Nepochybne jedným z najnavštevovanejších a najobľúbenejších slovenských festivalov je i piešťanský Hodokvas. Tohto roku pripadol dátum na 4.- 5. júla, jeho brány však boli otvorené už vo štvrtok 3. júla, kedy sa konala takzvaná zahrievacia párty.

Otváracou kapelou piatkového programu na Hlavnom pódiu bola známa kapela Čechomor. Pomerne veľká časť fanúšikov tohto zoskupenia však ešte stále čakala pred bránami areálu. Tri stánky, v ktorých ste si museli vymeniť lístok za náramok a k tomu neúmerné množstvo ľudí sa ukázali ako slabé miesto organizácie.

Čechomor na pódiu vystriedala Slobodná Európa, ktorej hudobné začiatky sa píšu v roku 1989. Po nich nastúpili talianski Persiana Jones, ktorí so sebou priniesli zmes ska a punk-rocku. Slovenské prostredie im nie je až tak neznáme. Svoje skúsenosti načerpali už ako predskokani Polemicu, ku ktorým majú svojou zjavnou radosťou z hudby naozaj blízko.

Najväčšou a najočakávanejšou slovenskou svojráznosťou stelesnenou v kapele boli Horkýže slíže. Vo svojom hodinovom sete zahrali skladby ako 'Logická hádanka' či bratislavská 'Brďokoky', ktoré figurujú na starších albumoch. Najväčšiemu ohlasu spomedzi tých novších sa tešili textovo ťažko zapamätateľná 'Bernardín', či 'Emanuel Bacigala'. Toho chcelo spolu s kapelou zabiť celé publikum, našťastie len spevom.

Hodokvasové pódium sa však postupom času chystalo na tvrdší nárez. V zákulisí sa už pripravovala energicky nadupaná štvorica z Južného Walesu, Skindred. V ich vystúpeniach sa popri metalovej línii niesli i prvky dubu, reggae a punku. Sympatický dredatý černoch Benji Webbe sa postaral o veľkú zábavu i pre tých, ktorí predtým metal ako taký odcudzovali či nevenovali mu príliš veľkú pozornosť.

Návštevníci Hodokvasu si od Skindred mohli vypočuť najmä skladby z ostatného albumu 'Roots Rock Riot', z ktorého zazneli napríklad skladby 'Pressure' či záverečná 'Nobody'. Škoda len, že hrali o niečo kratšie, ako bolo plánované, publikum tak čakala len veľká časová medzera až do príchodu hlavného headlinera večera.

V príjemnú piatkovú noc sa ním stala jedna z prvých punkových kapiel a legiend súčasne, Sex Pistols. A hoci sú to už pomaly páni vo svojich rokoch, texty a povestné "tri akordy" punkových hymien z albumu 'Never Mind the Bollocks, Here's the Sex Pistols' z roku 1977 stále nezabudli. Škoda len, že si nespomenuli, v ktorom meste sa práve nachádzajú. Kapela, ktorá vystúpila vo svojej pôvodnej zostave - John Lydon aka Johnny Rotten, Glen Matlock, Steve Jones a Paul Cook, totiž trikrát pozdravila namiesto Piešťan "Bratisláviu".

Tento prešľap im publikum odpustilo, ale až pri zahraní klasík 'God Save The Queen' a 'Anarchy In The UK'. Krátko pred polnocou sa napokon vytratili z pódia. Revoluční buriči sa však vrátili - dvakrát, zakaždým s dvoma prídavkami. Svojou festivalovou účasťou najbližšie potešia susedné Poľsko.

Sobotný program Hlavného pódia na Hodokvase ponúka bohatý výber zvukovo rozdielnych interpretov. Okrem slovenských HT a Polemicu sa tu predstaví obľúbená česká funková kapela Monkey Business a do sveta alternatívneho electro-popu nás zoberie britský projekt I Am X. Z metalovej scény potešia Paradise Lost, zaujímavým bude i spojenie Kontrafaktu, ktoré odohrá svoje vystúpenie naživo, za pomoci jazzového bubeníka Martina Valihoru a basgitaristu Oskara Rózsu. Najväčším ťahačom programu budú nepochybne hip-hopoví Cypress Hill, ktorí zároveň ukončia program Hlavného pódia.

Na druhom pódiu je to cez deň, podobne ako včera, prehliadka prevažne domácej rockovej a alternatívnej scény. Prípravou na večerný hip-hopový program hlavného pódia tu bude koncert francúzskej formácie La Conspiration, či "funkčného veterána" slovenského hip-hopu, Veca. Po polnoci sa tu zase v rytmoch drum&bassu predstavia aj Visionary Underground. Britskú tanečnú scénu bude zastupovať aj Adam F a až z Nového Zélandu pricestovali na Slovensko Concord Dawn.

Oproti včerajšku, ktorý v rámci tanečnej scény príliš veľa neponúkol, sa tak dnes popri množstve príchodiacich fanúšikov hip-hopu očakáva aj príchod priaznivcov klubovej tanečnej hudby, ktorá zaručuje kvalitnú zábavu do skorých ranných hodín.

Viac fotografií vrátane exkluzívnych fotografií z koncertu Sex Pistols nájdete v spravodajstve Hudba.sk.

Text: Eva Brezovská, Patrik Marflák
Foto: Igor Daniš, Martin Kubeš