Nie, už je to jednoducho neodškriepiteľné. Veľké hypermarkety už hýria vianočnou výzdobou a je iba otázkou času, kedy sa z reproduktorov v týchto obchodoch rozoznejú vianočné koledy.

Nie, už je to jednoducho neodškriepiteľné. Veľké hypermarkety už hýria vianočnou výzdobou a je iba otázkou času, kedy sa z reproduktorov v týchto obchodoch rozoznejú vianočné koledy. A to je ideálny čas pre dobrý biznis aj v prípade hudobných vydavateľstiev, ktoré toto sadomasochistické obdobie využívajú na vydávanie a predaj albumov s vianočnou hudbou. A neobchádza to ani domácich interpretov.

Prvý vianočný album Jitky Zelenkovej je však veľmi príjemným prekvapením. Verím teda, že sa nemýlim, že neustále rovnaká Jitka Zelenková vydáva svoj prvý vianočný album. Istý som si však v tom, že toto je určite dielo, ktoré si viem predstaviť, že znie pri štedrovečernej večeri namiesto klasických kolied.

Asi som príliš moderný, alebo neosobný, či ako to nazvať, ale pre mňa by Vianoce ani nemuseli byť, zvlášť kvôli tradíciám, ktoré za ostatné roky príliš skomerčneli. To sa týka aj hudobného biznisu, avšak na druhej strane sa teším, že keď už musím počúvať vianočné albumy, tak sa sporadicky na trhu objavia aj také, ktoré sa počúvajú veľmi príjemne.
A to je bezpochyby prípad Jitky Zelenkovej, ktorá prináša trinásť tradičných vianočných skadieb, ktorí nahrala s vychytenými hudobníkmi „vážnej“ hudby, teda s ľuďmi, ktorí tušia, čo je to umenie a vedia ho robiť.
A presne podľa toho ten album aj znie. Navyše, Zelenková si trúfla nezaradiť na platňu Tichú noc a ja ju za to nekonečne milujem. Keď sa v konečnom dôsledku započúvam do jej zamatového hlasu, veľmi hravo „pretrpím“ tých štyridsaťpäť vianočných minút, ktoré na mňa prostredníctvom tejto platne útočia.
Ibaže okrem skvelého Zelenkovej spevu a dokonalého výberu vianočných skladieb, na tejto platni nadchýnajú i netradičné aranžmány jednotlivých skladieb a to všetko dohromady robí z tejto platne unikátny skvost.
Jitka Zelenková a jej vianočný album je jasným dôkazom toho, že aj takáto komercia môže nabrať umelecký smer a môže byť stráviteľná.

Vydavateľstvo: Epinien, 2007 (Distribuuje: Supraphon)
Celkový čas: 44:55

Linky: www.jitkazelenkova.cz, www.supraphon.cz, www.anarchy.sk


Zoznam skladieb:
01. Zvonky
02. Malé, tiché štěstí /Have Yourself A Merry Little Christmas/
03. Rolničky /Jingle Bells/
04. Vánoční /The Christmas Song/
05. Rock´n Rolničky /Jingle Bell Rock/
06. Má přání k vánocům /My Grown Up Christmas list/
07. Být vločkou
08. K vánocům se vrátím /I´ll Be Home For Christmas/
09. Zimní pohádka /Let It Snow/Winter Wonderland/ společně s Karlem Černochem
10. Tak být šálkem /I Am A Child Of God/
11. Z výšky nebes /From A Distance/
12. Haleluja /Hallelujah/
13. Bílé vánoce /White Christmas/

Zdroj: TS MusicServer