Bezpochyby najväčší spevák slovenskej hudobnej scény Richard Müller je veľmi zvláštna persona. Preniknúť do jeho osobného vnútra je takmer nemožné čo to o ňom sa dá vyčítať z jeho textov.

Bezpochyby najväčší spevák slovenskej hudobnej scény Richard Müller je veľmi zvláštna persona. Preniknúť do jeho osobného vnútra je takmer nemožné čo to o ňom sa dá vyčítať z jeho textov. To však musí stačiť. Ani tento fakt nič nezmení na tom, že ide o jedného z najlepších slovenských spevákov, ktorý má rôzne obdobia a len málokto vie, čo od neho môže očakávať.
Müller je navyše geniálny koncertný umelec, ktorý si môže bez výčitiek svedomia dovoliť vydať koncertný album a už dopredu je jasné, že to bude pastva pre uši (a v tomto prípade aj pre oči, keďže rovnaký projekt vychádza aj na DVD). Aj predajnosť, a pomerne vysoká, je vopred zaručená.

Richard Müller sa vracia na hudobnú scénu záznamom svojho bratislavského koncertu spred dvoch rokov. Rišo vtedy bez problémov vypredal bratislavskú Inchebu a to natoľko, že sa v nej nedalo dýchať. Dvojhodinový záznam predstavenia, s ktorým obišiel niekoľko miest na Slovensku i v Čechách, vychádza teraz v kompletnej podobe na dvoch CD a tiež na DVD, ktoré sa dajú jedným slovom označiť, ako skvost.
Spevákov zámer bol, vydať tieto produkty už pred rokom, a len málokto vie, prečo sa tak deje s ročným oneskorením. Je však absolútne zbytočné po niečom takom pátrať, keďže podstatné je to, že Müller svoj koncert skutočne vydáva a fanúšikom tak spláca sľúbený dlh v podobe geniálneho nosiča.

Keďže Müller si na toto turné pozval amerických hudobníkov (Omar Hakim, Hir Am Bullock, Will Lee, Clifford Carter, Mike Caffrey), s ktorými v New Yorku nahral niekoľko albumov, je jasné, že išlo o unikátne spojenie, ktoré muselo so sebou priniesť absolútne pozitívny výsledok. A to aj napriek tomu, že táto zostava mala iba niekoľko dní na spoločné skúšanie. Aj tento projekt je jasným dôkazom toho, že ide o zostavu profesionálov, ktorá za veľmi krátky čas, dokáže vytvoriť veľmi veľa dobrého.

Na dvoch CD nosičoch prináša Müller prierez svojej úspešnej tvorby, pričom, ako už býva jeho dobrým zvykom, si dovolí zabŕdnuť aj do čias svojej prvotnej formácie Banket, ktorej tvorba je zastúpená hneď úvodnou skladbou Plesový marš, a neskôr nesmrteľným hitom Po schodoch.

Devízou Richarda Müllera a jeho hudobníkov sú aranžmány jednotlivých skladieb, ktoré sa vo väčšine prípadov odklonili od originálu, no nikdy nie natoľko, aby zmiatli návštevníka predstavenia. Jediné, čo mi na tomto predstavení vadí sú nekonečné sóla jednotlivých amerických hudobníkov, ale pri takej zostave hráčov, je to celkom pochopiteľný ťah, ktorý na druhej strane môže niekomu spôsobiť veľkú radosť.

Po technickej stránke niet čo tomuto projektu vytknúť, je bezchybný, zvuk je výborný a kľudne sa dá zaradiť medzi obdobné produkcie svetového formátu. Richard Müller pripravil pre svojich fanúšikov skvelý vianočný darček.

Vydavateľstvo: 44, s. r. o. / Sony BMG Music Entertainment, 2007
Celkový čas: CD1: 68:19, CD2: 69:59

Linky: www.Muller.sk, www.sonybmg.cz, www.dvdbest.sk


Zoznam skladieb:
CD 1:
Plesový marš 
Nebude to také ľahké, drahá
2 líšky
Viera
Milovanie v daždi
Tlaková níž
Už asi nie si
Ria z Ria
Ticho a tma
Spočítaj ma
Karel z americkej Prahy
CD 2:
Nespoznaný
Do smrti
Cigaretka na 2 ťahy
Asi to tak musí byť
Nahý 2
Po schodoch
Srdce jako kníže Rohan
Štěstí je krásná věc
Prečo sa máme rozísť?

Zdroj: TS MusicServer