Popradská kapela City pôsobí na domácej hudobnej scéne od leta 2005. Za ten čas si stihla ustáliť zostavu, nájsť svoj vlastný štýl a, čo je hlavné, nahrať debutový album 'SimpliCity'. Vyšiel 19. septembra prostredníctvom rakúskej spoločnosti Rebeat a je dostupný v mnohých elektronických distribučných sieťach.

Debut ponúka 10 pôvodných skladieb. Pod všetky texty sa podpísal spevák Martin Lačný. Autormi hudby sú Igor Cpin a Ľubo Hanzes, vypomohol aj Tomáš Vnenčák.

Hudobne možno tvorbu kapely zaradiť medzi rockovú muziku s prvkami bluesu. No vôbec ju takto nemožno škatuľkovať.

Pre samotných členov je silnou inšpiráciou okrem spomínaného bluesu i jazz-rock, pop-rock či rôzne odnože metalu.

Tieto vplyvy sa podieľali na formovaní hudobnej tváre kapely, čo sa pochopiteľne odráža aj na albume 'SimpliCity'.

Už úvodné tóny skladby 'Nové brehy', ktorá otvára dvere do albumu prezrádzajú prioritné črty albumu. Ten je totiž postavený najmä na gitarovom základe. No nepredstavujte si nič šialene nadupané. Ostré gitarové linky síce vytvárajú atmosféru celého albumu, no napriek tomu sa skôr dá označiť za album na pohodové počúvanie nie na vybláznenie sa.

Texty sú takmer rovnomerne rozdelené na slovenské a anglické. Čo sa krásne hodí aj k názvu kapely, nakoľko názov City môžeme čítať v slovenčine aj v angličtine. Po vypočutí celého albumu však musím skonštatovať, že viac ma zaujala práve tá slovenská časť.

Anglické skladby na mňa pôsobia, akoby boli zložené pekných pár rokov dozadu. No poslucháčov, ktorí vyrastali na podobných rockovo ladených hlasoch, potešia práve ony.

Tie slovenské mi však jednoducho znejú súčasnejšie. Spomedzi všetkých do popredia vypichnem pieseň 'Netušíš'. Cítiť z nej snáď najsilnejšie emócie. Paradoxom je, že práve v nej nie sú v popredí silné gitarové prvky. No táto poloha chalanom veľmi svedčí. Presne takéto pokojnejšie skladby tvoria pomyslenú protiváhu k tým tvrdším piesňam. Čím je docielená akási rovnováha a zároveň pestrosť.

Už posledná veta prezrádza, že si tvorba kapely City môže nájsť pestrú základňu fanúšikov. Od tých, ktorí uznávajú tvrdšiu muziku až po tých, ktorí si vedia vychutnať príjemné baladické melódie a texty.

Kapela zrejme nebude patriť k interpretom, ktorí dokážu strhnúť obrovské davy ľudí. No viem si ju predstaviť v prítmí hudobných klubov, s pozitívne naladenými poslucháčmi, ktorí si prídu vychutnať všetky tie emócie, ktoré kapela City na svojom debute prezentuje.

Text: Miroslava Kuracinová

Súvisiaci interpreti: City