Cesta na výslnie a hlavne zotrvanie na ňom, má rôzne formy a nie vždy sa vydarí k spokojnosti všetkých. Skupina Gladiator má toho na rováši skutočne dosť a to všetko je korunované rokmi, ak už nenapíšem úspechu, tak bezpochyby záujmu. Už dlhé roky totiž táto formácia budú záujem médií i poslucháčov, ktorí si žiadajú ich staré, ale i nové pesničky a inak to nebude ani v prípade ich nového albumu.Som o tom presvedčený a to aj napriek tomu, že názov tejto platne je maximálne zavádzajúci.

Cesta na výslnie a hlavne zotrvanie na ňom, má rôzne formy a nie vždy sa vydarí k spokojnosti všetkých. Skupina Gladiator má toho na rováši skutočne dosť a to všetko je korunované rokmi, ak už nenapíšem úspechu, tak bezpochyby záujmu. Už dlhé roky totiž táto formácia budú záujem médií i poslucháčov, ktorí si žiadajú ich staré, ale i nové pesničky a inak to nebude ani v prípade ich nového albumu.

Som o tom presvedčený a to aj napriek tomu, že názov tejto platne je maximálne zavádzajúci. Ak by ste totiž čakali niečo „ako predtým“, teda hutnú metalovú hudbu s anglickými textami, ktoré zaujali svojho času aj na MTV, tak narazíte. Ak však od Gladiatorov čakáte melodický poprock s chytľavými melódiami a s pesničkami, ktoré majú ľahko zapamätateľné texty, ste na správnom mieste.

Album ... ako predtým totiž opäť prináša dvanásť príjemných melódií, ktoré sa striedajú v celkom logicky rozloženom pomere - rýchlejšia skladba - pomalšia skladba a tak stále dookola. A zaručujem vám, že nový album formácie Gladiator v mnohom prekvapí už aj zabehaných fanúšikov.
A to trebárs hneď na začiatku, keď to rozbalia s prvou pesničkou a.m.e.n., ktorá už má na svojom počiatku ďaleko aj pop rocku a zahráva sa s tanečnými momentmi, za ktoré by sa v poslednom štádiu svojej kariéry nehanbila ani Madonna. Samozrejme, trvá to chvíľu, kľudne by si to v podobe úvodného intra mohlo žiť svoj vlastný život. Tu je to však súčasťou prvej skladby, ktorá následne prechádza do dynamickej poprockovej klasiky, ktorá určite neurazí žiadneho z fanúšikov tejto formácie.

A to sme stále iba na začiatku, kedy sa Gladiatorom podarilo šokovať natoľko, že máte veľkú chuť počúvať album ďalej a prelúskať sa jeho ponukou. Ponukou, ktorá z môjho pohľadu prináša z dvanástich pesničiek minimálne polovicu rádiových hitov, ktoré sa pri troche šťastia (a šikovných ľudí v závetrí) určite vyhrnú na svetlo sveta a neostanú v tieni druhej polovice. Hitový potenciál má totiž už úvodný a spomínaný a.m.e.n., ale aj po ňom nasledujúca jemná Krása, pesničku Vždy sa niekto díva na nebesá považujem za hit, ktorý zarezonuje ešte v tomto predvianočnom a následnom adventnom období, pretože je na to ako stvorená, no a potom je tu ešte titulná skladba. Ešte v podstate nič a už máme štyri hity.

Gladiator je prekvapením slovenskej hudobnej scény. Kapela, nad ktorou mnohí mávnu rukou (väčšinou tí, pre ktorých boli modlami metalového sveta, čo však už dávno nie sú), no zároveň kapela, ktorá má autorský potenciál a cit na hity. Hudobne už síce Gladiator nerobí míľové kroky vpred, ale sú v pozícii, ktorá poslucháča jednoducho nenudí, neuráža a ich tvorba si vždy nájde vhodného konzumenta.
Navyše si dovolím na záver tvrdiť, že aktuálny album Gladiatoru je o dve triedy lepší než ich predchádzajúce dielo. Pri počúvaní platne ... ako predtým mám totiž dojem, že Gladiatorom sa opäť vrátil život.

Vydavateľstvo: Sony BMG Music Entertainment, 2007
Celkový čas: 44:06

Linky: www.gladiator.sk, www.sonybmg.cz, www.dvdbest.sk


Zoznam skladieb:
01.a.m.e.n (tak ako chcem)
02.Krása
03.Neboj sa múrov
04.Vždy sa niekto díva na nebesá
05.Tisíc váz
06.Ako predtým
07.Kto s kým
08.Kto chce rásť
09.Moja
10.Za milión
11.Tak rád
12.Mám na mále

Zdroj: TS MusicServer