Je veľmi príjemné sledovať, akou cestou sa vo svojej kariére vybral finalista druhého ročníka súťaže Slovensko hľadá SuperStar Jakub Petraník, respektíve, akú cestu mu vybrali ľudia, ktorí sa starajú o jeho kariéru.

Je veľmi príjemné sledovať, akou cestou sa vo svojej kariére vybral finalista druhého ročníka súťaže Slovensko hľadá SuperStar Jakub Petraník, respektíve, akú cestu mu vybrali ľudia, ktorí sa starajú o jeho kariéru. Samozrejme, nemám na mysli tých pár excesov, ktoré ho dostali na titulné strany bulvárnych plátkov, za ktoré si v konečnej miere môže sám. Reč bude jednoznačne o hudbe.
Kubo, ako ho všetci familiárne volajú, sa nevydal na cestu tak, ako väčšina jeho kolegov, ktorí sa bezhlavo vrhli na vydávanie treťotriednych albumov, ktoré sa dnes predávajú vo výpredajoch za pár desiatok korún. Kubo si vybral svoj čas. A mal ho poriadne dosť. Však Slovensko má už svoju ďalšiu SuperStar.
A Kubo sa až teraz vracia na hudobnú scénu. Avšak, tú vetu treba upresniť. Kubo sa až teraz vracia s kompletným albumom. Pretože Kuba sme mohli okrem úspešného účinkovania v televíznom programe Hit storočia zachytiť aj v rádiách, so svojim prvým singlom Keď nie si tu. Ale to bolo pred rokom. Počiatočná ignorácia rádií sa následne zmenila na nemalý záujem, ktorý vrcholil otázkami, kedy príde celý album.
Ten čas práve nastal, a dnes je už jasné, že Kubo zvolil správnu taktiku. Slovensko už vychladlo. Túžby po SuperStar sú ta tam a kým príde nová vlna ošiaľu, je ten správny čas na pripomenutie sa. Kubo vyštartoval na scénu v tej pravej chvíli.
Dostatok času na prípravu debutovej platne sa samozrejme v súčasnosti podpíše na očakávania publika. Kubo mal príliš veľa času na to, aby pripravil kvalitný materiál.  Zo zákulisia príprav môžem hádam prezradiť, že pesničky na album sa niekoľkokrát pretáčali, aby bola spokojnosť s nimi na všetkých stranách.
Výsledok sa dostavil a je naozaj veľkým prekvapením. Je jasné, že pre väčšinu hudobných dramaturgov bude Kubo iba ďalším spevákom do počtu a jeho tvorbe sa spočiatku budú vyhýbať, no odporúčam, aby si najskôr album vypočuli, a potom ho hodnotili. Ak totiž nerátam dva bonusy zo spomínanej televíznej relácie Hit storočia, Kubo prichádza s dvanástkou pôvodných, mimoriadne vydarených skladieb.
Samozrejme, hneď po prvom vypočutí je jasné, komu je určený tento album, že má osloviť hlavne vekom rovnocenné publikum, čím samozrejme nechcem naznačiť, že ide o album pre pubertálnu mládež. Ide skôr o žáner muziky, pretože Kubo sa predstavuje formou klasického spevného popu, ktorý má osloviť široké masy.
A to sa bezpochyby Kubovi a tvorcom jeho debutovej platne podarilo. Z pesničiek je cítiť, že Kubo hudbu miluje. Možno to nie je Phil Collins, určite nie Mozart, ale je to spevák, ktorý miluje spievanie a baví ho rozdávať ho iným.
Z celkového zvuku je jednoznačne počuť, že Kubo pristupoval k príprave albumu maximálne zodpovedne. Z jeho hlasu počuť tlkot srdca, ktoré bije pre muziku, trochu odvahy a hlavne chuť bojovať a ukázať celému Slovensku, že Kubo Petraník sa nestratil, je späť na hudobnom poli a pokúsi sa všetkým ukázať, že má na to, čo robí. Debutový album tohto sympatického mladíka je jasným dôkazom toho, že to robiť vie, rovnako, ako ľudia, ktorí sa podieľali na príprave platne. Zjavne za ňu nebude brať ocenenia odbornej kritiky, no spokojnosť fanúšikov je v prípade speváka oveľa väčším ocenením. A som presvedčený, že túto cenu dostane Kubo od každého, kto si vypočuje jeho album. Ten je totiž veľmi fajn. A dovolím si tvrdiť, že Kubo za sebou nechal mnoho, ak nie rovno väčšinu svojich superstarovských kolegov.

Vydavateľstvo: Forza Music, 2008
Celkový čas: 57:06

Linky: www.jakubpetranik.sk, www.forzashop.sk

Zoznam skladieb:
01. Keď nie si tu
02. Stratená, nájdená
03. Ak si ťa získam
04. Dôvod žiť
05. Vybodni sa na to
06. Snívaš sa mi
07. Kedy
08. Krídla
09. Nerozhodná
10. Hady
11. Skúsim dáky trik
12. Stokrát
13. BONUS: Ak nie si moja
14. BONUS: Voda, čo ma drží nad vodou

Zdroj: TS MusicServer