Ďalší pokus o odôvodnenie celému svetu, že formácia Crowded House má ešte čo povedať, a že ich kariéra neskončila hitom Don´t Dream It´s Over.

Ďalší pokus o odôvodnenie celému svetu, že formácia Crowded House má ešte čo povedať, a že ich kariéra neskončila hitom Don´t Dream It´s Over. A pokus je to na milé prekvapenie veľmi vydarený.
Formácia Crowded House vznikla v polovici osemdesiatych rokov minulého storočia a zvyšok tej dekády im hudobne patril nielen v rodnej Austrálii. A celkom poteší fakt, že aj po dvadsiatich rokoch pozná táto kapela svoje hranice a nikdy zbytočne neskĺzne niekam, čo by už znamenalo veľký problém. Poznajú svoje hodnoty a držia sa ich. Držia sa svojho elegantného popu, odetého do chutných zvukov najsilnejších značiek. Crowded House, to je hudba, ktorá by nemala chýbať ani v jednom rádiu, ktoré hrá výlučne najväčšie hity. Hoci uznávam, že tomu asi nikdy tak nebude.

Time On Earth je predovšetkým zápisom zdrvujúcich emócií, ktoré na členov skupiny dopadli po samovražde ich dlhoročného perkusionistu. Aj to je dôvod, prečo sa album nesie v príjemnom, strednom tempe, ešte jemnejšom, než kedysi tvorba formácie Split Enz, s ktorou spevák Neil Finn kedysi začínal svoju hudobnú kariéru.
Dôraz na tomto albume je kladený na texty, v ktorých sa členovia formácie snažia vysporiadať s zdrvujúcou smrťou svojho hudobníka a bezmocnosťou, kvôli ktorej sa mu nepodarilo vyhrať nad depresiami.

Väčšina fanúšikov tejto formácie si veľmi dobre uvedomuje, že Crowded House je veľmi vážna kapela. Títo ľudia bezpochyby siahnu po tomto albume a budú si ho užívať. Tí, ktorí by chceli skupinu spoznať práve vďaka tejto platni, majú skvelú príležitosť.
Time On Earth je jednoducho najsilnejším projektom tejto formácie. Avšak nezabudnite na to, že sa nedočkáte chytľavých refrénov, že ťažko budete hľadať skladbu, ktorá by mala byť podľa vášho gusta automaticky singlom, ťažko sa budete zabávať. Time On Earth je veľmi silný, pocitový album, ktorý je mimoriadne kvalitný, no na druhej strane aj mimoriadne ťažký, hudobne i textovo.
Bohužiaľ, súčasná doba si veľmi silno žiada skladby lacných, infantilných hviezdičiek, ktoré zažiaria, na chvíľu opantajú hitparády a zmiznú do nenávratná. Silné albumy s duchom umenia a kvality nemajú šancu. Vidieť to aj v hitparádach, v ktorých sa kvalitné skladby, ak sa tam vôbec dostanú, ocitajú ďaleko za plastikovými kaderníkmi.

Crowded House nepovoľujú vo svojej kvalite ani na moment, sú ťažkí, ale geniálni. Od prvej sekundy, až po tú poslednú. Jednoducho skvelý album. Štúdiová novinka Crowded House vychádza po neuveriteľnej štrnásťročnej tvorivej prestávke tejto austrálskej formácie a je jasným dôkazom toho, že táto skupina naozaj ešte nepovedala posledné slovo.

Vydavateľstvo. EMI / Monitor, 2007
Linky: www.crowdedhouse.com, www.emimusic.cz, www.anarchy.sk

Zoznam skladieb:
01. Nobody Wants To
02. Dont Stop Now
03. She Called Up
04. Say That Again
05. Pour Le Monde
06. Even A Child
07. Heaven That Im Making
08. A Sigh
09. Silent House
10. English Trees
11. Walked Her Way Down
12. Transit Lounge
13. You Are The One To Make Me Cry
14. People Are Like Suns

Zdroj: TS MusicServer