Podarilo sa im vytvoriť pojem. Za krátke dva roky. Či už je to tým, že ich história bola od začiatku opradená tajomným príbehom o dlhoročnom priateľstve Millyho a Vanillyho a o manažérovi Billym Barmanovi, ktorý im veľkoryso prepožičal svoje meno, alebo postupným odhaľovaním svojho hudobného a zabávačského talentu na koncertných pódiách. Všetky nazbierané skladby pretavili do jedného kompletného albumu a teraz sú pripravení šliapnuť na plyn a vydať sa na nočnú jazdu. Billy Barman.

V prvom rade sú piesne na albume akousi zbierkou toho, čo sa im za onen čas podarilo vyprodukovať, a to nielen notoricky známy Introvert, Stano či Cigánska. Dominujú v nich typicky uštipačné a ironické texty, ktoré vlastne nie sú výnimkou ani vo zvyšku skladieb. Občas dostávajú nádych fantasy (Superhero) alebo imaginárnych zločincov (Podskalický Ján) a niekedy tiež príchuť nostalgie (Na laze oremovom).

Bezpečne sa dá povedať jedno – Noční jazdci bavia od začiatku až do konca. Ponúkajú pestrosť, zábavu, energické skladby, ktoré dokážu zarezonovať nielen na koncertných pódiách, kde sa na ne dá vyskákať, ale aj doma na prehrávači. Za pomoci vychyteného producenta a speváka kapely Lavagance Mareka Rakovického, sa debutovému albumu Billyho Barmana podarilo dosiahnuť skvelý zvuk surových gitár, ale tiež elektroniky a orchestra.

Na margo rôznych druhov piesní treba povedať, že sú aj charakteristicky zvukovo odlíšené. Sniežik, Noční jazdci či Introvert sú jasné gitarovky, občas s pokusom preniesť nanovšie vplyvy zahraničnej indie scény aj na Slovensko, zatiaľ čo taký Podskalický Ján či Ahmed ponúkajú zvuky orchestrálneho telesa – violončelá, husle, kontrabasy a trombóny. Alebo je po chuti trochu elektronicky znejúcich klávesov? Nech sa páči, Zlatom zdobená a Orbit s hosťujúcim Tomášom Hafnerom sú na to ako vyšité. A možno štipka vtipu na záver, ktorému sa určite nepoteší ten, vďaka komu už Billy Barman nepočúva rádio – Mário Kollár. Skladba bez servítky kritizuje lídra skupiny Desmod a nás poslucháčov necháva iba sa nad tým celým pousmiať...

Nech už je to akokoľvek, toto CD zvláštnym spôsobom funguje. Rozdiely medzi jednotlivými nahrávkami nie sú také priepastné, a preto tu pri počúvaní platí kľúčová postupnosť: jedna za druhou. Napriek tomu, že samotná dvojica lídrov Jozef Vrábel a Juraj Podmanický hovorí o nekompaktnosti albumu, fakt, že ho nahrávali traja rôzni bubeníci a jednotlivé skladby vznikali v rôznych časových obdobiach mu vôbec neuberá na kvalite. Billy Barman sú skutočne šikovnými hudobníkmi schopnými neutápať sa len v jednej obohratej schéme hudobnej tvorby. Zatiaľ. Naskytá sa totiž skeptická otázka do budúcna: Je sa ešte pri podobnom type hudby kam posunúť bez toho, aby opakovali zaužívané postupy? Nechajme sa prekvapiť...

Billy Barman – Noční jazdci
(Gregor Agency, 2010)

1. -Introduction-
2. Superhero
3. Introvert
4. Noční jazdci
5. Stano
6. Sniežik
7. Podskalický Ján
8. Tri vŕby
9. -Intermisson-
10. Orbit (feat. Haf)
11. Mário Kollár
12. Ahmed
13. Vlna
14. Zlatom zdobená
15. Na laze oremovom
16. Cigánska

Autorka: Michaela Žureková

Súvisiaci interpreti: Billy Barman