Opus prinieslo v ostatnom období na trh dva ťažiskové projekty, ktorými bezpochyby boli skladačky 20 Naj a Gold.

Opus prinieslo v ostatnom období na trh dva ťažiskové projekty, ktorými bezpochyby boli skladačky 20 Naj a Gold. Zatiaľ, čo v tom prvej mapovali úspešnú tvorbu spevákov staršej generácie, edícia Gold zas prevažne mapovala úspechy interpretov z osemdesiatych rokov minulého storočia, z ktorých väčšina je hudobne aktívna dodnes.

Edícia Gold doteraz priniesla trinásť albumových s najväčšími hitmi radových slovenských spevákov, speváčok i skupín, dva mixy zostavené z najväčších hitov interpretov, ktorí v mapovanej dekáde síce zažiarili niekoľkými hitmi, ale nemali ich dostatok na to, aby nimi zaplnili samostatnú výberovku, a teraz sa edícia Gold vracia zostavou pätnástich vianočných skladieb z obdobia posledných dvoch desaťročí minulého storočia.

A zdá sa, že vianočné songy boli vždy lákadlom aj pre našich interpretov. Však okrem tých starších, ktorých Opus predstavuje na skladačke Retro Vianoce (20 Naj), sa posnažili aj súčasní speváci a hoci mnohokrát nešli priamo po osvedčených vianočných melódiách, zložili pesničky, ktoré sa vianočnou tematikou zaradili práve do tejto škatuľky.

Prostredníctvom pätnástich skladieb si na svoje prídu všetci tí, ktorí si radi pripomenú „vianočné harašenie“ Tublatanky, Hexu, Elánu, Vidieku, Petra Nagya a mnohých ďalších. Táto skladačka jasne ukazuje, že vianočné songy majú tradíciu aj u nás.

Niektorí naši speváci vydali špeciálne vianočné albumy s vianočnými tradičnými songami (Tublatanka,. Pavol Habera), svojho času vyšla aj špeciálna vianočná EP platňa so songami Vianočný popevok, či snehové sypané, na ktorej participovali Marika Gombitová, Vašo Patejdl, či Rišo Muller a pesničky z nej sú už dávno legendami a stali sa súčasťou aj tejto výbornej skladačky.

Ďalší speváci vianočné songy (mnohí ani neplánovali, že budú niekedy vianočné) zaradili na svoje radové albumy a podarilo sa im ich vypichnúť práve v tom najvhodnejšom predvianočnom období. To všetko mapuje skladačka Gold Vianoce, ktorá bezpochyby poteší nielen konzumentov domácej hudby nedávno minulej.

Vydavateľstvo: Opus, 2007
Celkový čas: 54:01
Linky: www.opus.sk, www.forzashop.sk, www.dvdbest.sk

ZOZNAM SKLADIEB::
01. TUBLATANKA – Poďme bratia do Betlehema
02. HEX – Vianočný Karol
03. ELÁN – Jedenáste prikázanie
04. MARIKA GOMBITOVÁ – Vianočný popevok
05. PETER NAGY &# JANO BOCKO – Vianoce, Vianoce
06. VIDIEK – Vianoce 97
07. PAVOL HAMMEL – Pieseň o stratenej vianočnej rozprávke
08. PATEJDL, LEHOTSKÝ, MÜLLER, GOMBITOVÁ – Snehové sypané
09. PAVOL HABERA – Vianočný hymnus (Happy Christmas)
10. COLLEGIUM MUSICUM – Srdce zo zrkadla II.
11. DANO JUNAS – Vianočná pieseň
12. BEÁTA DUBASOVÁ – Pár vianočných slov
13. RICHARD MÜLLER – Vianočná
14. PEHA – On, ona, ono
15. LOJZO & MIRO ŽBIRKA – Každý deň budú vraj Vianoce
 

Zdroj: TS MusicServer