To, že dobrý alternatívny rock sa dá robiť aj inde ako na Britských ostrovoch sme sa mohli presvedčiť už dávno. Kým niektoré "nebritské" stálice scény váhajú s vydaním nových albumov, na výslnie prenikajú nové kapely, ktoré ponúkajú zaujímavú hudobnú nádielku. Medzi ne určite patria aj nashvillskí Kings Of Leon, ktorí so svojím aktuálnym albumom 'Only by the Night' prežívajú úspech na oboch stranách Atlantiku.

Ako dôkaz môže slúžiť predajnosť ich albumov, ale aj ocenenia Grammy a BRIT Awards. Skupina však na hudobnej scéne nie je žiadnym nováčikom. Súrodenecké trio Jared, Caleb a Nathan Followil spolu s bratrancom Matthewom Follovilom fungujú od roku 2002, počiatky skupiny však môžeme vystopovať omnoho skôr, keď bratia hrávali v kostolnej kapele. Chlapcov k rockovej hudbe priviedol ich otec Leon - evanjelický kňaz, ktorý im v neprítomnosti svojej manželky púšťal skladby od Rolling Stones, Neila Younga či Bad Company.

Debutové EP s názvom 'Holy Roller Novocaine' následne prvý dlhohrajúci album 'Youth and Young Mangold' z roku 2003 doma v USA nezabodovali, avšak v Európe zaujali a kapela vďaka nim absolvovala turné spolu s The Strokes a U2. Ďalším albumom 'Aha Shake Heartbreak' si o rok neskôr získali už aj domáce publikum a dokonca uznanie od Boba Dylana. S ním a s kapelou Pearl Jam potom v rokoch 2005-2006 absolvovali turné. Po jeho skončení vyšiel na jar 2006 album 'Because of Times', na ktorom predstavili čistejší zvuk ako na predchádzajúcich nahrávkach. Kritika nešetrila chválou a fanúšikovia posun kapely tiež ocenili. V Británii album debutoval ako Number 1 album a v USA sa počas prvého týždňa predalo 70 000 kópii.

Preto sa od nasledujúceho albumu veľa očakávalo. Kapela nesklamala a 'Only By The Night' zaznamenáva obrovský úspech. Kapela zase zjemnila, predstavila sofistikovanejší zvuk a popovejšie pesničky. Podľa Jareda Followila sa kapela vracia k svojim južanským koreňom. Album sa po svojom nasadení do UK Chart držal na prvej priečke 4 týždne a predalo sa z neho 1,524,185 kópii čo mu vynieslo paťnásobnú platinu. Stal sa najpredávanejším digitálnym albumom v Británii a v tomto ukazovateli porazil dokonca aj 'Back to Black' od Amy Winehouse.

Album si takúto pozornosť jednoznačne zaslúži. Je to kvalitne spravená nahrávka s množstvom zaujímavých trackov, nápadov a zvukov. Oproti predošlým albumom má o poznanie menej garážový zvuk, čo môže zarytým fanúšikom vadiť, ale čaru skladieb to neuberá. Takmer každá vec na albume by mohla byť hitom, ak by sa spustila tá správna mediálna mašinéria. Kapela však vydáva single pozvoľna a postupne nadeľuje dobre premyslené porcie nadčasovej hudby svojim fanúšikom. Ostatné pesničky albumu zase potešia alternatívnejšieho fanúšika.

Takáto je napríklad úvodná 'Closer' alebo záverečná balada 'Cold Desert'. Silnou stránkou albumu sú však svižné pesničky s kvalitnými refrénmi. Taký refrén zo singla 'Use Somebody' zostane v hlave veľmi dlho a neopustí vás. Kapela akoby mávnutím čarovného prútika dokáže meniť nálady skladieb. Z melancholickej 'Revery' suverénne prechádzajú do retro-rockovej skladby '17'. Kapela počas celého albumu nezačína nudiť a keď máte pocit, že dokážete rozpoznať všetky hudobné vplyvy v ich hudbe, zrazu nastane omráčenie vďaka 'I Want You', ktorú by kľudne mohli hrať aj Pixies...

Takýchto príjemných prekvapení je na albume viac. Napríklad taká 'Notion' je popová skladba, ktorá sa príjemne počúva a zároveň vás preberie z nálady, ktorú navodili predošlé skladby. Z albumu cítiť suverenitu a istotu kapely v tom, čo robí. Inak by sa na ňom nemohla objaviť skladba 'Be Somebody', ktorá odporuje všetkým klišé a v refrénoch sa mení na úplne inú skladbu.

Kings Of Leon nahrali úžasný album, ktorý nenudí a vďaka jeho pestrosti si na ňom každý nájde to svoje. Je však náročný na počúvanie a jeho kúzlo sa odhalí až na tretí či štvrtýkrát, keď poslucháč prenikne do podstaty skladieb a naučí sa ich počúvať. To, čo sa najprv zdá ako chaos, sa neskôr premení na rozmanitý album, to, čo sa javí ako disharmonický riff, sa premení na zaujímavý nápad. Treba mať teda trpezlivosť a čaro tohto diela odhaľovať postupne.

Kings Of Leon – Only By The Night
Sony BMG - RCA Records (2008)

1. Closer – 3:57
2. Crawl – 4:06
3. Sex on Fire – 3:23
4. Use Somebody – 3:50
5. Manhattan – 3:24
6. Revelry – 3:21
7. 17 – 3:05
8. Notion – 3:00
9. I Want You – 5:07
10. Be Somebody – 3:47
11. Cold Desert – 5:34

--
Autor: Radovan Jom

Súvisiaci interpreti: Kings Of Leon