Piatkový program festivalu Nu Jazz Dayz_FM máme za sebou. Predstavil sa slovenský projekt Foolcut, charizmatický Dan Bárta a Illustratosphere, nemecký band The Hi-Fly Orchestra a napokon DJské duo Boozoo Bajou taktiež z Nemecka. Ako bolo a čo nás čaká dnes?

Príjemne prekvapilo ozvučenie a samotný priestor, ktorý bol pri včerajšej návštevnosti ušitý ako na mieru. Pohyb nespôsoboval žiadny problém a zároveň hala B2 bratislavskej Incheby nezívala poloprázdnotou, pôsobila veľmi útulne. Trochu horšie to už bolo s občerstvením, stánkov mohlo byť trochu viac. Najmä na pivo Heineken sa čakalo niekedy aj v 20 minútových radoch. Potešila kočovná čajovňa s dobrým výberom čajov, lokšami a inými dobrotami.

Nu Jazz Dayz už počas prvého dňa dokázali aký široký pojem vlastne nu jazz je. Foolcut predviedli koncert postavený na elektronickej produkcii zloženej zo "sekania a opätovného lepenia" samplov zo starých jazzových platní, ktorú obohacujú živé inštrumenty, scratching a spev. Dan Bárta a jeho experimentálny projekt Illustratosphere si publikum získal vďaka svojej charizme, pestrofarebnému hlasu i veľmi dobrej slovenčine, ktorou sa nám počas koncertu prihováral. Ak stále neviete, čo je to nu jazz, nezúfajte. Dan sa priznal, že to tiež nevie, no myslí si, že je to buď jazz obohatený o prvky pop-rocku alebo pop-rock obohatený o prvky jazzu. V každom prípade jeho vystúpenie so živou kapelou Illustratosphere stálo za to.

Keď sa na pódiu rozozvučali inštrumenty formácie The Hi-Fly Orchestra, opäť sme boli niekde úplne inde. Ich hudba je, ako o nej sami hovoria "skutočným jazzom", ktorý implementuje prvky latinsko-americkej a elektronickej tanečnej hudby, no zostáva v čisto akustickej forme. Na rozdiel od ostatných účinkujúcich včerajšieho večera si dovolím tvrdiť, že tento koncert by si našiel svoje miesto i na konzervatívnejších Bratislavských jazzových dňoch, ktoré sa uskutočnia o 2 týždne. Pätica na čele s Florianom Riedlom začala možno príliš profesorsky, no napokon dokázali ľudí strhnúť k spontánnemu tancu.

Ako posledná sa na pódiu predstavila sympatická DJská dvojica Boozoo Bajou, ktorá sa od jazzu odklonila asi najviac. Ich set bol však pre všetkých tancachtivých prítomných tým nalepším možným zakončením pestrého večera. Nemci začali pri latin jazze a funku, pokračovali cez groove, house, breakbeat a electro až k technu, ktoré už malo s nu jazzom pramálo spoločné, aby skončili pri downtempe a hip-hope. Ľudí už bolo v hale počas ich vystúpenia pomenej, ale tí, čo zostali, sa výborne zabavili.

Dnes nás čaká rovnako bohatý program - večer otvorí rakúske trio Cidequa, ktorých tvorba sa pohybuje niekde medzi trip-hopom, abstraktným jazzom a progresívnym dubom. Na pódiu ich vystrieda banskobystrická kapela Sto Múch. Následne predvedie svoj atmosférický indie pop Írka Nina Hynes. Po nej vystúpi domáce zoskupenie okolo Petra Lipu mladšieho Nu Folder. Hlavným lákadlom bude projekt DJ Food z legendárneho vydavateľstva Ninja Tune, ktorý svojim setom uzavrie tohtoročný program.

Nu Jazz Dayz_FM - sobota:

20.00 Cidequa (AT)
21.20 Sto múch (SK)
22.50 Nina Hynes (IRL)
00.15 Nu Folder (SK)
01.30 DJ FOOD (Ninja Tune, UK)

Počas prestavby pódia medzi jednotlivými koncertami i dnes zahrá skvelý DJ Junior.

Foto: Patrik Marflák (zajtra bude oveľa viac oveľa lepších fotiek)