Česko má novú hviezdu, ktorej meno sa pomaly, ale isto začína objavovať aj v našich zemepisných šírkach.

Česko má novú hviezdu, ktorej meno sa pomaly, ale isto začína objavovať aj v našich zemepisných šírkach. Svoju premiéru na tohtoročných Aureloch síce pokazila tak, že viac sa hádam ani nedá, jej debutový album kritika znosila pod čiernu zem a reči o tom, že je protežovanou hviezdou neutíchajú, avšak Farna to má na háku.

Pred pár týždňami vydala svoj druhý album, ktorý jej pokrstila Lucie Bílá, ktorá si (snáď s istou dávkou irónie) vie predstaviť aj po boku svojho syna Filipa. Či by Bílá s Farnou naspievala oficiálny duet, o tom sa pre istotu nezmieňuje.
Ewa Farna ma poľský pôvod, netuším, či je už dospelá, ale je hviezda, ktorá v priebehu roka a pol vydala dva albumy. Otázka je, nakoľko je dobrá speváčka, alebo ešte presnejšie, nakoľko je vôbec speváčka?

Po vypočutí jej albumu Ticho mám veľmi rozpačité pocity. Pri počúvaní tejto platne som totiž nadobudol chladivý pocit a premohli ma desivé predstavy, že stojím niekde vo fabrike za pásom a každých sedem sekúnd orazím krabicu a vypravím ju tak na ďalšiu cestu k niekomu, kto si ju kúpi. Ku všetkej úcte k takto pracujúcim ľuďom, mi Ewa Farna príde ako speváčka z pásu. Ako produkt, ktorý má síce zaujímavé meno, lákavý obal, avšak jeho chuť je neidentifikovateľná a nechutná.

Nový album Ewy Farnej akoby vyšiel zo železiarní. Je chladný, neosobný, jednotvárny a na konci už aj mierne hrdzavý. Ewa Farna je niekde medzi detskými hviezdami, ktoré v minulom storočí tvoril Peter Nagy a Anetou Langerovou. Stojí niekde pred bránami prvej ligy, zabalená do dokonalého markentigového klišé, ktoré jej zabezpečí vysokú predajnosť albumu, účinkovanie vo veľkých galaprogramoch, a ošiaľ okolo jej osoby, avšak trinásť skladieb z jej albumu Ticho, neprináša nič, z čoho by mal ostať poslucháč vo vytržení.

Hudobne to navyše znie ako z prelomu osemdesiatych a deväťdesiatych rokov minulého storočie, spevácky mi zas nesedí Farna ako celok, má tuctový hlas a chýbajú jej emócie. Priblíženie sa Anete Langerovej hudobne (možno nie priamo zámerne, ale vyšlo to tak), je značné.

Čo ďalej. Nelámem nad Farnou palicu, pretože je mladá a umelecký život má pred sebou. Chcelo by to však zmeniť autorskú základňu, zabudnúť na všetky tie skladby prevzaté zo zahraničia (to je práve tá vizitka toho, keď sa niečo robí na rýchlo, len aby to bolo čo najskôr vonku a takto to dopadne) a pred vydaním ďalšej platne odporúčam hodiny, hodiny a hodiny spevu, aby vo svojom prejave objavila presvedčivosť a cit.

Farna totiž na to má, avšak bohužiaľ, presviedča o tom iba v titulnej skladbe Ticho. To ostatné nemalo vôbec vzniknúť, alebo by to mala kompletné celé prespievať. Bohužiaľ, čas Ewy Farnej ešte nenastal, lepšie je pustiť si ticho.

Vydavateľstvo: Universal Music, 2007
Celkový čas: 44:39
Linky: www.ewafarna.cz, www.universalmusic.cz, www.dvdbest.sk

ZOZNAM SKLADIEB:
La la laj
Z bláta do louže
Ponorka
Nemám na vybranou
Tenkrát
Přátelství
Blíže ke hvězdám
Náhoda
Případ ztracenej
Něco nám přejte
Pošli to dál
Směj se

Zdroj: TS MusicServer