V piatok 30.novembra sa v bratislavskom PKO uskutočnil štvrtý ročník Zimného Žákovic Open, určený hlavne tým, ktorí nevedeli vydržať do leta budúceho roka. Táto zimná obdoba Žákovic open nám priniesla atmosféru letných festivalov prenesených do krytých priestranstiev PKO a zábavy nebolo o nič menej.

Na svoje si prišli vyznávači výbornej zábavy v podaní kapiel Cliché, Vetroplach, Mig 21, Hex či Polemic. Krátko po šiestej hodine večernej však bola v PKO len hŕstka nadšencov a tá pravá zábava sa začala až neskôr. Ako prvá zahájila večer mladá skupina s názvom Cliché, prezentujúca sa skôr na študentských beániách či v kluboch. Hudba bola príjemná, avšak parket poloprázdny, keďže pre mnohých to bola ešte skorá hodina a Cliché tak vítalo len práve príchodiacich ľudí.

Ako druhí v poradí vystúpili Vetroplach, víťazi Coca-cola Popstar z roku 2004. Tu sa pomaly, ale isto rozbiehala pravá zábava. Ľudia si pospevovali, tancovali a parket sa začal pomaly napĺňať. Vetroplachu sa podarilo získať podstatne väčšiu časť publika, ktoré ich po niekoľkých prídavkoch nechcelo pustiť z pódia. S dovolením "vedúcich projektu" však vo výbornej atmosfére mohli pokračovať a publiku tak venovať ďalšiu pieseň. Už pri tomto momente bolo zrejmé, že sa jedná o naozaj vydarenú akciu.

Krátko pred pol deviatou hodinou vystúpili na pódium Mig 21, ktorí sa s nami rozlúčili už po prvej piesni. Na šťastie zabávajúcich sa ľudí išlo len o žart speváka kapely, ktorý si evidentne užíval koncert od začiatku do konca. Frontman Jiří Macháček, ktorý by sa za svoj výkon mohol dať pasovať za najlepšieho zabávača publika, nám ukázal svoje zdatnosti hrania na nafukovacej gitare, jednoducho príklady robenia skvelej šou. Dočkali sme sa tiež sóla na basovej gitare, ku ktorému muselo samotného basgitaristu "prehovárať" publikum. Blížiace sa Vianoce nám pripomenuli v piesni s názvom 'Svěřím se ti snehuláku', no zahrali i chytľavú 'Malotraktorem'. Svoje vystúpenie ukončili krátko po pol desiatej s piesňou 'Když ti vítr napne plachtu', ktorá u publika zabodovala najviac.

Po skončení vystúpenia každej jednej kapely nastalo akési hromadné "sťahovanie národov", keďže v priestoroch PKO ste si nielenže mohli dobre popiť, ale i zajesť. Po niekoľko hodinovom bláznení sa na parkete tak mnohým ľuďom prišiel hot-dog vhod.

Krátko po dvadsiatej druhej hodine sa na pódiu objavili očakávaní Hex, ktorí obohatili svoje vystúpenie prizvaním si rozličných hostí. Jedným z nich bol aj Ady Hajdu, pre ktorého menšie meškanie sa musel koncert Hex posunúť o niekoľko minút. Čakanie stálo za to, Ady sa totiž stal krstným otcom ich DVD s názvom Cesta z mesta, ktorému doslova "vystrieľal cestu v tejto zlej dobe". DVD bolo následne hodené do davu a šťastný novo-majiteľ taktiež dostal darček v podobe dvoch voľných leteniek.

Ďalším hosťom "Hexákov" bol Tomáš Sloboda, člen skupiny Le Payaco, ktorý si spolu s nimi zaspieval. Panovala evidentne dobrá nálada, publikum sa zapájalo rôznymi spôsobmi od tlieskania, pískania si či lúskania prstami.

S prekročením polnoci sme sa po dlhšom nazvučovaní konečne dočkali a na pódiu sa objavila osem členná zostava Polemic. S privítaním SKA zo SlovenSKA sa tak zábava mohla začať. Ani po niekoľkohodinovom hudobnom maratóne sa však evidentne nikomu nechcelo ísť domov. Parket bol stále plný, ľudia sa výborne zabávali. Zo strany Polemicu sme sa dočkali aj menšieho prekvapenia. Z rúk zástupcu vydavateľstva Sony BMG si totiž priamo na pódiu prevzali platinovú platňu za predaj DVD Polemic Live. Skupina Polemic bude vo svojom turné pokračovať koncertmi v Českej republike.

Zimný Žákovic Open opäť obhájil svoje kvality a dokázal, že zabávať sa dá nielen v lete. Na druhej strane treba poďakovať publiku, ktoré sa dokázalo zabávať niekoľko hodín v kuse a podporovať hudobníkov na pódiu. Radosť z hudby a samotného hrania tak bola obojstranná.

Viac fotografií nájdete v našom fotoreporte.

Autor: Eva Brezovská
Foto: Magdaléna Vinterová