknúť, že ide len o kroky, ktoré mieria k tomuto hudobnému žánru a v žiadnom prípade nech nikto nečaká novú Hanu Hegerovú, či Szidi Tobias, hoci obe by čo by speváčka Bílá hravo prespievala. Hudobne to však s ich tvorbou nemá nič spoločné.
Hoci sa hudobné linky Ondřeja Soukupa uberajú týmto smerom, ešte stále je v jeho pesničkách dosť silných nástrojov a elektroniky na to, aby sa táto tvorba dala nazvať popovou muzikou. Ak k tomu ešte prirátame čisto rockovú vec Doufám, ktorú pre Bílú napísal manžel Václav „Noid“ Bárta a dve prevzaté skladby, album sa už absolútne vymyká nejakej ucelenej koncepcii a nemožno ho v žiadnom prípade hodiť do jedného hudobného šuflíka. A práve to je Bílej obrovskou devízou.

Ako speváčka sa totiž dokáže bravúrne vžiť do každej polohy a dnes je už hádam každému jasné, že dokáže bez problémov zasievať všetko od Neposlušných tenisiek až po opernú áriu. Navyše, rovnako ako pred štyrmi rokmi, aj teraz Bílá kričí, teda dáva svojmu hlasu absolútne zabrať a ukazuje všetkým v plnej miere to, čo dokáže ako (dovolím si to tvrdiť) jediná v našich zemepisných šírkach. A ak k tomu prirátame fakt, že Bílá je v štúdiu zavretá až do momentu, kedy má pocit, že je jej práca stopercentná, možno bez mihnutia oka povedať, že za to, čo predáva vo forme svojho nového albumu, sa absolútne nemusí hanbiť.

No a potom je tu ešte Gabriela Osvaldová, čo je z môjho pohľadu najlepšia česká textárka, ak teda obľubujete texty s posolstvom a iróniou zároveň. A to sa jej hravo podarilo aj na tejto platni. No a ak ich skombinujete s Bílej precítenou interpretáciou, máte to zrátané a ten súčet samozrejme svedčí v prospech Lucie Bílej, ktorá je ako to staré víno. Čoraz lepšia. Album Woman je bezpochyby senzáciou tohtoročného hudobného leta na domácej hudobnej scéne. Len tak ďalej. Už len nejakým spôsobom skrátiť tú nekonečne dlhú dobu medzi jednotlivými platňami. Verím, že Bílá by mala čo povedať aj častejšie.

Platňa vychádza aj v špeciálnej edícii, s priloženým DVD, na ktorom okrem videoklipu k prvému singlu Miluji tě nájdete aj skvelý dokument o vzniku tohto výnimočného albumu.

Vydavateľstvo: Monitor / EMI, 2007
Celkový čas: 45:03

Linky: www.luciebila.com, www.emimonitor.cz, www.dvdbest.sk

Zoznam skladieb:
01. Stůj
02. Miluji tě (Woman)
03. Osudová láska
04. Víájpí
05. Soumrak
06. Plynový lampy
07. Doufám
08. Kruhy v obilí
09. Posloucháš?
10. Pes bezdomovec
11. Živý nás nedostanou
12. Bonus: Adagio

Zdroj: TS MusicServer