Nitrianska formácia Desmod je v súčasnosti na vrchole slávy. Zbierajú ceny od divákov i kritikov, ich albumy sa predávajú ako čerstvé pečivo. To je obdobie, kedy mnohí iní interpreti prepadnú ošiaľu spokojnosti, a možno aj trochu nechtiac prestanú dbať na kvalitu a nechajú sa unášať slávou svojej značky. Desmod našťastie touto virózou netrpí a na sklonku roku 2007 prichádza k fanúšikom s najlepším albumom svojej kariéry.Pre Desmod to bol silný rok.

Nitrianska formácia Desmod je v súčasnosti na vrchole slávy. Zbierajú ceny od divákov i kritikov, ich albumy sa predávajú ako čerstvé pečivo. To je obdobie, kedy mnohí iní interpreti prepadnú ošiaľu spokojnosti, a možno aj trochu nechtiac prestanú dbať na kvalitu a nechajú sa unášať slávou svojej značky. Desmod našťastie touto virózou netrpí a na sklonku roku 2007 prichádza k fanúšikom s najlepším albumom svojej kariéry.

Pre Desmod to bol silný rok. Mnoho koncertov, prechod k inému vydavateľstvu, pričom s tým predošlým sa rozišli vcelku úspešným DVD a na záver roka sa pripomenuli novým albumom. A práve maximálna vyťaženosť tohto zoskupenia mohla zvádzať k myšlienkam, že ich nový album bude urobený na silu, len aby stihol vyjsť včas. Nie, Desmod si našťastie uvedomujú svoju zodpovednosť.

Kyvadlo je bezpochyby najsilnejším, najemotívnejším a najlepším albumom tejto formácie. Pre mnohých prekvapenie, pre väčšinu nadšenie. Desmod prichádza s trinástimi novinkami, ktoré štartujú pesničkou Kamenné ruže, ktorá vyráža dych svojou silou, absolútne dokonalým refrénom a dokonalým druhým hlasom. Dynamická skladba je vďaka hudbe, textu i interpretácii jasným hitom.

Keď album odštartuje pesnička, ktorá chytí poslucháča na prvé počutie a to natoľko, že ju vníma s otvorenými ústami, prichádza očakávanie, čo bude nasledovať. Prichádza titulná skladba Kyvadlo, ktorá začína mierne ležérne a prechádza do výborne výbušného refrénu, ktorý si okamžite každý zapamätá a má v hlave ďalší hit.

A to je moment, kedy prichádzajú prvé pochybnosti. Nevybúchala sa kapela hneď na úvod platne a nebude zvyšok pesničiek iba vata? Napriek tomu, že Desmod mal na prípravu albumu relatívne málo času, nič podobné nehrozí. Chlapci z Nitry šokujú kvalitou. Už dávno to nie skupina, ktorá má na albume jeden - dva hity a zvyšok je srandou, ktorá hádam okrem nich nikoho nezaujíma.

Kyvadlo je nielen najlepším albumom skupiny Desmod, Kyvadlo je dokonca albumom roka. Nič tak celistvé, uhladené do poslednej noty a prešpekulované do poslednej sekundy sa na domácom hudobnom trhu tento rok neobjavilo. Kuly v trinástich skladbách dokazuje, že sa konečne vyprofiloval, ako spevák, ktorý vie používať svoj hlas, vie kde pritlačiť, kde ubrať, kde byť zamatovo vtieravý, a kde chladne drzý. Kuly je pán spevák a zostava kamarátov za ním sú zas pánmi hudobníkmi.

Album Kyvadlo prináša trinásť skladieb, čo sa rovná trinástim hitom. Kyvadlo sa dá bez okolkov nazvať titulom Best Of, pretože presne tak táto platňa znie. Po dvoch prvých skladbách neprichádza zmieňovaná vata, ale Desmod takmer hodinu strieľa najlepšie pesničky svojej kariéry, najlepšie pesničky, ktoré tento rok uzreli svetlo sveta. Dramaticky rockové, no naďalej spevavé, so silnými refrénmi a celkovo silnými textami tak, ako sú priaznivci tejto kapely zvyknutí. Avšak tento raz to nie je o dvoch skladbách.

Každá pesnička na albume Kyvadlo by dokázala žiť svoj samostatný, a určite veľmi úspešný život. Či pomalé skladby Zober ma domov, alebo záverečná Vyrobená pre mňa, či mierne muzikálová Symfónia prázdna, alebo jednoduchá a zároveň bravúrne zborovo hutná Zachráň sa kto môžeš. Druhé hlasy a zbory, ktoré Desmod používa na tomto albume v oveľa, oveľa väčšej miere, než kedykoľvek predtým, sú len ďalším dôkazom kvalitných hudobných nápadov, ktoré kapelu posúvajú vpred v očiach fanúšikov i kritikov.

A potom nemožno v žiadnom prípade zabudnúť na druhú spoluprácu Desmodu so Zuzanou Smatanovou, pretože skladba Čiernobiela nie je ani zďaleka akýmsi umelo vyžiadaným pokračovaním hitu Pár dní, ale je ďalším bravúrnym duetom tejto dvojice, ktorý sa jednoducho vrýva do uší.

Tak ako celý album Kyvadlo, ktorý bezpochyby tvorí medzník v kariére Desmodu, ale i v histórii súčasnej slovenskej populárnej hudby. Platňa, ktorej jednoducho niet čo vytknúť, pretože je absolútna.

Vydavateľstvo: Universal Music, 2007
Celkový čas: 54:51
Linky: www.desmod.sk, www.fanklub.desmod.sk, www.universalmusic.cz, www.dvdbest.sk

ZOZNAM SKLADIEB:
01. Kamenné ruže
02. Kyvadlo
03. Symfónia prázdna
04. Čierna diera
05. Správy vo fľašiach
06. Zober ma domov
07. Čiernobiela
08. Úplné bezvetrie
09. Zachráň sa kto môžeš
10. Skúšam ti rozumieť
11. Lavíny
12. Labyrint
13. Vyrobená pre mňa

Zdroj: TS MusicServer