Na slovenský hudobno – knižný trh sa dostáva unikátna edícia nazvaná Slávne texty slávnych piesní, ktorá formou dvadsiatich skladieb na šiestich CD mapujú tvorbu najznámejších slovenských textárov.

Na slovenský hudobno – knižný trh sa dostáva unikátna edícia nazvaná Slávne texty slávnych piesní, ktorá formou dvadsiatich skladieb na šiestich CD mapujú tvorbu najznámejších slovenských textárov.

Je jednoznačné, že ak sa fanúšik slovenskej populárnej hudby orientuje aj v menách autorov jednotlivých skladieb, čo sa týka textárov, nájde sa na Slovensku niekoľko stabilných mien, ktoré môžu za najväčšie a nesmrteľné hity. Zaujímavé je, že ide výhradne o pánov a isté je, že ak by sa niekto opýtal sto ľudí na slovenského textára, ktorý mu napadne v prvom momente, bezpochyby by padali mená, ako Kamil Peteraj, Ján Štrasser, Boris Filan, Ľuboš Zeman a ďalej Daniel Hevier a Milan Lasica. Týmto šiestim pánom textárom, legendám slovenskej populárnej piesne nateraz patrí výnimočná edícia, ktorá prináša neuveriteľných stodvadsať skladieb, ktoré pravdepodobne nikdy nezostarnú.

Hoci sa o slovenskom šoubiznise hovorí ako o bahne, kde sa treba predierať päsťami, je táto edícia ukážkou toho, že niektorí paní sa asi vedia dohodnúť. Aj tieto CD sú jasným dôkazom toho, že každý pán textár má svojho interpreta, svojich interpretov, ktorému sa venuje v prevažnej miere a sem – tam sa ujde niečo aj interpretovi, ktorý tak trochu (pomyselne) vybočuje z radu.

Pána Kamila Peteraja som si ako prvého vybral z osobných dôvodov. Je to textár, ktorého tvorbu obdivujem, ktorého hra so slovíčkami ma vždy fascinovala, ktorého texty mám vryté v hlave a básne z kníh prečítané niekoľkokrát. Samozrejme, natajím sa tým, že k Peterajovi som sa dostal prostredníctvom hudby. Prostredníctvom Mariky Gombitovej, či Mekyho Žbirku, ktorých je doteraz dvorným textárom, a na ktorých pesničkách som v mladosti vyrastal a môžem ich v podstate dodnes. Samozrejme, vďaka ich umeniu, ale aj vďaka šikovnému peru majstra Peteraja, ktorý vie písať nezabudnuteľné a hlavne kvalitné, časovo nijako neohrozené texty.

Ak sa pozrieme na zoznam skladieb na autorskom CD Kamila Peteraja, je hádam jasné, že ku kvalitám jednotlivých skladieb nemá význam sa nejako vyjadrovať. Ide predsa o overené hity a overené mená slovenskej populárnej hudby. Samozrejme, že Marika Gombitová, Meky Žbirka, či skupina Modus a ďalej Robo Grigorov nemôžu chýbať. Zastrešená je tu aj relatívne súčasná tvorba Pavla Hammela, ktorému Peteraj tiež napísal nejaké texty. Prekvapením môže byť Pesnička v podaní Richarda Mullera, ktorý si texty píše prevažne sám a táto spolupráca bola skôr výnimočná. Okrem toho sa poslucháč môže ešte tešiť aj na hit Marcela Palondera Láska. Dohromady dvadsať nesmrteľných piesní, ktoré majú jedného spoločného menovateľa. Je ním geniálny textár Kamil Peteraj. CD vychádza v spoločnom balení, ako súčasť knihy s vytlačenými textami.


Vydavateľstvo: Forza, 2009
Celkový čas: 76:10
Linky: www.forzashop.sk, www.dvdbest.sk

Zoznam skladieb:
01. Medulienka – Pavol Hammel &# Prúdy
02. Balada o poľných vtákoch – Miro Žbirka
03. Vyznanie – Marika Gombitová
04. Pocta Majakovskému – Robo Grigorov & Midi
05. Dievčatá – Modus
06. Díva sa na nás Boh – Richard Müller
07. V slepých uličkách – Miro Žbirka & Marika Gombitová
08. Staré kone nahé jazdkyne – Pavol Hammel & Prúdy
09. Bol raz jeden žiak – Robo Grigorov & Midi
10. Ateliér duše – Marika Gombitová
11. Čo bolí, to prebolí – Miro Žbirka & Martha
12. Prečo nie som väčší pes – Pavol Hammel
13. Kríž – Marika Gombitová
14. Modlitba lásky – Robo Grigorov & Midi
15. Nespálme to krásne v nás – Miro Žbirka & Marika Gombitová
16. Slušne žiť – Pavol Hammel & Prúdy
17. Atlantída – Miro Žbirka
18. Úsmev – Modus
19. Koloseum – Marika Gombitová
20. Láska ´91 – Marcel Palonder

Zdroj: TS MusicServer