Legenda má dôvod na oslavu. Je to už neuveriteľných dvadsať rokov, čo vyšiel prelomový album skupiny U2 The Joshua Tree.

Legenda má dôvod na oslavu. Je to už neuveriteľných dvadsať rokov, čo vyšiel prelomový album skupiny U2 The Joshua Tree. A to už je nejaký dôvod na jeho opätovné vydanie v digitálne vyčistenej verzii, bonusmi navyše a aj pridaným DVD. Album sa totiž dostáva na trh až v troch verziách.

Za album The Joshua Tree získali U2 svojho času cenu Grammy a následne na to i cenu Brit Awards. Vďaka pesničkám z tejto platne sa skupina razom ocitla na prvom mieste hitparád na celom svete a spomínam si na to, ako sa tento album vo veľkom pašoval na nekvalitných magnetofónových kazetách z Poľska.

Dnes si ho už našťastie môžeme zadovážiť oficiálne a hneď v troch verziách, takže je na každom z fanúšikov, ktorú si vyberie. Isté je to, že tento album by nemal chýbať v diskografii žiadneho hudobného fajnšmekra. Súčasná reedícia prináša v booklete i komentáre Billa Flanagana, texty pesničiek a doteraz nepublikované fotografie Antona Corbijna.

Album The Joshua Tree patrí bezpochyby medzi železné kanóny rockovej histórie. „Joshuov strom“ priniesol írskej formácii U2 tri legendárne hity, ktoré sú dodnes súčasťou každého koncertu a výberu najväčších hitov (Where The Streets Have No Name, I Still Haven´t Found What I´m Looking For, With or Without You), album sa predal v enormne vysokom náklade a skupinu U2 vyniesol na štít komerčný, ale i umelecký.

Mnohí sa zhodujú v tom, že kapela by urobila lepšie, keby konečne vydala nový radový album, než aby si napĺňali vrecká ohrievaním starých kotliet. Však za posledné tri roky ponúkli fanúšikom jednu výberovku, tri koncerty na DVD a následníka How To Dismantle An Atomic Bomb sa akosi nevieme dočkať. Aj keď je pravda, že by sa to malo zmeniť v tomto roku a na jeho sklonku by sa U2 mali konečne predstaviť s novinkou.
Avšak vzhľadom na situáciu, aká tu vládla v roku 1987 považujem za správny krok, opätovné vydanie tohto diela, zvlášť, ak vychádza obohatené o množstvo doteraz neznámych a nepublikovaných bonusov. Je mi jasné, že po páde železnej opony si fanúšikovia tejto formácie našli ich včasnejšie albumy na internete a doplnili si zbierku o kvalitné CD nosiče, avšak The Joshua Tree si po dvadsiatich rokoch, počas ktorých je írsky band neustále na vrchole, takúto pozornosť zaslúži.

Ako som spomínal, album vychádza v troch verziách. Prvým je klasický album s remastrovaným materiálom, doplnený o veľmi hodnotný booklet, plný zaujímavých informácií a doteraz nepublikovaných fotografií.
Verzia DeLuxe obsahuje druhý disk, ktorý prináša štrnásť skladieb v podobe rarít, konkrétne, druhých strán singlov, demo nahrávok a iných, ťažko dostupných skladieb, medzi ktorými sa nájde niekoľko veľmi silných songov.
Verzia Super DeLuxe prináša obe platne a na dôvažok k tomu aj DVD so záznamom úspešného, dvadsať rokov starého koncertu z parížskeho Hippodrome De Vincennes, a ako ďalší bonus „zakázaný“ videoklip k známej skladbe Red Hill Mining Town od režiséra Neila Jordana.

Unikátny projekt, skvelej kapely, ktorej budúcnosť má jasné vízie, na ktoré sa už bezpochyby teraz tešia všetci tí, pre ktorých sú takéto reedície určené - fanúšikovia.


Vydavateľstvo: Universal Music, 2007

Linky: www.u2.com, www.universalmusic.cz, www.dvdbest.sk


Zoznam skladieb:
CD 1:
Where The Streets Have No Name
I Still Haven’t Found What I’m Looking For
With Or Without You
Bullet The Blue Sky
Running To Stand Still
Red Hill Mining Town
In God’s Country
Trip Through Your Wires
One Tree Hill
Exit
Mothers Of The Disappeared
CD 2:
Luminous Times (Hold On To Love)
Walk To The Water
Spanish Eyes
Silver And Gold
Sweetest Thing
Deep In The Heart
Race Against Time
Where The Streets Have No Name (Single edit)
Silver And Gold (Sun City)
Beautiful Ghost
Introduction to Songs of Experience
Wave Of Sorrow (Birdland)
Desert Of Our Love
Rise Up
Drunk Chicken / America
Bonus DVD:
U2 Live from Paris - filmed at the Hippodrome de Vincennes in Paris, on July 4 1987, on the European leg of The Joshua Tree tour.
Track list:
I Will Follow
Trip Through Your Wires
I Still Haven’t Found What I’m Looking For
MLK
The Unforgettable Fire
Sunday Bloody Sunday
Exit
In God’s Country
Electric Co.
Bad
October
New Year’s Day
Pride
Outside It’s America – a 40 minute documentary
With Or Without You – music video, alternative version
Red Hill Mining Town – music video directed by Neil Jordan

Zdroj: TS MusicServer