Hoci nepopieram, že súťaž s názvom Slovensko hľadá SuperStar má nepochybne svoje kvality, po niektorých víťazoch akoby sa zľahla zem. Či sa najnovšiemu víťazovi podarí preraziť minimálne tak dobre ako víťazke českej SuperStar z roku 2004, Anete Langerovej, je otázne. Tej sa podarilo za tri mesiace nahrať svoj debutový album s názvom Spousta andelů, ktorého sa podarilo predať viac než 126 000 nosičov a získať tak 8x Platinu.

Hoci nepopieram, že súťaž s názvom Slovensko hľadá SuperStar má nepochybne svoje kvality, po niektorých víťazoch akoby sa zľahla zem. Či sa najnovšiemu víťazovi podarí preraziť minimálne tak dobre ako víťazke českej SuperStar z roku 2004, Anete Langerovej, je otázne. Tej sa podarilo za tri mesiace nahrať svoj debutový album s názvom Spousta andelů, ktorého sa podarilo predať viac než 126 000 nosičov a získať tak 8x Platinu.

Koncom septembra sa Aneta vybrala na svoje česko-slovenské turné, ku svojmu druhému albumu Dotyk. Zo Slovenska však nakoniec navštívila iba Bratislavu, keďže plánované koncerty v Košiciach a Banskej Bystrici boli zrušené. Slovensko si tak mohlo vypočuť Anetu v bratislavskom Parku kultúry a oddychu, kde predstavila nielen svoj ostatný album, ale i debut Spousta andelů.

Ako predkapela sa predstavila prešovská Komajota. Hoci sú ešte pomerne mladým zoskupením - vznik kapely sa datuje na jar 2005, bolo už len otázkou času, kedy sa Slovensku naplno presadia. V lete roku 2006 sa zúčastnili súťaže US Steel Talent Night, kde sa umiestnili na druhom mieste. Vďaka súťaži tak mali možnosť nahrať singel a nakrútiť videoklip k piesni 'Ráno v novinách', ktorá im otvorila cestu na slovenskú hudobnú scénu. Na ich debutovom albume s názvom Časopriestor sa celkovo nachádza 14 skladieb , ktoré prišli predstaviť aj bratislavskému PKO a fanúšikom Anety Langerovej.

Svoj koncert začali presne ako hodinky. O dvadsiatej hodine večernej vystúpili na pódium členovia Stanislav Čorej (bubeník), Michal Kráľ (basgitarista) a Martin "Huso" Husovský (klávesák a spevák). Nasledovala pieseň za piesňou, no publikum sa akoby stále nedokázalo odviazať. Hala PKO v čase ich koncertu nebola dostatočne naplnená a veľa ľudí ešte len prichádzalo. Až po známejších "rádiovkách" sa publikum konečne ako tak zapojilo do spevu. Pár minút však trvalo, kýsme sa dočkali búrlivejšieho potlesku. Presne pol hodinu po začiatku sa s publikom rozlúčili baladickou piesňou 'Prach' a opona sa zatiahla.

Nasledovala niekoľko minútová príprava aparatúry, no Aneta na seba nenechala dlho čakať. Presne o trištvrte na deväť sa opona opäť roztiahla a mohli sme tak zažívať prvé sekundy "stretnutia" s Anetou.

Koncert odpálila piesňou 'Malá mořská víla', ktorá ešte stále rotuje v slovenských rádiách a tak si srdcia fanúšikov získala hneď od začiatku. Predstavila nám tiež svoje zručnosti hrania na gitare, či klavíri. Okrem Anety však na pódiu hudobne spolupracovali aj a.m.almela (el. gitara), Martin Ledvina (el. a ak. gitara), Jakub Zitko (klávesy), anglický bubeník Jon Bennett, DJ Sebastien Richard (známy vďaka svojej producentskej práci napríklad s Tori Amos) a huslistka Anna Mlináriková.

Na pódiu sa s Anetou predstavil aj nevidiaci 14-ročný Radim Vojtek, ktorý si spoločne s Anetou zaspieval 'Píseň pro Světlušku', ktorú všetci ocenili obrovským potleskom.

Koncert bol tiež obohatený projekciou na plátne, ktorá dodávala podujatiu viac života. V hale sa tiež nachádzali predajné miesta, kde ste si mohli zakúpiť napríklad aj darčeky na Vianoce pre blízkych v podaní Anetiných albumov, tričiek, plagátov či odznakov.

Aneta sypala jednu pieseň za druhou a stále akoby nestrácala dych. No tak, ako nedopriala oddych sebe, nedopriala ho ani divákom. Ako boli spočiatku ľudia nadšení výberom piesní a ich možnou kandidatúrou na označenie "hit", nastupovať začal akýsi útlm spôsobený nedostatočným časom na doznenie piesne. O jej hlasovom fonde síce netreba pochybovať, no všetkého veľa škodí. Niečo podobné si asi hovorili ľudia, ktorí začali odchádzať už po prvej hodine koncertu.

Hala PKO však od začiatku nebola úplne naplnená. Odhadujem to tak na polovicu, ktorá sa s pribúdajúcim časom začala postupne zmenšovať. V zadnej časti haly sa však vytvoril akýsi tanečný parket, na ktorom si ľudia vychutnávali koncert naplno.

Po dvoch hodinách sa s nami Aneta rozlúčila, poďakovala, no publikum ju svojím potleskom nepustilo z pódia. Koncert napokon ukončila ešte jedným, klavírnym prídavkom a opona sa zatiahla. Koncertom Anety Langerovej sme sa určite mohli presvedčiť o správnosti výberu českého národa pri voľbe svojej prvej SuperStar. Napriek menšej monotónnosti koncertu podujatiu nič nechýbalo.

Viac fotografií nájdete vo fotoreporte.

Autor: Eva Brezovská
Foto: Peter Špilár