Takže pekne po poriadku. V prvom rade zabudnite na to, že sa akýmkoľvek spôsobom dozviete, z akého obdobia (či nebodaj z akej „budovy“) pochádza záznam koncertu Roba Grigorova.

Takže pekne po poriadku. V prvom rade zabudnite na to, že sa akýmkoľvek spôsobom dozviete, z akého obdobia (či nebodaj z akej „budovy“) pochádza záznam koncertu Roba Grigorova. To je však jediné mínus, ktoré jeho aktuálny album Live prináša. Keď sa zmierite s pocitom nevedomosti, nechajte sa kľudne unášať na vlnách kvalitnej produkcie, ktorú vám spevák aj so skupinou ordinuje.

Po obrovskom a úspešnom návrate na hudobnú scénu, sa spevák Robo Grigorov pripomína živou nahrávkou, na ktorej poslucháčom ponúka svoje najväčšie hity, ešte z obdobia pred svojou veľkou umeleckou odmlkou. Vďaka tomu možno usudzovať, že koncert, ktorý vychádza na CD, je starý niekoľko rokov. Čo na tom?
Nie je vôbec dôležité obdobie, kedy nahrávka vznikla, ale čo ňou umelec ponúka svojim fanúšikom. Na počiatku, keď som sa dozvedel, že takýto album vychádza, myslel som si, že ide o reedíciu unplugged albumu, ktorý Robo vydal kedysi v deväťdesiatych rokoch a mám ho uložený kdesi doma na magnetofónovej kazete (myslím, že na inom nosiči vtedy ani nevyšiel). Skutočnosť je však taká, že Robo prichádza s úplne iným koncertom.
Podstatné je, že na takmer sedemdesiatminútovom albume prináša pätnásť skladieb, ktoré sa bezpochyby zapísali do histórie slovenskej populárnej hudby a stali sa legendami. Album mapuje obdobie od skladieb Žuvačka za uchom, cez skladbu Po víne z prvého Grigorovho albumu, ďalej cez skladbu Espresso Orient z jeho druhej, po emigrácii zlisovanej platne Robo – Midi – Nohy, ktorá by už konečne mohla vyjsť aj na CD až po skladby Knocking On Heaven´s Door a No Woman, No Cry.
Pri pohľade na zoznam piesní by sa dalo hovoriť o tom, že album mapuje tvorbu Roba Grigorova z čias jeho prvých albumov. Ide o notoricky známe hity. Niekto môže namietať, že na čo je to dobré, keď albumov s hitmi Roba Grigorova sa dá kúpiť niekoľko a niekto môže mať pocit, že spevák len využíva momenty slávy.
Obidve verzie sú opovrhnutia hodné. Grigorov je totiž bezpochyby jedným z TOP slovenských spevákov, ktorého umelecké kvality vynikajú práve na živých koncertoch. Tie sú vždy istotou skvelého zážitku a inak tomu nie je ani v prípade tohto albumu.
Tak spevák, ako aj jeho sprievodná skupina sa predstavujú v tom najlepšom svetle, prinášajú stopercentný výkon a je viac ako jasné, že už pri prvej pesničke si budete podupávať do rytmu a o pár minút neskôr zistíte, že po byte vlastne tancujete.

Album Live Roba Grigorova nemá jedinú chybu. Navyše vás ešte aj ohúri prepracovaným obalom a bookletom, v ktorom síce chýbajú texty skladieb, no po vizuálnej stránke je jednoducho dokonalý (ale to je už u Grigorova samozrejmosťou).
Celkom som teda nepochopil fakt, prečo platňa vyšla v absolútnej tichosti, bez väčšieho proma. Nie je sa totiž za čo hanbiť. Práve na opak. Keby takto vyzerali všetky albumy slovenských muzikantov, tak by to bola paráda.

Vydavateľstvo: Home Production, 2007
Celkový čas: 68:58

Linky: www.robogrigorov.com, www.homeproduction.sk, www.dvdbest.sk


Zoznam skladieb:
01. Antrée
02. Zbohom zásadám
03. Espresso Orient
04. Po víne
05. Domáce úlohy
06. Tak si ešte 1 zapáľ
07. Knocking on Heavens Door
08. Edo
09. Bosý a sám
10. Mám 300 mesiacov
11. Bol raz jeden žiak
12. Všetci sa zídeme v jednej posteli
13. Dvaja
14. No Woman, no Cry
15. Žuvačka za uchom

spev: Robo Grigorov
saxofón: Ruslan Nikolaev
bicie nástroje: Lacko Kováč
basgitara: Branislav Valanský
klávesové nástroje: Peter Prieložník
gitara: Peci Uherčík
ústna harmonika: Boboš Procházka

Zdroj: TS MusicServer