Tento hudobný počin sa dá bez váhania nazvať návratom roka. Hudobná formácia Ventil RG sa po viac ako dvadsaťročnej prestávke vrátila na koncertné pódium a stala sa predkapelou istého koncertu v klube Randal.

Tento hudobný počin sa dá bez váhania nazvať návratom roka. Hudobná formácia Ventil RG sa po viac ako dvadsaťročnej prestávke vrátila na koncertné pódium a stala sa predkapelou istého koncertu v klube Randal. Záznam ich geniálneho vystúpenia vydáva vydavateľstvo Universal Music vo forme CD i DVD v jednom balení.
Ponuka je síce poredšia, iba deväť skladieb, avšak naproti tomu nechýba žiadny z legendárnych hitov tejto formácie. Medzi deviatkou skladieb rozguráženého amsáblu nechýbajú také skvosty, ako Radšej budem dnes aktívny, či Fajčenie škodí zdraviu, ktoré sa už dávno stali legendami.

To, čo na tejto platni predvádza Janko Kuric je doslova diabolstvo a spevák v obkolesení nezabudnuteľnej formácie dokazuje, že je snáď v ešte lepšej forme, než kedykoľvek predtým, alebo aspoň to, že mu neustále ostáva ten veselý pohľad na svet, ktorý predstavoval v čase začiatkov ich formácie.

Album poslucháča strhne do víru diania okamžite, hneď prvou skladbou Tatry 2000 a v energickej nálade pokračuje vo forme všetkých nasledujúcich skladieb. Janko Kuric a jeho band ani na chvíľu nepoľavia a vydávajú zo seba svoj životný výkon, ktorým po viac ako dvadsiatich rokoch stále dokazujú, kde je ich miesto.
Janko Kuric je totiž šoumen, na ktorého sa dá spoľahnúť, čo dokazuje aj na tejto platni. Tá je zároveň dôkazom toho, že texty Daniela Mikletiča nestarnú, sú neustále aktuálne a za svoje ich hravo dokáže prijať aj súčasná generácia. Hlavne sa nesnažia riešiť problémy súčasnej generácie, nepôsobia skepticky a je pri nich skvelá zábava.
Navyše zostava hudobníkov, z ktorej časti sa po skončení fungovania Ventilu RG vyprofilovala kapela Vidiek ovláda svoje hudobné nástroje ľavou zadnou. Preto niet pochýb o tom, že na tomto projekte netreba hľadať chyby, ale sa mu treba naplno oddať a vychutnať si jeho geniálnu jednoduchosť.

Ak vám nestačí počúvanie, projekt vychádza zároveň s DVD, ktoré prináša okrem zvukového i obrazový materiál s daným koncertom, je zostrihané veľmi dobre a kvalitou sa môže pýšiť rovnako obraz i zvuk.

Ventil RG a ich projekt Randal 2007 sú jasným dôkazom toho, že zmýšľanie tejto formácie predstihlo svojho času dobu a mnoho súčasných hudobníkov ju iba s ťažkosťami dobieha. Formácii ventil RG sa to podarilo po viac ako dvadsať ročnej prestávke a ostáva len dúfať, že to nebola jediná lastovička z ich hniezda.

Vydavateľstvo: Universal Music, 2007

Linky: www.universalmusic.cz, www.dvdbest.sk


Zoznam skladieb:
1. Tatry 2000
2. Za sebou
3. Hlava XXIII
4. Život instant
5. Môj dvor je vzorom všetkým dvorom
6. Strana 80
7. Radšej budem dnes aktívny
8. Fajčenie škodí zdraviu
9. Výťahová pieseň

Zdroj: TS MusicServer