Určite ste sa už veľakrát pristihli pri tom, že sledujete film, ktorý je navyše notoricky známy a tak je celkom pochopiteľné, že si pospevujete i pesničku, pod ktorou trebárs idú záverečné titulky, alebo sa iba tak mihla počas filmu.

Určite ste sa už veľakrát pristihli pri tom, že sledujete film, ktorý je navyše notoricky známy a tak je celkom pochopiteľné, že si pospevujete i pesničku, pod ktorou trebárs idú záverečné titulky, alebo sa iba tak mihla počas filmu. Vo väčšine prípadov tiež ide o veľmi známe hity, ktoré sa časom stali nesmrteľnými. A po skončení filmu by ste si ich opäť pustili, no nebolo z čoho. Situácia sa zmenila.
Nielen pre fanúšikov českého filmu, ale aj pre priaznivcov kvalitnej muziky vydáva vydavateľstvo Supraphon skladačku dvadsiatich troch filmových hitov, ktoré rezonovali v najznámejších českých filmov. Výnimočnosť tejto skladačky tkvie navyše v tom, že sa na nej objavuje až päť filmových melódií, ktoré sa na CD objavujú vôbec po prvý raz.
Ide o skladbu Buďme na sebe hodní z trilógie Homolka a Tobolka v podaní Karla Černocha, ďalej pesnička z filmu Metráček v podaní Miluše Voborníkovej, Petra Janu sa zas predstavuje v pesničke z filmu Smrt talentovaného ševce a potom dve skutočné perly.
Tou prvou je bezpochyby Hana Zagorová v legendárnej skladbe Jen tak z filmovej komédie Hop, a je tu lidoop! a Valérie Čižmárová s pesničkou Nápadníci, čo je síce možno pre bežného konzumenta muziky meno neznáme, ale keď spomeniem legendárnu hudobnú komédiu s fenomenálnou, dnes už bývalou prvou dámou Dagmar Veškrnovou – Havlovou v hlavnej úlohe Holky z porcelánu , každý bude v obraze. Na album sa bohužiaľ nedostala skladba Nadi Urbánkovej Fandy, ó Fandy, hoci sa s ňou pôvodne počítalo, tak sa to snáď podarí nabudúce.

Zvyšok albumu (avšak v žiadnom prípade nie menej hodnotný) už tvoria veľmi známe skladby z filmov Jak utopit doktora Mráčka (Znala panna pána – Helena Vondráčková – Václav Neckář), Dívka na koštěti (Saxana – Petra Černocká), či S Tebou mě baví svět (Sladké mámení a opäť Helena Vondráčková) a dve desiatky ďalších nezabudnuteľných filmových melódií.

Po obsahovej stránke nemožno tejto „platni“ nič vytknúť, navyše v booklete nájdete všetky potrebné informácie o jednotlivých skladbách, pričom ako filmový fanúšik si viem predstaviť, že keby bolo na prípravu CD viac prostriedkov a času, dali by sa v booklete využiť aj základné informácie o jednotlivých filmoch. Pri tejto zostave pesničiek však nejde o žiadny prehrešok, skôr o možný bonus pre majiteľa, ktorý sa však sa dá oželieť.
Hitparáda filmových melodií je vďaka notoricky známym skladbám zárukou kvalitnej zábavy pri každej príležitosti.

Vydavateľstvo: Supraphon, 2008
Celkový čas: 60:47

Linky: www.supraphon.cz, www.forzashop.sk, www.dvdbest.sk

Zoznam skladieb:
01. Znala panna pána
02. Pane, vy jste vdova
03. Já hledám štěstí
04. Já se znám
05. Buďme na sebe hodní
06. Lásko má, já stůňu
07. Má mě ráda
08. Jen tak
09. Krása skrývaná
10. Saxana
11. Do věží
12. Paganini
13. Radost až do rána
14. Mít tě rád
15. Což takhle dát si špenát
16. Nápadníci
17. Jak svět přichází o básníky
18. Detektiv
19. Severní vítr
20. Křídla iluzí
21. Lásko, amore
22. V tom
23. Sladké mámení

Zdroj: TS MusicServer