Priznávam, že meno Leonarda Cohena som začal registrovať iba pred pár rokmi, keď vydal už svoj, neviem koľký album a prevalcoval ním poľskú hitparádu predajnosti, v ktorej sa držal niekoľko mesiacov na popredných priečkach.

Priznávam, že meno Leonarda Cohena som začal registrovať iba pred pár rokmi, keď vydal už svoj, neviem koľký album a prevalcoval ním poľskú hitparádu predajnosti, v ktorej sa držal niekoľko mesiacov na popredných priečkach.
Starý bard s chlapským hlasom ma vtedy zaujal na prvé počutie jednoduchými, ľahkými, pomalými a plynulými skladbami, ktoré však v konečnom dôsledku boli veľmi ťažké, silné a emotívne, plné ľudských príbehov.

Objavil som legendu, ktorá už v tom čase mala množstvo fanúšikov, meno, ktoré znamenalo pojem a skôr, než na výslnie už pravdepodobne pomýšľal na umelecký dôchodok. Samozrejme, všetko myslené veľmi obrazne.

V týchto dňoch sa mi do rúk dostal DVD dokument, ktorý je záznamom koncertu z roku 2005, na ktorom si tento silný pojem populárnej hudby uctili hviezdy speváckeho neba súčasnosti.
Sto minútový dokument vznikol pred dvoma rokmi v austrálskom Sydney, kde si Leonarda Cohena uctili na podnet kanadskej ambasády, ktorá toto podujatie pripravila z ktovie akých pohnútok.
Leonard Cohen totiž v tom čase ani neoslavoval nijaké veľké výročie, okrúhlu sedemdesiatku oslávil rok predtým, ale zjavne aj to bol dôvod prečo si uctiť toto synonymum kvality v populárnej hudbe.
Unikátny dokument režisérky Liany Lunson ponúka pohľad na Leonarda Cohena očami jeho súčasných kolegov z hudobnej branže, ako i pohľad veľkého umelca na seba samého. A ide skutočne o unikát.
Formou vlastných verzií Cohenových skladieb i svojich vlastných slov si na veľkú legendu zaspomínali trebárs Nick Cave, ale i Bono Vox, či Edge z legendárnych U2. Každý z nich okrem samotných skladieb a vyjadrení k nim, pridal i niekoľko slov o samotnom Cohenovi, na ktorého počesť tento projekt vznikol.

Samotný Cohen rozpráva svoj neuveriteľný životný príbeh, ktorý sa začal v roku 1934 jeho narodením, na ktoré si s vtipom a šarmom sebe vlastným spomína, ako na moment, kedy si podmanil svet a všetci v jeho okolí okolo neho skákali a futbalový tím.
Film je poňatý veľmi umelecky. Zatiaľ čo vyjadrenia súčasných hudobníkov a zostrih koncertných pesničiek nájdete vo filme vo farebnej podobe, slová a dobové zábery samotného Cohena sú čiernobiele.
Veľký Cohen sa do farby dostáva až v závere filmu, kedy si osobne strihne výnimočný duet s časťou formácie U2. Bono v pesničke spočiatku pôsobí skôr ako vokál, avšak neskôr vydá zo seba všetko to čaro, ktoré v sebe má. Pri sledovaní tejto časti (ale párkrát aj predtým) divákovi nabehnú zimomriavky na telo. Súhra a povestné iskrenie medzi týmito dvoma spevákmi je jednoducho zjavné.

Spoločnosť SPI Intenational vydala na DVD dokumentárny klenot o umelcovi, ktorý predstihol dobu a kraľuje kvalitnej hudbe od Kanady, kde sa narodil, cez celý svet už niekoľko generácií až podnes. Skvelý film, ktorý nemusel byť kino hitom iba preto, aby si získal divácke srdcia.
Po technickej stránke veľmi kvalitné dielo, navyše v pôvodnom anglickom zvuku dokonca rozmixované do formátu 5.1, s českým (kvalitným) dabingom sa dočkáte klasickej stereo verzie. Ak máte chuť na kvalitný dokument, tak tento je ten pravý.

Vydavateľstvo: SPI International, 2007
Celkový čas: 99. minút

Linky: www.spi.sk

Zdroj: TS MusicServer