Prešovská formácia IMT Smile vydala 15. marca svoj nový, ôsmy štúdiový album s netradičným názvom 2010: Odysea Dva. Už dlhší čas sme pri kapele zvyknutí na rôzne experimenty, ktoré umiestňuje na svoje štúdiovky. Aj názov aktuálneho albumu naznačuje niečo nezvyčajné, no opak je pravdou. Tentokrát sa Ivan Tásler spolu s IMT Smile vybrali starou dobrou rokmi vyšľapanou cestou. A spravili dobre.

Úvod albumu tvorí vynikajúci duet Ivana Táslera s Petrom Lipom, skladba 'Čo bude'. Spojenie dvoch nezameniteľných originálnych hlasových prejavov s dynamickou hudbou sa postaralo o svieži štart do jedenástky nových piesní.

Rýchlejšie rytmy vzápätí vystriedajú jemné tóny piesne 'Tá, ktorej niet (Ona)', v ktorej Vlado Krausz znova predviedol svoje textárske umenie a Ivan príjemné prelínanie naliehavosti a nežnosti v hlase zároveň.

Okrem lásky riešia IMT Smile na svojej novinke aj iné témy. Jednou z nich je aj spravodlivosť v skladbe s rovnomenným názvom. Humorne napísaný text a svieža hudba spočiatku vyvolávajú pocit, že pôjde o veselú skladbu. No takto ladená skladba v sebe naopak skrýva silnú tému na zamyslenie.

Ako štvrtá v poradí nasleduje pieseň 'Bozk', ktorá je aktuálnym singlom v slovenskom éteri a je čisto Táslerovou autorskou výpoveďou. Tých výpovedí je na albume hneď niekoľko. Ivan sa predstavil nielen ako autor hudby, ale aj ako autor hneď niekoľkých textov. Druhý z nich napísal aj k nasledujúcej skladbe 'Pieseň bez slov'. V ďalšej skladbe 'Život je boj (in the jungle)' si môžeme naplno vychutnať silu spevákovho hlasu. Kontrastom sú pasáže, v ktorých naopak predviedol až nečakane tenký hlas. Ten mu však až tak nesvedčí.

Veľmi vydarenou je pieseň 'Niečo vo mne hrá'. V nej sa Tásler vyslovene vykričí zo svojich pocitov, čím maximálne vystupňuje emotívnosť skladby. Pod zaujímavý text sa podpísal aj Lukáš Duchovič v skladbe 'Psyché', ktorá je výbušná, jemná i vyzývavá - ako aj samotné ženy, o ktorých sa v piesni spieva.

Všetci členovia kapely spojili svoje muzikantské i autorské sily v skladbe 'Sólo pre bubny', no napriek tomu je skladba najmenej výrazná z celej platne. Chýbajú v nej okamihy, ktoré by mohli poslucháča vtiahnuť do deja. Zaujímavým momentom albumu je však už nasledujúca skladba z pera Ivana Hoffmana 'Sľúbili sme si lásku'. Piesni, ktorá znela na námestiach počas nežnej revolúcie, dali IMT Smile novú tvár. Silná skladba je popretkávaná autentickými záznamami z daného obdobia, čo ešte viac pridáva na jej atmosfére a zdôrazňuje revolučné posolstvo.

Záverečná pieseň albumu 'Letná' pochádza znova z pera Ivana Táslera. Možno si niekto povie, že téma lásky je už dávno ošúchaná a nič zaujímavé už nemôže vzniknúť. No predsa len vzniklo, a to spojením minimalistického hudobného podkladu, jednoduchého textu a výrazných vokálov, ktoré sa veľmi ľahko dostanú pod kožu.

Jedenástka nových skladieb prináša kvalitné hudobné kúsky, na aké sme pri IMT Smile zvyknutí, spojenie viacerých textárov a spev Ivana Táslera, ktorý je opäť plný emócií. Album, snáď až na úvodný duet, možno ničím neprekvapí. No zároveň ani nesklame. Pretože aj ôsmy štúdiový album sa Prešovčanom vydaril.

IMT Smile – 2010: Odysea Dva
(Universal Music, 2010)

01. Čo bude
02. Tá, ktorej niet (Ona)
03. Spravodlivosť
04. Bozk
05. Pieseň bez slov
06. Život je boj (In the jungle)
07. Niečo vo mne hrá
08. Psyché
09. Sólo pre bubny
10. Sľúbili sme si lásku
11. Letná

--
Autorka: Miroslava Kuracinová

Súvisiaci interpreti: IMT Smile