Jack Johnson. Konečne sa toto meno stalo aspoň akým-takým pojmom aj na Slovensku!

Jack Johnson. Konečne sa toto meno stalo aspoň akým-takým pojmom aj na Slovensku! Rodený Havajčan vo februári 2008 vydal už svoj piaty sólový album Sleep Through the Static. A hranosť songu If I had eyes, ktorý odštartoval jeho nové CD, hovorí o tom, že Jack bude zrejme znovu úspešný a počúvaný.

Jack Johnson sa narodil a vyrástol na Havajských ostrovoch a ako sa na správneho „domorodca“ patrí, svoju mladosť zasvätil surfingu. Venoval sa mu dokonca na profesionálnej úrovni a mal to namierené do profesionálnej špičky, kým ho vlny Tichého oceánu neodniesli ku skalám, ktoré ho takmer pripravili o život. Zranenia, ktoré utrpel, mu načas vzdialili jeho milovaný šport, a tak si Jack voľné chvíle začal vypĺňať svojou ďalšou vášňou - s ukulele. Od táborákových posedení sa postupne prepracoval do nahrávacích štúdií, kde jeho producenti nechali vyniknúť Jackov pohodový hlas. Ten je asi blahom pre uši, keď už jeho prvý album Brushfire Fairytales zaznamenal medzinárodný úspech. Fanúšikov si rýchlo získaval najmä vo vychytených surfistických oblastiach USA, Austrálie či Brazílie. Ďalšie albumy On and On, In Between Dreams a Sing-A-Longs and Lullabies však prenikli aj do vnútrozemia a pesničky ako Times Like These; Sitting, Waiting, Wishing; Better Together či Upside Down sa stali skutočnými hitmi na celom svete.

Surfistická filozofia s pokojnou havajskou náturou, to všetko sa mieša v Jackovej hudbe. Aj nový album Sleep Throught the Static obsahuje viac pomalých pesničiek ako tých rýchlejších. Oproti svojim predchodcom je však predsa len o niečo sýtejší, na svedomí to majú najmä rýchlejšie taktovky. Johnson opäť vsadil na obľúbené hudobné nástroje ukulele a harmoniku, no novinkou v jeho tvorbe je využitie elektrickej gitary. Piaty album nie je ničím prekvapujúci, no to neznamená, že by tým utrpel nejakú ujmu. Songy majú svoj šmrnc, takisto aj texty, ktoré treba niekedy čítať medzi riadkami. Väčšiu šancu preraziť v rebríčkoch majú opäť rýchlejšie songy ako Sleep Trough the Static, Hope, už známy If I had eyes a skúsiť by to určite mal aj s Go On. Druhá časť albumu je typicky johnsonovsky pomalá, akoby určená na zaspávanie. Atypickým prvkom na novej platni je striedanie krátkych songov s dlhšími. Pesnička Angel, Same Girl majú len čosi okolo 2 minút a While We Wait ani len minútu a pol! Kdežto na druhej strane What You Thought You Need ma 5 a pol minúty. 

Johnsonove pesničky nie sú klasickými hitovkami, ktoré stačí počuť raz, aby ste si ich notoricky zapamätali. Na jeho albumy si treba cibriť sluch a počúvať ich treba viackrát, kým si začnete rytmicky lúskať do taktu. Odmenou za námahu vám však bude nesmierna pohoda, pozitívna nálada a očista hlavy, ktorú neraz človek potrebuje.

Možno Jack Johnson nie je najlepším spevákom a gitaristom na svete. Možno nebude najpredávanejším interpretom, no jedno je isté, ak si vypočujete jeho nový album hoci aj stokrát, len tak rýchlo sa vám nezunuje. A možno sa na ňom stanete závislí. Nebudete sa môcť dočkať jeho novej platne, hoci jej hudobní kritici môžu vyčítať nedostatok nových nápadov. Prepadnete filozofii a lá Johnson, ktorý vás upokojí ako oceán alebo more a ich nekonečné vlny.

Vydavateľstvo: Universal Records, 2008
Celkový čas: 51:30

Linky: www.jackjohnsonmusic.com

Zoznam skladieb:
01. All At Once
02. Sleep Through the Static
03. Hope
04. Angel
05. Enemy
06. If I had Eyes
07. Same Girl
08. What You Thought You Need
09. Adrift
10. Go On
11. They Do, They Don´t
12. While We Wait
13. Moonson
14. Losing Keys 

Zdroj: TS MusicServer