Zvláštny pocit. Ani som nemusel počuť toto CD v tejto podobe, v akej práve vychádza na náš hudobný trh a pristihujem sa pri tom, že tých dvadsať skladieb si jednu za druhou pospevujem.

Zvláštny pocit. Ani som nemusel počuť toto CD v tejto podobe, v akej práve vychádza na náš hudobný trh a pristihujem sa pri tom, že tých dvadsať skladieb si jednu za druhou pospevujem. Sú to dokonalé nezabudnuteľné pesničky, ktoré interpretoval herec a spevák Michal Dočolomanský.
Za iných okolností by som pravdepodobne iskril zlosťou. Neznášam totiž, keď odíde legenda a supy sa okamžite vrhnú na vydávanie výberov s jeho najväčšími hitmi, reedícií starých albumov a podobných, ľahko ziskových projektov. Niečo podobné sa stalo aj Michalovi Dočolomanskému, ktorého ľahkomyseľne a rýchlo poskladané CD vyšlo v bulvárnom týždenníku, ktorý ešte týždeň predtým kydal na herca svinstvá. Tak takúto úctu nech si strčia za klobúk.

V prípade tohto albumu je situácia iná a faktom ostáva, že na trhu by sa bol objavil aj v prípade, keby Dočko neodišiel hrať a spievať hore do neba. Edícia 20 naj vydavateľstva Opus je totiž značkou kvality na domácom hudobnom trhu a mapuje tvorbu starších a preverených umelcov, akými sú Marcela Laiferová, Dušan Grúň a ďalší.
Michal Dočolomanský k nim určite patril a Opus vydanie tohto projektu dlhodobo zvažoval a pripravoval. Album totiž vychádza s Dočolomanského odobrením, herec a spevák osobne schválil jeho obsah a dvadsať pesničiek tohto projektu vychádza v pôvodných, nezabudnuteľných verziách. Tomu už hovorím úcta.
Ťažko dnes polemizovať nad tým, či bol Dočolomanský viac spevákom, alebo hercom, je však isté, že na oboch poliach nášho malého šoubiznisu zanechal nezabudnuteľné projekty. Tie hudobné mapuje práve tento projekt.
Nemôže chýbať nesmrteľné Zbohom buď, lipová lyžka, skladba, ktorá celé hudobné CD Michala Dočolomanského otvára. Nechýbajú ani legendárne duety s Evou Kostolányiovou, s ktorou herca spája nielen umelecká minulosť, ale aj zákerná rakovina, ktorá oboch vyniesla do neba. Pesničky Smoliar, či Haló tam nemôžu chýbať, rovnako ako dojímavý song Otec a vlastne dve desiatky ďalších, ktoré sa stali úžasnou spomienkou na umenie jedného veľkého muža. Michala Dočolomanského, na ktorého keď spomeniem, tak mám taký zvláštny pocit.

Vydavateľstvo: Opus, 2008

Linky: www.opus.sk, www.forzashop.sk

Zoznam skladieb:
01. Zbohom buď, lipová lyžka
02. Smoliar
03. Ľúbim ťa
04. Za ránka, za rosy, tráva sa kosí
05. Haló tam
06. Zima na saniach
07. Posolstvo lásky
08. Vianoce na lodi
09. Vianočná pieseň
10. Slovenka
11. Kvety
12. Pozri, mám už svoje roky
13. Všetkým dievčatám, ktoré som ľúbil
14. Otec
15. Kniha starých mám
16. Rozprávková krajina
17. Zimné páranie
18. V záhrade lásky
19. Anička, dušička, pre živého boha
20. Hala hala

Zdroj: TS MusicServer