Predala dvadsať miliónov albumov, získala deväť cien Grammy a zdá sa, že týmto úspechom ani zďaleka nie je koniec.

Predala dvadsať miliónov albumov, získala deväť cien Grammy a zdá sa, že týmto úspechom ani zďaleka nie je koniec.
Speváčka našťastie nezaspala na vavrínoch a drží sa svojej formy. Popri tom všetkom však jej nový album vznikal s veľkými ťažkosťami. Alicia sa akosi nemohla dopracovať k novým nápadom, ktoré by na platni použila a tak to vyriešila svojským spôsobom.
Odcestovala na istý čas do Egypta a hľadala inšpiráciu. A keď už aj tam bola zúfalá a nič neprichádzalo, rozhodla sa, že sa vyštverá na samotný vrchol pyramídy, zakričí si tam a možno sa niečo udeje.

Udialo sa! Alicia sa následne vrátila do Spojených štátov amerických, zatvorila sa do štúdia a nahrala pesničky, ktoré sama ohodnotila ako keby Aretha Franklin spievala pesničky Janis Joplin. A možno to tak môže znieť, napríklad v skladbe Sure Looks Goods To Me, avšak už v ďalších skladbách má Alicia oveľa bližšie k r´n´b´, než k rockovým rífom Janis Joplin. To však vôbec neznamená, že by tie ďalšie pesničky boli o niečo horšie.
Album začína veľmi príjemne, pozitívne, za zvuku klavíra, ku ktorému sa neskôr pridávajú perkusie. Zvuk sa mieša. Prichádzajú ďalšie a skôr, než sa stihneme otočiť, je tu nový song.
Album nazvaný „Taká som“ presne vystihuje Aliciu Keys, ktorá dokáže hravo zmiešať starú školu so súčasnosťou, hip hop s beatom, i klavírom. Zabezpečila si veľké množstvo producentov zvučných mien, ale nedala im príliš veľa šancí na to, aby sa vybláznili.
Ostalo však našťastie dosť miesta na veľa hudobných nástrojov, ktoré dokázala Alicia a jej kumpáni pospájať v jeden okúzľujúci celok, ktorého vrcholom jej čistý, silný a precítený spev, ako z učebnice, či rovno z hudobnej kroniky.
Skvelý album, ktorému síce chýba razantný hit, ale svojou kvalitou posadí do kresla každého, komu sa dostane do rúk.

Alicia Keys, vlastným menom Alicia J. Augellová-Cooková (* 25. január 1981, Manhattan, New York, USA) je americká R&#B speváčka. Hudobníčka Alicia Keys mohla mať úplne iný imidž, ak by to nezáviselo od jej matky, Keys, ktorá vydáva nový album As I Am, si pôvodne chcela vybrať umelecké meno Wild, teda divoká. Priznala to pre americký magazín Newsweek. Po výbere mena, ku ktorému jej pomohol slovník, sa spýtala na názor svojej mamy. "Povedala mi: Znie to, akoby si bola striptérka," uviedla Keys. Až potom sa hudobníčka rozhodla použiť umelecké meno Keys. "Je to ako klavírne klávesy. A môže to otvárať mnoho dverí," povedala speváčka.
Vydavateľstvo: Sony BMG Music Entertainment, 2007

Linky: www.aliciakeys.com, www.sonybmg.cz, www.anarchy.sk


Zoznam skladieb:
As I Am (Intro)
Go Ahead
Superwoman
No One (Main)
Like Youll Never See Me Again
Lesson Learned featuring John Mayer
Wreckless Love
The Thing About Love
Teenage Love Affair
I Need You
Where Do We Go From Here
Prelude To A Kiss
Tell You Something (Nanas Reprise)
Sure Looks Good To Me

Zdroj: TS MusicServer